Η καλύτερη ώρα για προπόνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα workout πρωί vs. βράδυ.

Πρωί πριν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα; Ή βράδυ για αποφόρτιση από μια δύσκολη μέρα; Μήπως ο συνδυασμός τους; Κανείς δεν έχει απαντήσει επίσημα στο πιο κλασικό ερώτημα όσων ασχολούνται με τη γυμναστική: Ποια είναι η σωστή ώρα για προπόνηση; Υπάρχει πραγματικά κάποιο όφελος στο να κάνουμε την καρδιά μας να χτυπάει πρωί πρωί; Ή μήπως είναι πραγματικά καλύτερο να προπονηθούμε αφού το σώμα μας έχει τροφοδοτηθεί με καύσιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Όπως συμβαίνει με πολλά ερωτήματα στον τομέα της φυσικής κατάστασης, δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής απάντηση. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει κάποιες έρευνες σχετικά με το θέμα και τα στοιχεία φαίνεται να συνηγορούν υπέρ της απογευματινής/βραδινής προπόνησης. Στην πραγματικότητα, μια φινλανδική μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ένα συνδυασμένο πρόγραμμα προπόνησης δύναμης και αντοχής μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη μυϊκή αύξηση όταν εκτελείται το βράδυ και όχι το πρωί.

Ξύπνημα, καφές και γυμναστική

Μια προηγούμενη μελέτη, η οποία εξέτασε τη δύναμη του άνω και κάτω μέρους του σώματος το πρωί σε σχέση με το βράδυ, διαπίστωσε κάτι παρόμοιο: Υπήρχε μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη και ισχύς το απόγευμα σε σχέση με την ημέρα. Αλλά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι άνθρωποι έπαιρναν καφεΐνη πριν από την πρωινή τους προπόνηση, η καφεΐνη αύξανε την απόδοσή τους στα επίπεδα που είχαν το βράδυ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι στο δύσκολο ερώτημα μπορεί να απαντήσει ο καθένας μας ξεχωριστά καθώς όλα εξαρτώνται από το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις μας. Αν προσπαθούμε να χτίσουμε μυς, υπάρχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα για να γυμνάζεστε το πρωί ή το βράδυ. Άλλωστε όπως έχουμε δει, και οι επαγγελματίες ασχολούνται περισσότερο με το πώς το πρόγραμμα και οι συνήθειές μας θα σχετίζονται με τον χρόνο της προπόνησής μας, παρά με την ώρα της ημέρας. Ας βάλουμε όμως τα στοιχεία στο τραπέζι.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρωινής άσκησης είναι ότι συχνά καταλήγουμε να κάνουμε περισσότερες προπονήσεις μέσα στη βδομάδα και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Είναι το πρώτο πράγμα που σβήνουμε από την to do list κάθε ημέρας και έτσι οι δικαιολογίες της καθημερινότητας φεύγουν από τη μέση.

Το βασικό μειονέκτημα από την άλλη, είναι ότι αν παραλείψουμε το πρωινό, η γυμναστική νωρίς δεν είναι και η καλύτερη λύση. Η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να εμποδίσει την επίδοσή μας, γιατί αν το σώμα δεν έχει αρκετή ενέργεια για να υποστηρίξει την προπόνησή, τότε θα αρχίσουμε να χάνουμε μυς και όχι το αντίθετο. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι η προπόνηση με άδειο στομάχι είναι άκρως αποτελεσματική για την καύση λίπους.

Φυσικά το απόγευμα αυτό δεν είναι πρόβλημα μας αγγίζει το απόγευμα, καθώς θα έχουν προηγηθεί γεύματα. Επίσης όπως συχνά θα έχεις ακούσει, τις μεγάλες ώρες το σώμα μας έχει προλάβει να ζεσταθεί για τα καλά και επομένως είναι έτοιμο να αποδώσει καλύτερα.

Νυχτερινές προπονήσεις

Αρχικά να τονίσουμε ότι με τις νυχτερινές προπονήσεις, δενχρειάζεται να ανησυχούμε ότι πρέπει να είμαστε κάθε νύχτα στο γυμναστήριο. Πρέπει όμως να σκεφτούμε το πώς θα "σβήσει" ο οργανισμός μας στη συνέχεια. Αν προσπαθούμε να χτίσουμε μυς η βραδινή προπόνηση μπορεί να μας δυσκολέψει στον ύπνο και αυτό το έχουμε αισθανθεί όλοι. Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά η μυϊκή ανάπτυξη συμβαίνει πραγματικά όταν ξεκουραζόμαστε, οπότε το να κοιμόμαστε 7-9 ώρες τη νύχτα είναι εξίσου σημαντικό.

Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι σημαντικότερο να βρούμε απάντηση σε άλλα ερωτήματα όπως αν θα έχουμε προλάβει να φάμε καλά, να χωνέψουμε και να κοιμόμαστε με πρόγραμμα, παρά το να σκάμε για το πότε θα προπονηθούμε. Το βασικό μάλλον, είναι να υπάρχει πρόγραμμα.

Όταν λοιπόν επιλέγουμε την ώρα της ημέρας για προπόνηση, ο αποφασιστικός παράγοντας θα πρέπει να είναι η επιλογή μιας χρονικής περιόδου που μας επιτρέπει να αποδώσουμε επαρκώς σε αυτούς τους τέσσερις βασικούς τομείς. Η συνέπεια είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να δούμε αποτελέσματα. Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην προπόνηση δύναμης: ό,τι και να γίνει, πρέπει να ασκούμε συνεχή πίεση στο σώμα μας για να δούμε απτά αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ