Μπορεί η νηστεία να «καταστρέψει» την προπόνησή μας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί η νηστεία να “καταστρέψει” την προπόνησή μας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί αρκετούς δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων.

Οι επαγγελματίες αθλητές, ειδικά αυτοί που προετοιμάζονται για ένα συγκεκριμένο γεγονός και έχουν θέσει υψηλό στόχο, είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν, ωστόσο, ο διαιτολόγος τους μπορεί να βρει κάποιες λύσεις σε περίπτωση που αποφασίσουν να νηστέψουν.

Διατροφικές επιλογές και λύσεις
Τι γίνεται, όμως, με τους υπόλοιπους; Με όλους εμάς που τρέχουμε είτε από χόμπι, είτε από συνήθεια, είτε από επιλογή; Με όλους δηλαδή τους ερασιτέχνες εραστές των αγώνων δρόμου;

Οι διατροφικές επιλογές στην χρονική περίοδο νηστείας, λόγω της αποφυγής του κρέατος, του ψαριού, των αβγών και των γαλακτοκομικών είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουμε σωστές επιλογές, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, με δεδομένο ότι οι ανάγκες μας, δεν πλησιάζουν καν αυτές των αθλητών.

Υπεργλυκαιμία…
Για αποφυγή υπεργλυκαιμίας, θα πρέπει να καταναλώνουμε ως πρωτεϊνούχα επιλογή κάτι υποκατάστατο του κρέατος, όπως όσπρια, θαλασσινά, σόγια.

Αποτοξίνωση
Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή, υψηλή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή η οποία θα μας βοηθήσει στην περίοδο νηστείας. Η νηστεία επίσης θα μας βοηθήσει για αποτοξίνωση του οργανισμού από την ζωική πρωτεΐνη.

Φρουκτόζη και λίπη
Προσοχή στην υπερκατανάλωση φρούτων λόγω της περιεκτικότητας τους σε φρουκτόζη και εξίσου προσοχή στην ποσότητα του λίπους που λαμβάνουμε από νηστίσιμες τροφές όπως ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, ξηροί καρποί.

Για τους απαιτητικούς
Μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορούμε να πάρουμε από το καστανό ρύζι, τον αρακά, τα φασόλια τη σόγια κ.α.. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν σκόνες πρωτεΐνης εξαιρετικής ποιότητας ιδανικές για νηστεία.

Μονολεκτικές απαντήσεις, σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν δίνονται. Το γενικό συμπέρασμα, είναι ωστόσο, ότι ακόμα και σε περιόδους νηστείας η διατροφή μας μπορεί να είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να τρέχουμε και να προπονούμαστε χωρίς φόβο.

Πηγή: runnfun.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ