Αργό τρέξιμο, όλα τα σωματικά και ψυχικά οφέλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για αρχή, τι είναι το αργό τρέξιμο;

Ηιδέα ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι αργό και χαλαρωτικό δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για να προσεγγίσεις αυτήν την έννοια είναι απαραίτητο, πρώτα απ 'όλα, να προσπαθήσεις να αλλάξεις τη νοοτροπία σου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: "Μπορώ πραγματικά να γίνω πιο γρήγορος και καλύτερος δρομέας απλά τρέχοντας αργά με ρυθμό που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα μου;".

"Ειδικά για όσους είναι νέοι στο τρέξιμο, μπορεί να είναι δύσκολο να δουν τα θετικά αποτελέσματα ενός αργού, χαλαρωτικού τρεξίματος", εξηγεί ο ιδρυτής του Heart Strength & Endurance Coaching στη Νότια Καρολίνα. Αυτές οι αμφιβολίες, ωστόσο, μπορούν να διαλυθούν γιατί υπάρχουν μελέτες που έχουν ήδη δείξει ότι το αργό τρέξιμο, εάν εκτελείται με συνέπεια, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους αθλητές.

Τι είναι όμως το αργό τρέξιμο;
Πριν εξηγήσουμε λεπτομερώς τα οφέλη, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πλήρως τι είναι το αργό τρέξιμο. Ο ορισμός του Heart είναι ο εξής: "ένα τρέξιμο που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό περίπου το 70% του μέγιστου καρδιακού παλμού σας". Ακόμα κι αν δεν είσαι ειδικός στη μέτρηση του καρδιακού παλμού, μπορείς εύκολα να κατανοήσεις το είδος της προσπάθειας που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ορίζοντας το εύρος από εύκολο έως δύσκολο.

Τώρα λοιπόν που έμαθες τι σημαίνει αργό τρέξιμο, ας δούμε τα οφέλη του.

1. Αυξάνει το γαλακτικό οξύ
Το αργό τρέξιμο είναι γνωστό ότι αυξάνει τη μιτοχονδριακή πυκνότητα. Τα μιτοχόνδρια είναι μικροί οργανισμοί μέσα στα κύτταρα, που είναι γνωστό ότι προάγουν το μεταβολισμό του γαλακτικού οξέος, ενός υποπροϊόντος της γλυκόλυσης. Αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε θερμίδες που απαιτούνται για την άσκηση. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι "το αργό τρέξιμο αυξάνει τη μιτοχονδριακή πυκνότητα που αυξάνει το κατώφλι εργασίας του γαλακτικού οξέος και έτσι σου επιτρέπει να προπονείσαι πιο σκληρά".

2. Αυξάνει τα όριά σου
Όταν σκέφτεσαι την κλασική προπόνηση δρομέα, σκέφτεσαι την έντονη ταχύτητα που βασίζεται σε ίνες ταχείας συστολής, χρήσιμη τόσο για προπόνηση υψηλής έντασης όσο και για αερόβιες ασκήσεις αντοχής. "Όταν οι ίνες βραδείας συστολής κουράζονται κατά τη διάρκεια του ελαφρού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων, μερικές από τις ίνες ταχείας συστολής παίρνουν τη θέση τους, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της άσκησης. Κάνοντας μια επαρκή μετατροπή, μπορείς να εκπαιδεύσεις τις μυϊκές ίνες και, ως αποτέλεσμα, η αντοχή σου θα αυξηθεί και θα μπορείς να διανύσεις μεγαλύτερες αποστάσεις".

3. Η χαρά του τρεξίματος
Το γρήγορο τρέξιμο απαιτεί συγκέντρωση και, κατά συνέπεια, αυξάνει το σωματικό και ψυχικό στρες που αυξάνει το φορτίο στην καρδιά. Το αργό τρέξιμο, από την άλλη, δε σε αναγκάζει να σκεφτείς την ταχύτητα και την ένταση της άσκησης και σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τη χαρά να αφοσιωθείς σε αυτό το είδος αθλήματος.

4. Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα
Είναι σημαντικό να συνηθίσεις στο αργό τρέξιμο για να βοηθήσεις το σώμα και το μυαλό σου να ανακάμψουν διατηρώντας ταυτόχρονα την ενέργεια. Οι συμβουλές των ειδικών είναι: "Είναι σημαντικό να ανεβάζεις τα επίπεδα κούρασής σου κάθε μέρα, ώστε να μπορείς να επιδείξεις την πλήρη δύναμή σου όταν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου". Επιπλέον, η ανάπαυση του σώματος δεν πρέπει να υποτιμάται: εάν το σώμα είχε την ευκαιρία να ανακάμψει επαρκώς, τα αποτελέσματα της προπόνησης πρόκειται σίγουρα να βελτιωθούν.

5. Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού
"Το αργό τρέξιμο θα σου επιτρέψει να αυξήσεις άνετα τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα ελαχιστοποιώντας το άγχος στο σώμα και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού", πιστεύουν οι ειδικοί. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχεις σημαντικούς στόχους προπόνησης, λοιπόν, είναι να διατηρήσεις τη σωματική σου διάπλαση μειώνοντας την ένταση των προπονήσεων και, κατά συνέπεια, μειώνοντας και την πιθανότητα τραυματισμών.

6. Βελτιώνει τον συντονισμό μυαλού-σώματος
Το αργό τρέξιμο σου επιτρέπει να ακούς το σώμα σου και να το προσαρμόζεις στις ανάγκες της στιγμής. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να γίνεις ένας αληθινός δρομέας.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ