Πώς θα παραμείνω fit μετά τις διακοπές;

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάναμε προσπάθεια για να είμαστε fit και να έχουμε 'σώμα παραλίας'. Στις διακοπές ίσως ξωκείλαμε, αλλά τώρα θα επανέλθουμε.

Δεν είναι παράξενο ότι το καλοκαίρι, και ειδικά στις διακοπές μας, δεν δίνουμε και τόση σημασία στην γυμναστική. Όσες απόπειρες μπορεί να κάναμε για να αποκτήσουμε ‘σώμα παραλίας’ τελείωσαν με την... πρώτη μας επίσκεψη στην παραλία, και μετά αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τους χαλαρούς καλοκαιρινούς μήνες. Και τα φορτωμένα με θερμίδες κοκτέιλ.

Και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και να δώσουμε πάλι προσοχή στο σώμα μας. Αυτές είναι πέντε συμβουλές για να ξεκινήσεις πάλι την γυμναστική και να έχεις σούπερ σώμα... μέχρι να έρθουν τουλάχιστον τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, που μετά πάλι φτου κι απ’ την αρχή. Επειδή η ζωή κάνει κύκλους.

Παρ’ το απόφαση
Όχι, δεν θα ξεκινήσεις ποτέ ‘από Δευτέρα’. Θα ξεκινήσεις σήμερα. Μην αναβάλλεις την γυμναστική, επειδή δεν θα την κάνεις ποτέ. Απλώς σήκω το πρωί, και μαζί με τα πράγματα που θα ετοιμάσεις για την δουλειά, πάρε και τα πράγματα του γυμναστηρίου. Αν δεν είσαι γραμμένος σε γυμναστήριο, γράψου επιτόπου – ή, εντάξει, αφού κάνεις μια σύντομη έρευνα αγοράς. Αν, πάλι, το ταμείο δεν σηκώνει συνδρομή σε γυμναστήριο, κάνε μερικές απλές ασκήσεις με το που σηκωθείς το πρωί. Είναι αρκετές για να κάνουν δουλειά, ειδικά αν είχες καιρό να ασχοληθείς με γυμναστική, και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την ημέρα σου με περισσότερη ενέργεια.

Ζυγίσου
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι – όσο παράξενο και αγχωτικό κι αν σου φαίνεται – το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να είναι πολύ καλό για κάποιον που προσπαθεί να προσέχει την σιλουέτα του και να χάσει κιλά. Ακόμα κι αν δεν σε ψήνει, όμως, να ζυγίζεσαι καθημερινά, είναι καλό να το κάνεις μια φορά την εβδομάδα για να βλέπεις (και να χαίρεσαι) την πρόοδό σου. Ή, για αρχή τουλάχιστον, για να δεις πόση ζημιά σού έκανε το καλοκαίρι και πόση δουλειά έχεις μπροστά σου.

Καν’ το με παρέα
Η γυμναστική με παρέα είναι πάντα πιο διασκεδαστική, αλλά έχει και πρακτικά οφέλη. Όχι μόνο θα έχεις κάποιον να... κάθεται κάτω από την μπάρα και να σε προσέχει, αλλά θα εκτιμάτε ο ένας την πρόοδο του άλλου και θα δίνετε περισσότερο κίνητρο. Επειδή είναι αλήθεια ότι το γυμναστήριο, ειδικά για κάποιον που ξεκινάει πρώτη φορά, μπορεί να γίνει ένας πολύ μοναχικός και τρομακτικός χώρος. Εδώ, βέβαια, να σου πούμε κι εμείς πως όλα αυτά είναι στο κεφάλι σου, και ότι επίσης αν κάποιος στο γυμναστήριο προσέχει τι κάνουν οι άλλοι, τότε μάλλον δεν είναι άτομο που χρειάζεται να σε αφορά η γνώμη του.

Βαλ’ το στο πρόγραμμα
Καλό είναι να προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου και να τις βάζεις στο πρόγραμμά σου, όπως οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση. Και, μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σου βγει αντίδραση και να το βλέπεις σαν αγγαρεία—εκτός κι αν το κάνεις όντως σαν αγγαρεία. Τώρα, εδώ έχουμε δύο πράγματα να σου πούμε: α) όλοι κάποια στιγμή ξεκινήσαμε να το κάνουμε σαν αγγαρεία και το συναίσθημα φεύγει πολύ γρήγορα, και β) μόλις αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σου (τα οποία έρχονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένεις), όλες οι αμφιβολίες σου θα φύγουν.

Πρόσεχε το φαγητό
Το περίμενες. Έφτανες στο τέλος του κειμένου και δεν το έβλεπες, και νόμιζες πως γλύτωσες από την πιο απαίσια συμβουλή. Αλλά όχι, η διατροφή είναι εδώ και κάνει την παρουσία της αισθητή. Δεν θα καταφέρεις ούτε τα μισά χωρίς σωστή διατροφή, δυστυχώς. Η άσκηση παίζει τεράστιο ρόλο σε μια υγιεινή ζωή, από πολλές απόψεις κιόλας. Η διατροφή, όμως, είναι η κόλλα που φέρνει κοντά όλους τους υπόλοιπους παράγοντες, και φτιάχνει... σώματα. Και δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε περιοριστικές δίαιτες, ούτε να μην απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά. Απλά περιόρισε την ζάχαρη και τους άλλους απλούς υδατάνθρακες (λευκά μακαρόνια, ρύζι και ψωμί, κατά βάση), δώσε έμφαση σε ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, βάλε και λίγα όσπρια στο μιξ, και έκλεισες.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ