Γιατί δεν κάνει να τρως τηγανιτές πατάτες 3 φορές την εβδομάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Νέες έρευνες θέλουν να βάλουν stop σε μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.

Το γνωρίζουμε ότι οι τηγανητές πατάτες δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή – τώρα όμως μελέτη συνδέει την κατανάλωσή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, παρακολούθησε την κατανάλωση πατάτας σε 4.400 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 79 ετών για εννιά χρόνια. Όταν τελείωσε η μελέτη, είχαν πεθάνει 236 άνθρωποι.

Αφού συνυπολόγισαν και εκτίμησαν διάφορους παράγοντες, οι ειδικοί κατέληξαν πως η κατανάλωση πατάτας (ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες) δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Όταν όμως οι ερευνητές έλεγξαν πιο συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν τις πατάτες τους οι συμμετέχοντες στη μελέτη, βρήκαν πως η κατανάλωση τηγανητής πατάτας -με τη φλούδα ή χωρίς- τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σχετιζόταν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου. Αντίθετα, η κατανάλωση πατάτας σε άλλη μορφή όπως πατατοσαλάτα, ψητές ή πουρές, δεν επηρεάζει τις πιθανότητες θανάτου. 

Για την ακρίβεια, οι πατάτες θεωρούνται ως μια υγιεινή τροφή καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα οποία "θα μπορούσαν να εξισορροπούν την επιζήμια δράση του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη στον οργανισμό τους”. Οι τηγανητές πατάτες όμως έχουν περισσότερα λιπαρά και πρόσθετο αλάτι. 

Να κόψουμε για πάντα τις τηγανητές πατάτες;

Μέχρι στιγμής, η σύνδεση της τηγανητής πατάτας με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου είναι απλά μία υπόνοια και χρειάζεται περισσότερη μελέτη, σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων για να διερευνηθεί κατά πόσο οι τηγανητές πατάτες είναι πράγματι τόσο βλαβερές. Μέχρι τότε, μπορούμε στο πλαίσιο μιας πιο υγιεινής διατροφής να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας βραστές ή ψητές, χωρίς πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά όπως π.χ. βούτυρο, και να τρώμε τις τηγανητές πατάτες μόνο περιστασιακά.

Πηγή: www.capital.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ