mobadv

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ. Γράφει η Μαρία-Πηγή Ψαρράκη

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

 

Η οστεοπόρωση στις αθλήτριες είναι συνήθως αποτέλεσμα της ήδη υπάρχουσας αμηνόρροιας. Όσο μια αθλήτρια συνεχίζει να έχει αμηνόρροια, τόσο η οστική της απώλεια είναι μεγαλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αναστρέψιμη. Λόγω των συχνά λανθασμένων τρόπων διατροφής ή της ύπαρξης κάποιας διατροφικής διαταραχής, δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται η ανάπτυξη της οστικής μάζας και να μειώνεται από την καθημερινή καταπόνηση η οστική πυκνότητα. 

 

Σε περίπτωση που η αθλήτρια εμφανίζει συχνά κατάγματα και ιδιαίτερα κατάγματα κόπωσης, πρέπει να γίνεται άμεσα έλεγχος της οστικής της πυκνότητας αλλά και της ύπαρξης ομαλής έμμηνηςρήσης, διότι η ύπαρξη οστεοπόρωσης είναι πολύ πιθανή. Μέχρι τώρα δεν έχει προσδιοριστεί ο ελάχιστος αριθμός έμμηνων κύκλων ανά έτος για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά μέσα από έρευνες έχει φανεί ότι οι αθλήτριες με ολιγομηνόρροια ή με ιστορικό ολιγομηνόρροιας έχουν οστική πυκνότητα κάτω του μέσου όρου για την ηλικία τους. Ο μοναδικός ακριβής τρόπος για τον έλεγχο της επαρκούς οστικής πυκνότητας είναι το σπινθηρογράφημα DXA.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εκδώσει τα παρακάτω αποτελέσματα για την ερμηνεία της οστικής πυκνότητας BMD) σε νεαρές γυναίκες λευκού χρώματος:

-Φυσιολογική τιμή: BMD όχι περισσότερο από 1 σταθερή απόκλιση κάτω από την υψηλότερη οστική μάζα ενηλίκων (T score <1).

-Οστεοπενία: BMD μεταξύ 1–2,5 σταθερών αποκλίσεων κάτω από την υψηλότερη οστική μάζα ενηλίκων (T score -1–2,5).

-Οστεοπόρωση: BMD τιμή περισσότερο από 2,5 σταθερών αποκλίσεων κάτω από την υψηλότερη οστική μάζα ενηλίκων (T score < -2,5).

-Σοβαρή οστεοπόρωση: BMD τιμή περισσότερο από 2,5n σταθερών αποκλίσεων κάτω από την υψηλότερη οστική μάζαενηλίκων και παρουσία ενός ή περισσότερων καταγμάτων λόγω ευθραυστότητας (T score < ή = -2,5 μαζί με ύπαρξη κατάγματος).

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εκδώσει τα παραπάνω αποτελέσματα με βάση την πιθανότητα καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες της λευκής φυλής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ισχύουν τα ιδία σε άλλες ηλικίες και εθνικότητες. Επίσης, άλλοι τρόποι για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, όπως το υπερηχογράφημα στην πτέρνα ή η χρήση άλλων περιφερικών συσκευών, είναι αναξιόπιστοι όσον αφορά τους αθλητές. Ο λόγος είναι ότι οι υπόλοιποι τρόποι είναι λιγότερο εξελιγμένοι και μετρούν τα οστά στα άκρα. Για τον μέσο όρο των γυναικών είναι χρήσιμα, αλλά όσον αφορά τους αθλητές είναι παραπλανητικά. Ουσιαστικά η οστική πυκνότητα μπορεί να είναι περιφερικά υψηλή με βάση τα οστά φόρτωσης του κάθε αθλήματος. Έτσι παρατηρείται οι δρομείς να έχουν υψηλή οστική πυκνότητα στην πτέρνα, αλλά συγχρόνως χαμηλή στο ισχίο ή στην σπονδυλική στήλη ή οι κωπηλάτες υψηλή οστική πυκνότητα στο αντιβραχιόνιο και χαμηλή στο ισχίο.

 

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετές μελέτες που αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση των καταγμάτων κόπωσης στις αθλήτριες με αμηνόρροια και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάζεται με υπερβολική προπόνηση. Επίσης, παρατηρούνται πρόωρα οστεοπορωτικά κατάγ- ματα στον περιφερειακό σκελετό στις νέες αθλήτριες, οι οποίες φαίνεται πως νοσούν από νευρική ανορεξία είτε έχουν αμηνόρροια. Σε περίπτωση που η αμηνόρροια εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχει φόβος μη επίτευξης της μεγίστης μυϊκής μάζας που είναι καθορισμένη. Ακόμα και όταν επανέλθει αυτή η βασική λειτουργία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η οστική πυκνότητα υπάρχει περίπτωση να μην επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, με κίνδυνο τα πρόωρα οστεοπορωτικά κατάγματα. Η θεραπεία για τους αθλητές με οστεοπόρωση είναι όμοια με εκείνη των απλών ανθρώπων. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επανένταξη του αθλητή στο αγώνισμά του και η διαμόρφωση ενός πιο εξειδικευμένου προγράμματος που θα δίνει ιδιαίτερη σημασία λόγω της ύπαρξης της οστεοπόρωσης.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο σημαντικό είναι το τρέξιμο για την υγεία σου
  • Ο bodybuilder που ισχυρίζεται ότι με ένα γεύμα την μέρα εξασφαλίζεις υγεία και ζωτικότητα
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 απλοί κανόνες υγείας και μακροζωίας
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει το θαλασσινό νερό!
loading...

GIF ISO FINAL 1