Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Κοιλιακοί: Κάθε μέρα ή μέρα παραμέρα ;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει ο Νίκος Μακρονάσιος

 

Ένα από τα πιο επίμαχα θέματα στα γυμναστήρια είναι οι κοιλιακοί. Και ειδικότερα τώρα που πλησιάζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο εντείνετε το ενδιαφέρον των ασκούμενων για το πώς θα εμφανιστούν οι κοιλιακοί τους. Πολύ συχνές ερωτήσεις του κόσμου είναι, πόσοι είναι οι κοιλιακοί; Τι ασκήσεις να κάνω για τους πάνω; Τι ασκήσεις να κάνω για τους κάτω; Τι ασκήσεις να κάνω για τους πλάγιους; Πόσες φορές τη βδομάδα να κάνω κοιλιακούς; Και πολλά άλλα και αυτό οφείλεται αφενός στη μεγάλη επιθυμία των ασκουμένων να αποκτήσουν κοιλιακούς και αφετέρου στην λάθος πληροφόρηση που έχουν πάνω στο θέμα αυτό.

 

Ας αναφέρουμε λοιπόν τους μύες της κοιλιάς εξηγώντας ποιοι είναι οι μυς που όταν γυμναστούν σωστά μας δίνουν  το πολυπόθητο 6 packs:

1)    Ο ορθός κοιλιακός μυς αρχίζει κάτω απ το στήθος , φτάνει μέχρι τη βουβωνική χώρα και χωρίζεται κάθετα δεξιά – αριστερά από την λευκή γραμμή και οριζόντια από 3 – 4 διαμέσους τένοντες τις τενόντιες εγγραφές και έτσι σχηματίζονται τα περίφημα τετραγωνάκια ή ‘six pack’ που καμιά φορά μπορεί να είναι 8 ανάλογα με τον αριθμό των τενόντιων εγγραφών του καθενός.

2)    Ο εγκάρσιος κοιλιακός αρχίζει από τα πλευρά και φτάνει ως τη λευκή γραμμή, είναι θα λέγαμε πίσω από τον ορθό κοιλιακό και ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός.

3)    Ο έξω λοξός κοιλιακός αρχίζει από την έξω μεριά του θώρακα και καταλήγει στη βουβωνική χώρα και στη λευκή γραμμή και είναι ο μυς που ευθύνεται για την όψη των πλάγιων κοιλιακών.

4)   Ο έσω λοξός κοιλιακός που βρίσκεται βαθύτερα από τον έξω λοξό είναι στην ουσία κάτω από αυτόν.

 

Οι κοιλιακοί μύες είναι τέσσερεις, ωστόσο δύο είναι εκείνοι οι μύες που μας δίνουν του πολυπόθητα οπτικά αποτελέσματα:

- Του ορθού κοιλιακού με τα πολυπόθητα τετραγωνάκια και…

- Του έξω λοξού με τους λεγόμενους ‘πλάγιους’.

 

Η ποικιλία των ασκήσεων για την εκγύμναση των κοιλιακών είναι αρκετά μεγάλη και οι βασικές αρχές είναι κάμψη της κοιλίας με άρση του κορμού ή των ποδιών για το πάνω και κάτω μέρους του ορθού κοιλιακού αντίστοιχα και κάμψη και στροφή της κοιλιάς με άρση κορμού ή ποδιών για των έξω λοξό κοιλιακό. Όσον αφορά τη συχνότητα εκγύμνασης των κοιλιακών μας, μια με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετά.

 

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε τους κοιλιακούς μας ως μια ανεξάρτητη μυϊκή ομάδα όπως πχ το στήθος και την πλάτη, και να τους γυμνάζουμε ολοκληρωμένα με ασκήσεις – σετ – και επαναλήψεις συμφώνα με το στόχο που έχουμε πχ μυϊκή υπερτροφία, ταχυδυναμη κτλ. Συχνό φαινόμενο είναι πολύ ασκούμενοι να κάνουν κάθε μέρα κοιλιακούς μετά ή πριν την προπόνηση τους με βάρη μη επιτυγχάνοντας έτσι την ανάπτυξη τους καθώς δεν υπάρχει αρκετό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων για ανάληψη και προσαρμογή.

 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω αν προγραμματίσουμε καλά την προπόνηση των κοιλιακών μας μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα. Παρόλαυτα υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους κοιλιακούς… Επειδή το μέρος της κοιλιάς και κυρίως το κάτω μέρος είναι η λιπαποθήκη για τον περισσότερο κόσμο, δηλαδή το σημείο που αποθηκεύεται το περισσότερο σωματικό λίπος, εξίσου σημαντικό ίσως και σημαντικότερο ρόλο παίζει η διατροφή ώστε να βγούνε οι κοιλιακοί μας στη ‘φόρα’. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε η διατροφή μας να αποτελείται από αρκετές πρωτεΐνες που σε συνδυασμό με την άσκηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κοιλιακών μας, από συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων που καλό είναι να τους αποφεύγουμε το βράδυ και από τα ελάχιστα λιπαρά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, συνδυάζοντας την διατροφή με τη σωστή προπόνηση θα επιτύχουμε μια καλή κατάσταση στην περιοχή της κοιλίας.

 

Μολαταύτα υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος η οποία θα δώσει το κάτι παραπάνω στην κοιλιά μας κάνοντας την περιοχή ‘κομμάτια’! Η αερόβια άσκηση είναι αυτή που συμπληρώνει το τρίπτυχο των κοιλιακών, προπόνηση – διατροφή – αερόβια. Η αερόβια άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή (διάδρομος, ποδήλατο,aerobic,χορός) θα πρέπει να γίνεται όσες πιο πολλές φορές τη βδομάδα μπορούμε για τουλάχιστον30’λεπτά. Όταν δουλέψουμε τους κοιλιακούς μας μ’αυτόν τον τρόπο, αργά η γρήγορα, (ανάλογα με το επίπεδο του καθενός) θα φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα και θα έχουμε μια όμορφη γραμμωμένη κοιλιά.

 

 

Ελπίζω το άρθρο αυτό να μην αποθάρρυνε την προσπάθειά σας να ‘φτιάξετε’ κοιλιακούς αλλά να φανεί χρήσιμο στην προσπάθεια σας αυτή. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολος ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων, απαιτείται σκληρή και μεθοδική προπόνηση, σωστή και αυστηρή διατροφή και συνέπεια στην αερόβια άσκηση. Αλλά και όταν επιτύχουμε τον στόχο μας θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό ώστε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα το οποίο όσο δύσκολα έρχεται τόσο εύθραυστο είναι και εύκολα φεύγει αν περικλείνουμε από το πρόγραμμα μας. Αυτή είναι η αλήθεια για τους κοιλιακούς. Όσο δύσκολο όμως είναι να τους αποκτήσετε, σας προτείνω να κάνετε την προσπάθεια σας γιατί τίποτα δεν έχει ωραιότερη γεύση από την γεύση της αίσθησης να έχεις γυμνασμένο σώμα!!

http://activeman.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Τι πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε προπόνηση στο κρύο
loading...