Ο πιο νόστιμος τρόπος για να μειώσετε φυσικά τη χοληστερίνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, κάθε φυσικός τρόπος μείωσης της χοληστερίνης και των λιπιδίων είναι καλοδεχούμενος.

Είναι γνωστό ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου με υψηλά ποσοστά φαινολικών ενώσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη μείωση των συμπτωμάτων τους. Κι αφού το λάδι έχει αυτή την ευεργετική δράση, γιατί να μην την έχει και η ελιά; Ελληνική μελέτη που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια εξετάζει σήμερα σε δεύτερη φάση -περιμένουμε σύντομα την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων- το πώς συγκεκριμένος τύπος βιολογικής ελιάς παρουσιάζει σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

5 ελιές τη μέρα για χαμηλότερη χοληστερόλη

Στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας, η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την πρώτη φάση μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στο λιπιδαιμικό προφίλ (δείτε εδώ βίντεο από την ανακοίνωση της έρευνας). Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

Η μελέτη

Η πρώτη αυτή φάση της μελέτης για την επίδραση της ελιάς στις τιμές των λιπιδίων διήρκησε 60 ημέρες και συμμετείχαν σε αυτήν 20 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 22-65 ετών, που δεν λάμβαναν την περίοδο εκείνη φαρμακευτική αγωγή. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από την οικογένεια Σακελλαρόπουλου καθώς βρέθηκε να έχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Οι βιολογικές ελιές που συμμετείχαν στη μελέτη περιείχαν σύμφωνα με αναλύσεις από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών 1300 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 560 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Μετά το τέλος της μελέτης, στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στις τιμές των λιπιδίων. "Παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση της HDL και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης, καθώς και σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στο λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας", κατέληξε η μελέτη.

Η μέση περιεκτικότητα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης γενικά στις ελιές που παράγονται στην Ελλάδα, και έχουν αναλυθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι 244 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 134 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Το μυστικό για τα οφέλη της υγείας από το ελαιόλαδο και από τους καρπούς ελιάς είναι το ίδιο, όλα εξαρτώνται από το είδος και τη ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουν, ωστόσο αυτές με τη σειρά τους σχετίζονται άμεσα με την ποικιλία και τη μέθοδο παραγωγής.

Ongoing research για τις επιτραπέζιες ελιές

Στα Aristoleo Awards 2017, διεθνή διαγωνισμό που επικεντρώνεται στα υψηλά ευεργετικά συστατικά που παρουσιάζουν οι επιτραπέζιες ελιές για την ανθρώπινη υγεία, ανακοινώθηκε η συνέχεια της μελέτης για την επίδραση των βιολογικών ελιών Καλαμών στα λιπίδια. Στη φάση αυτή στη μελέτη συμμετέχουν άνθρωποι με υψηλά λιπίδια που παίρνουν ή όχι φάρμακο για τη μείωσή τους. Η μελέτη πραγματοποιείται σε νοσοκομεία που έχουν μπει στο πρόγραμμα και επιβλέπεται από καθηγητές και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και τη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, αν αγαπάτε τις ελιές, δοκιμάστε να τις βάλετε συστηματικά στην καθημερινή σας διατροφή.

Πηγή: www.capital.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ