Πως να ντυθείς για μια προπόνηση στο κρύο

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τους χειμερινούς μήνες στην προπόνηση στο κρύο, είναι σημαντικό να έχεις μια προσέγγιση από μέσα προς τα έξω όσον αφορά τα ρούχα που φοράς, δηλαδή να ξεκινάς πιο κοντά στο σώμα και να απομακρύνεσαι σιγά σιγά.

Ένας καλός κανόνας είναι να ντύνεσαι σαν να είναι έξω 10 βαθμούς πιο ζεστά απ ότι πραγματικά είναι. Από την στιγμή που θα αρχίσεις να κινείσαι, θα ζεσταθείς αρκετά. Αν ο υδράργυρος είναι πιο ψηλός από τους 0 ºC και δεν έχει αέρα, ένα μετρίου βάρους μακρύ μπλουζάκι και ένα ελαφρύ κολάν αποτελούν μια καλή πρόταση ένδυσης.

Αν έχει δυνατό αέρα, ή κρυώνεις πιο εύκολα, βάλε ένα ελαφρύ μπουφάν ώστε να προσθέσεις μια ακόμα στρώση προστασίας και να κρατήσεις το κρύο μακρυά από το σώμα σου. Για το σώμα σου και τα χέρια σου, ένα ζευγάρι γάντια και ένα ελαφρύ καπέλο ή μια μπαντάνα είναι αρκετά.

Όσον αφορά τα παπούτσια και τις κάλτσες, δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες αλλαγές αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 0 ºC. Αν φοράς λεπτές ή κοντές κάλτσες, μπορείς να πειραματιστείς με κάτι πιο χοντρό και πιο ψηλό αν παγώνουν τα πόδια σου.

Αν ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους 0 ºC, οι στρώσεις ενδυμάτων γύρω από τον κορμό σου γίνονται πιο σημαντικές όταν τρέχεις έξω. Βάλε ένα ρούχα που κρατάνε την υγρασία μακρυά από το σώμα σου, τόσο στα πόδια σου όσο και γύρω από τον κορμό σου. Φόρεσε από πάνω ένα χοντρό μακρύ μπλουζάκι και/ή ένα αδιάβροχο μπουφάν τρεξίματος. 

Τα ίδια ισχύουν και για τα πόδια σου: Φόρεσε μακρύ κολάν και αν είναι απαραίτητο, φόρεσε από πάνω ένα αντιανεμικό παντελόνι. Πρέπει να σιγουρευτείς πως τα ρούχα σου και ειδικά οι κάλτσες σου είναι κατασκευασμένα από ύφασμα με τεχνολογία που διώχνει την υγρασία, ώστε να μην παγώσεις να ιδρώσεις. Τα μάλλινα μείγματα στα ρούχα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή γιατί κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να σε κρατάνε ζεστό στους χειμερινούς μήνες.

Όσον αφορά τα παπούτσια σου, αυτά που φοράς συνήθως φαντάζουν να είναι καλά, αλλά ένας παγωμένος αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο ύφασμα του παπουτσιού και να σου παγώσει το πόδι. Πολλές εταιρίας τον τελευταίο καιρό κατασκευάζουν παραλλαγές all-weather των δημοφιλών μοντέλων τους τα οποία έχουν ύφασμα που δεν αφήνει το κρύο να περάσει μέσα στο πόδι τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να μην παγώσουν τα πόδια σου στις κρύες συνθήκες.

Τέλος κάλυψε το κεφάλι σου. Πάρε ένα πιο ζεστό καπέλο και/ή μια μπαντάνα να καλύπτουν τα αυτιά σου και το κεφάλι σου. Αν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μάσκα προσώπου ώστε να καλύψεις το εκτεθειμένο δέρμα το οποία μπορεί εύκολα να παγώσει.

Να θυμάσαι: Από την στιγμή που θα αρχίσεις να κινείσαι θα ζεσταθείς! Πειραματίσου με διάφορες επιλογές ρούχων και βρες τον συνδυασμό που είσαι πιο άνετος και ζεστός, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες στις οποίες τρέχεις.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Συγγραφέας: Mario Fraioli
Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ