mobadv

Η προπόνηση με ιμάντες - TRX από τον Personal Trainer Konstantinos Darakis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νταράκης Απόφοιτος της North Academy of Fitness και κάτοχος διεθνής πιστοποίησης ΤRX Suspension Training.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΤRX και Λειτουργική προπόνηση

Είναι γνωστό πώς η «μονόπλευρη» γυμναστική οδηγεί σε προπονητικό αδιέξοδο, απογοητεύει συχνά τον ασκούμενο και δεν δίνει αποτελέσματα. Η εσφαλμένη τακτική το να κάνω μόνο βάρη ή μόνο αερόβιο ή μόνο γυμναστική με λάστιχα κτλ. οδηγεί στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή το σώμα παύει να ανταποκρίνεται στα προπονητικά ερεθίσματα και δεν δίνει τις επιθυμητές ορατές προσαρμογές. Η εναλλαγή λοιπόν, προπονητικών μεθόδων μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη στον στόχο του ασκούμενου, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός (μυϊκή ενδυνάμωση, απώλεια λίπους, μυϊκή υπερτροφία κτλ.). Έτσι η δυνατότητα ενός μέσου γυμναστικής, που μπορεί να δώσει μια ποικιλία πολυεπίπεδων ασκήσεων και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις (προπόνηση 3D !), της λεγόμενης λειτουργικής προπόνησης (functional training), και μάλιστα με το βάρος του σώματος του ασκούμενου ήρθε να καλύψει το κενό αυτό, το ΤRX.

 

Tι είναι το TRX ; 

Το TRX (Total-Body Resistance Exercise) επινόησης του αμερικανού πεζοναύτη Randy Hetrick, αποτελείται στην τωρινή εμπορική του μορφή από έναν κύριο ανθεκτικό υφασμάτινο ιμάντα και έναν δεύτερο για την πρόσδεσή του σε ένα σταθερό σημείο, λ.χ. δένδρο, οροφή, πόρτα, κολόνα. Η συναρμογή και το «δέσιμο» των ιμάντων αυτών γίνεται με μεταλλικά στοιχεία (άγκυρες), που όταν αιωρείται σχηματίζει ένα ανεστραμμένο κεφαλαίο γράμμα Υ. Ο κύριος ιμάντας καταλήγει σε δύο αντιολισθητικές λαβές χειρός και κάτω από αυτές σε δύο κορδόνια για την υποδοχή κυρίως των ποδιών (υποδοχείς ποδιών). Επάνω από τις δύο λαβές υπάρχουν δυο μεταλλικοί προσαρμογείς (κλιπ ασφαλείας, πλέον εδώ και λίγο καιρό αντικαθίστανται με υφασμάτινους σφιγκτήρες), όπου με τους δύο αντίστοιχους ιμάντες αυξομείωσης, που ολισθαίνουν επάνω στους κύριους ιμάντες χρησιμεύουν για την αυξομείωση του βαθμού δυσκολίας - αντίστασης. 

Αναμφισβήτητα εδώ δεν είναι ο χώρος για να γίνει μια διεξοδική ανάλυση της μεθοδολογίας και των προπονητικών σχημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασκούμενος, ώστε να καρπωθεί τα μέγιστα δυνατά οφέλη της προπόνησης με ιμάντες TRX ή τύπου ΤRX. Το άλφα και το ωμέγα της προπόνησης με ιμάντες είναι, ότι γυμναζόμαστε με το ίδιο το βάρος του σώματος μας. Αλλάζοντας την κλίση του σώματος, μετατοπίζοντας δηλαδή το κέντρο του βάρους μας, μεταβάλλεται ταυτόχρονα και ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων που γίνονται με την βοήθεια των ιμάντων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η θέση και το άνοιγμα των ποδιών. Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των ασκήσεων βρισκόμαστε ουσιαστικά στον αέρα και κρατιόμαστε μόνο από τους ιμάντες, έχει τα μέγιστα οφέλη στην δύναμη, την ισορροπία, την ευλυγισία και στην σταθεροποίηση του πυρήνα του σώματος, έτσι ώστε ότι συμβαίνει στους ώμους, στα χέρια, στα ισχία και στα πόδια να γίνουν πιο ισχυρά. Σκοπός κάθε προγράμματος ΤRX είναι να διατηρεί σε όσο το δυνατό πιο υψηλό επίπεδο τη φυσική κατάσταση του αθλούμενου. Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να ακολουθηθεί ο γνωστός από την προπόνηση με βάρη διαχωρισμός μυϊκών ομάδων, ωστόσο εδώ εφαρμόζεται το προπονητικό σχήμα εκγύμνασης κάτω μέρος του κορμού - lower body exercises (όπως πόδια), άνω μέρος του κορμού - upper body exercises (όπως πλάτη, στήθος, χέρια, ώμοι) με έμφαση στο ιερονωτιαίο σύστημα - core exercises (κοιλιακοί, ραχιαίοι). Το παραπάνω προπονητικό σχήμα είναι συμβατικό, καθώς η μοναδικότητα του TRX έγκειται ότι ενώ θεωρητικά γυμνάζεις λ.χ. τα πόδια σε μια ποικιλία ασκήσεων squat, όμως εμπλέκονται ταυτόχρονα και άλλες μυϊκές ομάδες, λ.χ. τα χέρια. Οι πολυαρθρικές αυτές ασκήσεις αποτελούν, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω και το κύριο γνώρισμα μιας functional προπόνησης. Επιπλέον, σε μια «παραδοσιακή» λειτουργική προπόνηση θα προϋπόθετε καλή τεχνική των ασκήσεων και εξοικείωση με τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ασκούμενος, όπως μπάρες, αλτήρες κτλ., γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για τραυματισμούς, η σωστή όμως εκγύμναση με ιμάντες ΤRX, ελαχιστοποιεί ή ακόμη μηδενίζει ένα τέτοιο κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού, καθώς τα μέσα που χρησιμοποιεί ο αθλούμενος ως αντίσταση είναι το ίδιο το σωματικό του βάρος. 

 

Πού και πώς μπορώ να κάνω TRX 

Για να κάνετε προπόνηση ΤRX θα πρέπει είτε να προβείτε στην αγορά ενός TRX είτε να πάτε σε ένα γυμναστήριο που είναι εξοπλισμένο με ιμάντες ΤRX. Σήμερα σχεδόν όλα τα γυμναστήρια είναι εφοδιασμένα με ιμάντες εκγύμνασης, όπου μπορείτε εάν είστε προχωρημένος να γυμναστείτε μόνος σας ή σε ολιγομελή τμήματα, υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου personal trainer. Όσο αναφορά την αγορά ενός TRX, πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο 2ης γενιάς με κάποιες βελτιώσεις (ενισχυμένη άγκυρα, λαβές από καουτσούκ, υφασμάτινοι σφιγκτήρες, αναβάθμιση manuals, dvd και λογισμικού σε περιβάλλον android και ios κτλ. ). Οι λιανικές τιμές κυμαίνονται κοντά στα 200 ευρώ για ένα TRX Home, μέχρι πλέον των 250 ευρώ για τις πιο ακριβείς εκδόσεις του ΤRX Pro και TRX Force, παρέχοντας από την επίσημη αντιπροσωπεία trxtrainig.com 1 χρόνο εγγύηση καλής λειτουργίας όλων των μερών του. Oποιοδήποτε αγορά ενός αυθεντικού TRX πολύ κάτω από τα ποσά τα οποία αναφέραμε σημαίνει ότι αγοράζετε απομίμηση TRX. Τώρα στο αν θα προβείτε στην αγορά ενός αυθεντικού TRX ή μιας απομίμησης ή μιας πιστής αντιγραφής του, το αφήνω στην προσωπική σας κρίση…. 

 

…..η δική μου προσωπική άποψη για το TRΧ

Η δικιά μου αρχή πάντα στο fitness είναι πώς μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και πώς ένας τύπος άσκησης ή ένα προπονητικό πρόγραμμα που είναι ιδανικό σε εμένα, δεν είναι απαραίτητα να είναι εξίσου πετυχημένο σε έναν άλλο και το αντίστροφο. Πρέπει λοιπόν όλοι αρχικά ως αθλούμενοι να ακολουθούμε ευλαβικά κάποιες βασικές προπονητικές αρχές γιατί αυτές είναι αποτέλεσμα πολύχρονων και πολύπλοκων ερευνών και έπειτα θα πρέπει ο κάθε αθλούμενος όταν γυμνάζεται ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ. Εγώ λοιπόν δεν πρόκειται να προτείνω θεωρητικά σε κάποιον ένα προπονητικό μοντέλο πόσες φορές να κάνει προπόνηση με ιμάντες την βδομάδα και ποιες ασκήσεις να κάνει μέσα από την πληθώρα των ασκήσεων του TRX. Αναμφισβήτητα όμως το TRX για εμένα είναι τολμώ να πω ένας πρακτικός πολυσουγιάς ασκήσεων, που ενσαρκώνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζουμε functional προπόνηση. Επειδή όμως όπως έχουμε πει η μονομέρεια οδηγεί συνήθως σε λάθος ατραπούς (όπως κάθε τι που γίνεται μονότονα στη ζωή μας), προσωπικά έχω εντάξει στις προπονήσεις μου με Βάρη και δύο maximum προπονητικές μονάδες την εβδομάδα με TRX, με στόχο κυρίως τη νευρομυϊκή συναρμογή για το χτίσιμο ισχυρού πυρήνα.  

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • H γυναίκα που γύμναζε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (pics)
  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να «κάψεις» λίπος χωρίς στερήσεις
  • Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε προσωπικό γυμναστή;
  • Μάκης Μαραγκός: «Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι η υποστήριξη του κόσμου»
  • Τι τρώνε για πρωινό οι personal trainers; 5 προτάσεις για όσους γυμνάζονται
  • Πώς θα γίνεις ο καλύτερος personal trainer του εαυτού σου
loading...

GIF ISO FINAL 1