Οι 5 κρυφοί μύες που αν τους δουλέψεις θα σε κάνουν πιο δυνατό

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μάθε ποιοι είναι, πού βρίσκονται και τι κάνουν.

Στις προπονήσεις σου στο γυμναστήριο έχεις μάθει να δουλεύεις τις βασικές μυϊκές ομάδες και, βδομάδα τη βδομάδα, παρατηρείς με χαρά τους κόπους σου να αποδίδουν. Αλλά ήξερες ότι υπάρχουν κάποιοι κρυφοί μύες, οι οποίοι μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη στους μεγάλους και γνωστούς μυς του σώματός σου;

Εδώ θα μάθεις τους 5 πιο άγνωστους μυς που έχεις πάνω σου και που ποτέ δεν είχες υποψιαστεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην απογείωση της ολικής σου δύναμης.

Αυχένας: Σκαληνοί
Πρόκειται για τρία ζεύγη μυών (πρόσθιοι, μέσοι και οπίσθιοι), που βρίσκονται στις πλάγιες εγκάρσιες αποφύσεις των αυχενικών σπόνδυλων και συμμετέχουν ενεργά στην κίνηση της αναπνοής.

Τι κάνουν:
Είναι εκείνοι οι μύες που υποστηρίζουν το κεφάλι σου όταν είσαι μονίμως πάνω από το smartphone ή όταν ο αυχένας σου παραμένει αγκυλωμένος μπροστά από τον υπολογιστή για ώρες. Και όταν είναι αγύμναστοι, οδηγούν σε πονοκεφάλους, μούδιασμα των ώμων, αστάθεια και πόνους στον αυχένα, έως και ελλιπή οξυγόνωση του οργανισμού.

Πώς θα τους γυμνάσεις:
Με πλάγιες διατάσεις του αυχένα. 10’’ προς τα αριστερά, 10’’ προς τα δεξιά, με υποβοήθηση από το χέρια σου, που οδηγούν το κεφάλι σε ήπιο τέντωμα. 3 έως 5 σετ.

0e443a0f2b62487b940325c654e76949

Χέρια: Μακροί παλαμιαίοι
Αυτοί οι λεπτοί και μακρείς μύες που εκτείνονται από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό του χεριού, στη σύγχρονη εποχή, διατηρούνται δυνατοί και ενεργοί μόνο από το 11% των ανθρώπων -αυτούς που εξακολουθούν να κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα με ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κρέμασμα, το σκαρφάλωμα, το σφίξιμο και την ισορροπία του σώματος από τα χέρια.

Τι κάνουν:
Προσδίδουν μέγιστη ικανότητα πρόσφυσης των άκρων του χεριού, πράγμα πολύτιμο ακόμη και αν δεν εργάζεσαι ως εναερίτης στη ΔΕΗ ή σαν ακροβάτης σε τσίρκο. Η εκγύμναση των παλαμιαίων, σε κάνει να κρατάς και να σηκώνεις τις βαριές μπάρες με λαβές σφιχτές και σταθερές σαν τανάλιες.

Πώς θα τους γυμνάσεις:
Με κάμψεις του καρπού με αλτήρα, με πιέσεις μικρής μπάλας από καουτσούκ στην παλάμη ή πιέσεις με ελατήριο χειρός.

Πόδια: Ισχνοί προσαγωγοί
Όνομα και πράγμα, αυτοί οι μύες εκφύονται από το ηβικό και το ισχιακό οστό και καταφύονται στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης.

Τι κάνουν:
Προσάγουν το μηρό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κάμψη της κνήμης και τη στροφή της προς τα μέσα. Αυτοί οι κρυφοί εσωτερικοί μύες των ποδιών είναι οι εκείνοι που χρησιμοποιείς κυρίως όταν αναρριχάσαι σε βράχους ή εκτελείς ημικαθίσματα με βαρύ φορτίο και πιέσεις στην πρέσα. Ελλιπής εκγύμνασή τους οδηγεί σε τραυματισμούς των μηρών, αστάθεια γονάτων, κράμπες στις γάμπες.

Πώς θα τους γυμνάσεις:
Επιτόπιες προβολές ποδιών εναλλάξ και ακροστασίες.

Πυρήνας: Εγκάρσιοι κοιλιακοί
Οι πιο βαθιά κρυμμένοι από όλους τους κοιλιακούς μυς. Με τη συστολή τους μειώνεται η διάμετρος της κοιλιάς και αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση (με άλλα λόγια το τράβηγμα του αφαλού προς τα μέσα).

Τι κάνουν:
Ανάλογα με την συστηματική ή όχι ενεργοποίησή τους, προκαλούν αντίστοιχα προβλήματα στην επαρκή ή μη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Πρακτικά; Μπορείς να έχεις σμιλεμένο six-pack και να παθαίνεις λουμπάγκο μεταφέροντας τον καναπέ από τη μια μεριά στην άλλη.

Πώς θα τους γυμνάσεις:
Αντίθετα με τους φανερούς κοιλιακούς, οι οποίοι απαιτούν ροκανίσματα, οι εγκάρσιοι δυναμώνουν μέσω εκτάσεων με φορτίο. Πρακτικά: Αιωρήσεις με kettlebells.

Κάτω άκρα: Υποκνημίδιοι
Είναι οι μικρότεροι μύες που βρίσκονται μέσα και κάτω από τον γαστροκνήμιο -τη γάμπα σου.

Τι κάνουν:
Όταν απλώς ανεβαίνεις σκαλιά, τρέχεις ή πηδάς επιτόπου, ο βασικός μυς της γάμπας τραβά την φτέρνα ψηλά ότου να καταστεί δυνατή η κίνηση προς τα εμπρός. Σε περίπτωση μειωμένης ισχύος του υποκνημίδιου μυός, οι αστράγαλοι καλούνται να υποβαστάξουν το φορτίο. Την επόμενη στιγμή, κινδυνεύεις από ρήξη του αχιλλείου τένοντα.

Πώς θα τους γυμνάσεις:
Ημικάθισμα (χωρίς φορτίο) σε ένα πόδι και το άλλο σε έκταση εμπρός ή πίσω -ιδανικά πάνω σε μια μπάλα bosu.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ