Ορός γάλακτος: Τι είναι; Ένας πλήρης οδηγός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο ορός γάλακτος είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες του γάλακτος (η άλλη είναι η καζεΐνη). Ενώ συνήθως οι δύο πρωτεΐνες γάλακτος παραμένουν αναμεμειγμένες όταν πίνετε ή μαγειρεύετε με γάλα, ο ορός γάλακτος μπορεί να απομονωθεί από την καζεΐνη κατά τη διαδικασία τυροκόμησης, όταν στραγγίζεται από το τυρόπηγμα παραμένει το υδαρές μέρος του γάλακτος, συνήθως ένα κιτρινωπό υγρό. Υπάρχουν δύο τύποι ορού γάλακτος:

Γλυκός ορός γάλακτος. Ο γλυκός ορός γάλακτος είναι ο ορός γάλακτος που παράγεται όταν οι τυροκόμοι χρησιμοποιούν πυτιά για να πήξουν το τυρί. Τα τυριά με πυτιά είναι συνήθως σκληρά τυριά όπως το τσένταρ ή το ελβετικό.

Όξινος ορός γάλακτος (ή ξινός ορός γάλακτος). Ο όξινος ορός γάλακτος είναι ο ορός γάλακτος που παράγεται από τη χρήση οξέος (όπως τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος) μέχρι το πηγμένο τυρί. Αυτή η μέθοδος παράγει μαλακά τυριά όπως μοτσαρέλα ή τυρί κότατζ.

Πώς παράγεται ο ορός γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος παρασκευάζεται πρώτα με το ζέσταμα του γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα) σε μία εστία. Το μη παστεριωμένο γάλα λειτουργεί καλύτερα επειδή έχει ήδη τα απαραίτητα βακτήρια για να ξεκινήσει η καλλιέργεια, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το γάλα πρέπει να παστεριωθεί και επομένως πρέπει να προστεθεί καλλιέργεια βακτηρίων σε αυτό το βήμα.

Αφού το γάλα έχει τα βακτήρια, οι τυροκόμοι προσθέτουν είτε πυτιά σε σκόνη είτε όξινα βακτήρια (όπως βακτήρια γαλακτικού οξέος). Η καλλιέργεια μετατρέπει τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, ενώ η πυτιά δρα ως πηκτικό για να πήξει το τυρί. Το τυρόπηγμα (στερεοποιημένη πρωτεΐνη γάλακτος) διαχωρίζεται από τον ορό γάλακτος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Για να στραγγίξει τον υπόλοιπο ορό γάλακτος από το τυρόπηγμα, ο τυροκόμος αφαιρεί το τυρόπηγμα και το στραγγίζει περαιτέρω μέσα από ένα τυρόπανο. Το τυρόπηγμα είναι έτοιμο να γίνει τυρί, ενώ ο ορός γάλακτος είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί όπως θέλετε.

7 τρόποι χρήσης του ορού γάλακτος

Ενώ πολλοί μάγειρες στο σπίτι πετούν τον υγρό ορό γάλακτος ως άχρηστο υποπροϊόν του τυριού, ο ορός γάλακτος έχει στην πραγματικότητα πολλές χρήσεις στην κουζίνα και όχι μόνο.

Τόσο ο γλυκός όσο και ο όξινος ορός γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλαπλούς τρόπους. Όταν μαγειρεύετε μαζί του, να έχετε κατά νου τις γεύσεις με τις οποίες δουλεύετε αν φτιάχνετε κάτι γλυκό, τότε ο γλυκός ορός γάλακτος θα είναι ο καλύτερος και αν κάνετε κάτι αλμυρό, ο όξινος ορός γάλακτος θα λειτουργήσει υπέροχα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ορό γάλακτος στην κουζίνα για:

1. Τυρί ρικότα. Το Ricotta (μια ιταλική λέξη που σημαίνει «ξαναμαγειρεμένο») είναι ένα τυρί που φτιάχνεται από τον ορό γάλακτος που απομένει από την παρασκευή ενός διαφορετικού τυριού. Η Ricotta φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι και είναι βασικό σε πολλά πιάτα ιταλικών ζυμαρικών.

2. Αρτοσκευάσματα. Οπουδήποτε μια συνταγή ψησίματος απαιτεί αποβουτυρωμένο γάλα ή νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρός ορός γάλακτος. Δοκιμάστε το σε καρβέλια ψωμιού, σπιτικά κράκερ, βάφλες, ζύμη πίτσας, ψωμάκια και πολλά άλλα.

3. Ζωμός σούπας. Ο ορός γάλακτος έχει μια βαθιά, ελαφρώς ξινή γεύση που θα προσθέσει μια μοναδική γεύση στη σούπα, παρόμοια με τον τρόπο που θα έχει ένας ζωμός σούπας.

4. Ντρέσινγκ και μαρινάδες. Η μοναδική γεύση του ορού γάλακτος θα προσθέσει κάποιο ενδιαφέρον σε κάθε ντρέσινγκ ή μαρινάδα για κρέας ή λαχανικά.

5. Κοκτέιλ και smoothies. Ο ορός γάλακτος είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα περισσότερα κοκτέιλ με βάση τα γαλακτοκομικά. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη ως υγρό συστατικό σε σέικ και smoothies.

6. Βούτυρο ορού γάλακτος. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κρέμας στραγγίζεται από ορό γάλακτος κατά την τυροκόμηση, υπάρχει ακόμα αρκετή κρέμα για να παρασκευαστεί ένα συγκεκριμένο είδος βουτύρου που ονομάζεται βούτυρο ορού γάλακτος. Το αφήνουμε να κάτσει μέχρι να ανέβει η κρέμα και μετά το ξαφρίζουμε για να αναδευτεί.

7. Ζυμαρικά ή ρύζι. Εάν η κουζίνα σας εξακολουθεί να είναι γεμάτη ορό γάλακτος από τόνους τυρογάλακτος, χρησιμοποιήστε ορό γάλακτος στη θέση του νερού όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι - θα τους δώσει επιπλέον γεύση.

Θεωρείται ο ορός γάλακτος γαλακτοκομικό;

Ενώ ο ορός γάλακτος έχει κυρίως στραγγιστεί από κρέμα, εξακολουθεί να περιέχει λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν ή να μαγειρεύουν με ορό γάλακτος.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη;

Ενώ ο ορός γάλακτος στην υγρή του μορφή έχει μια σειρά από χρήσεις, μπορούμε να τον βρουμε στο εμπόριο επίσης σε μορφή σκόνης και πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αναφέρεται ως πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι γεμάτη από ποιοτική πρωτεΐνη άλφα-λακταλβουμίνη, δομικά στοιχεία πρωτεΐνης όπως αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (ιδίως λευκίνη και κυστεΐνη) και άλλα απαραίτητα αμινοξέα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι δημοφιλής μεταξύ των bodybuilders και των αθλητών, που χρησιμοποιούν ορό γάλακτος (συχνά αναμιγνύεται σε smoothies ή άλλα ποτά) για να μεγιστοποιήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Η αρκετή πρωτεΐνη σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση αυξάνοντας τη μυϊκή τους δύναμη, μπορεί να τους βοηθήσει στο να αλλάξει η σύσταση του σώματός τους ενθαρρύνοντας τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών και την οικοδόμηση μυών (ειδικά άπαχων μυών) και μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση του κορεσμού (το αίσθημα του κορεσμού ).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του συμπυκνώματος ορού γάλακτος, του απομονωμένου ορού γάλακτος και της υδρολυμένης πρωτεΐνης ;

Υπάρχουν τρεις τύποι συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος:

Συμπυκνωμένος. Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 30 και 75 τοις εκατό πρωτεΐνης και περιέχει περισσότερη λακτόζη, λίπος και θρεπτικά συστατικά.

Απομονώμένος. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι συνήθως περίπου 90 τοις εκατό πρωτεΐνη και περιέχει λιγότερη λακτόζη, λιγότερο λίπος, λιγότερους υδατάνθρακες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Υδρόλυμένος. Το προϊόν υδρόλυσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι μια «προ-χωνεμένη» πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι έχει περάσει μέρος της διαδικασίας υδρόλυσης και θα απορροφηθεί πολύ πιο γρήγορα από το συμπύκνωμα ορού γάλακτος ή τον απομονωμένο ορό γάλακτος. Κυμαίνεται σε ποσοστό πρωτεΐνης και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λακτόζη και γιαυτό το καθιστά δημοφιλές για βρεφικά παρασκευάσματα και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μόνο ένας από τους πολλούς τύπους σκόνης πρωτεΐνης. Άλλες πρωτεΐνες είναι η πρωτεΐνη σόγιας, η πρωτεΐνη καζεΐνης και η κρεατίνη.

   

Πηγή:www.masterclass.com

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ