Το οπλοστάσιο της φύσης κατά του καρκίνου…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι ευεργετικές και προληπτικές ιδιότητες πολλών φυτικών τροφών ενάντια σε διάφορες ασθένειες είναι γνωστές, λίγο-πολύ, από όλους μας. Πολλές από αυτές όμως, αποτελούν κι ένα μεγάλο όπλο κατά του καρκίνου. Βοηθούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταπολέμηση της νόσου. Η αύξηση των καρκινοπαθών στις ημέρες μας, πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, πέρα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και στις κακές διατροφικές συνήθειες, όπως στην ευρεία κατανάλωση τροφίμων από ζωικές πηγές.

 

 

Πολλές φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

 

 

Η διατροφή μας συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο

 

 

Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, το 1/3 των κρουσμάτων καρκίνου οφείλονται στην κακή ή ελλιπής διατροφή. Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου σε όλα τα στάδια του, από την εκδήλωση μέχρι και την εξάπλωσή του.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα τρόφιμα πλούσια σε συστατικά που ενεργοποιούν το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού και εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες.

 

 

Τα κυριότερα αντιοξειδωτικά

 

Οι τροφές που περιέχονται στα φυτά είναι πλούσιες σε προστατευτικές φυσικές ουσίες που προάγουν την ανθρώπινη υγεία και προστατεύουν τον άνθρωπο από τα διάφορα νοσήματα. Οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαβών του DNA που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συντελούν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

 

 

Βιταμίνη Ε

 

Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες και άλλες σημαντικές κυτταρικές δομές των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τις ελεύθερες ρίζες και τα προϊόντα της οξείδωσης. Περιέχεται στα φυτικά λάδια, στους σπόρους, στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς.

 

 

Βιταμίνη C

 

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων και το DNA από οξειδωτική βλάβη. Περιέχεται στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις πατάτες.

 

Β-καροτένιο

 

Οι ελλείψεις της σχετίζονται με υψηλά ποσοστά καρκίνου του τραχήλου. Δεν βοηθάει μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησή του. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την χαμηλή διαιτητική πρόσληψη β-καροτένιου με καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου, του δέρματος και του στομάχου. Από τα φρούτα και τα λαχανικά υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζουν τα καρότα, τα κολοκύθια, η γλυκοπατάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι, η ντομάτα, τα ροδάκινα, τα εσπεριδοειδή, ενώ τα πορτοκαλί καροτενοειδή απαντώνται στα βερίκοκα και τις κόκκινες πιπεριές.

 

 

Σελήνιο-Βιταμίνη Ε

 

Το σελήνιο χρειάζεται σαν συμπαράγοντας της υπεροξειδάσης του γλουταθείου, ένζυμα το οποίο δρα σαν καταλύτης στην καταστροφή των τοξικών υπεροξειδίων. Δρα συνεργαστικά με την βιταμίνη Ε, η οποία εμποδίζει την οξείδωση των ακόρεστων λιπαρών οξέων των κυτταρικών μεμβρανών από οξειδωτικές βλάβες. Το σελήνιο περιέχεται κυρίως στα κρέατα των οργάνων, όπως στα εντόσθια, στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στα κρέατα των μυών, στους μη αποφλειωμένους σπόρους και στα δημητριακά.

 

 

Μενού για καπνιστές

 

Αν είστε καπνιστής ή υπήρξατε ποτέ, φροντίστε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση άφθονα φρούτα και χορταρικά, όπως καρότο, μπρόκολο και άλλα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η κατανάλωση των παραπάνω τροφών μπορεί να περιορίσει ακόμα και στο μισό τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντοτε η πρώτη και η πιο καθοριστική κίνηση για την αποφυγή της νόσου.

 

 

Ανακαλύψτε τις τροφές που εμποδίζουν την εμφάνιση και συγκρατούν την εξάπλωση του καρκίνου

 

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά

 

Πολλές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα άτομα που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν τις μισές δυνατότητες εκδήλωσης της ασθένειας του καρκίνου σε σχέση με εκείνα που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες από τις τροφές αυτές. Συνεπώς, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε από το διαιτολόγιό μας την κατανάλωση τουλάχιστον 2 φρούτων, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή και 1 μερίδα λαχανικών σε καθημερινή βάση.

 

 

Σκόρδο και κρεμμύδι

 

Το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν αρκετές ουσίες με γνωστή αντικαρκινική δράση, γι’ αυτό μην παραμελείτε την κατανάλωσή τους. Μελέτες δείχνουν ότι η αλλιϊνη και οι παραγόμενες ενώσει από αυτό, όπως είναι η αλλισίνη, συμβάλλουν στα αντικαρκινικά αποτελέσματα του σκόρδου και του κρεμμυδιού.

 

 

Τα πιο αποτελεσματικά φρούτα και λαχανικά κατά των διάφορων μορφών του καρκίνου

 

 

 • Καρκίνος πνευμόνων: Καρότο, πράσινα λαχανικά, ντομάτα, πράσινο τσάι.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου: Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), καρότο.
 • Καρκίνος οισοφάγου, στόματος, φάρυγγα: καρότο, σπανάκι, εσπεριδοειδή.
 • Καρκίνος λάρυγγα: Καρότο, εσπεριδοειδή φρούτα, πράσινα λαχανικά.
 • Καρκίνος στομάχου: Μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα, σέλινο, σόγια.
 • Καρκίνος πάγκρεας: Καρότο, σπανάκι, εσπεριδοειδή φρούτα.
 • Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Σταυρανθή λαχανικά.
 • Καρκίνος θυρεοειδούς: Σταυρανθή λαχανικά.
 • Καρκίνος μαστού: Σταυρανθή λαχανικά, (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), σόγια, φασόλια.

 

Πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο)

 

Προσθέστε τα πράσινα λαχανικά, και κυρίως αυτά που διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, σε κάθε σας γεύμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και θωρακίζουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στα περισσότερα είδη καρκίνου.

 

 

Δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί

 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν υψηλές περιεκτικότητες φυτικών ινών, έχει αποδειχθεί πως προστατεύουν από τον καρκίνο, και κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι τροφές αυτές περιέχουν μια φυσική ουσία, την InsP5, που συμβάλλει προληπτικά κατά του καρκίνου. Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα καρύδια αποτελούν συμμάχους της αντικαρκινικής θεραπείας.

 

 

Τσάι

 

Το μαύρο όπως και το πράσινο τσάι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στα φλαβονοειδή του τσαγιού, λόπως κερκιτίνη, καμφερόλη και μυρικιτίνη που δίνουν τη χαρακτηριστική στυφή γεύση στο τσάι. Οι αντιξειδωτικές τους ιδιότητες εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας του τσαγιού.

 

 

Σόγια

 

Η σόγια, παρουσιάζει έντονη αντικαρκινική δράση, κυρίως λόγω των ισοφλαβονών που περιέχει. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η γενιστεϊνη, η δαϊδζεϊνη και η γλυκετίνη, οι οποίες διακόπτουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων αντιστέλλοντας την αντιγραφή τουDNA, παρεμβαίνοντας στην μεταγωγή των σημάτων, και μεταβάλλοντας τη δραστηριότητα διαφόρων ενζύμων.

 

http://www.ygeia-evexia.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

 • Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ;
 • 10 λάθη στο εορταστικό ρεβεγιόν που προκαλούν προβλήματα υγείας
 • 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους υδατάνθρακες
 • Τα 2 σημεία-κλειδιά για να μην πάρετε κιλά από το βραδινό
 • Δυνάμωσε τους μύες σου
 • Πόσο κόκκινο κρέας μπορούμε να τρώμε τελικά μες την εβδομάδα;
loading...