Η προπόνηση που δυναμώνει 100% σώμα και μυαλό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ψάχνετε ένα πρόγραμμα άσκησης που να γυμνάζει τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο σας; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έχει την απάντηση.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η τακτική αερόβια άσκηση είναι ευεργετική και για τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη, την προσοχή και τη μάθηση. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science and Medicine in Sport πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με αποδείξεις και υποδεικνύει ποια άσκηση κάνει όλα αυτά που συζητάμε.

Τα ευρήματα βασίζονται σε πολλαπλά πειράματα στα οποία συμμετείχαν 128 άτομα των οποίων ο εγκέφαλος παρακολουθήθηκε μετά από αεροβική άσκηση σε στατικό ποδήλατο και σε διάδρομο, που κυμάνθηκε από συνεχή άσκηση μέτριας έντασης έως διαλλειματική άσκηση υψηλής έντασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη νευροπλαστικότητα (στην ικανότητα του εγκεφάλου να επαναφέρει ή να τροποποιεί τις νευρικές συνδέσεις του) συνέβησαν με τα δύο παραπάνω σχήματα άσκησης.

Αντιθέτως, η αεροβική άσκηση διαρκείας σε υψηλή ένταση, μπορεί να αυξήσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, εμποδίζοντας έτσι τα θετικά αποτελέσματα για τον εγκέφαλο, καθώς εμποδίζει τις νευροπλαστικές αποκρίσεις και τη νευρική συνδεσιμότητα. Η νευροπλαστικότητα οδηγεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου από τους πρώτους μήνες της ζωής, βοηθώντας μας να μάθουμε νέες δεξιότητες, να σχηματίζουμε μνήμες και να ανακάμπτουμε από τραυματισμούς του εγκεφάλου ή ακόμη και από εγκεφαλικό και είναι κρίσιμη λειτουργία για ένα υγιές, ευέλικτο, δημιουργικό και κοφτερό μυαλό.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερη νευρική συνδεσιμότητα από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή, κάτι μάλλον αναμενόμενο.

Επομένως το συχνό στατικό ποδήλατο ή ο διάδρομος για 20 λεπτά, με την ένταση να κυμαίνεται από το 50% στο 90%, ένα είδος διαλειμματικής προπόνησης, ή 25 λεπτά συνεχούς αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης είναι μια συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ