Κυτταρίτιδα... ο αιώνιος εχθρός! by Fani Preventi

  • Κατηγορία Beauty
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Ως "κυτταρίτιδα" αναφέρεται η εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό (κάτω από το δέρμα), που συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα.

 

Η κυτταρίτιδα έχει 3 βασικές μορφές:
- Σκληρή –- Κατακράτηση λίπους
- Μαλακή –- Κατακράτηση ύδατος
- Συσχετισμένη -- Κατακράτηση λίπους και ύδατος

Στα παχύσαρκα άτομα η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται με μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα (περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως). Η κυτταρίτιδα παρουσιάζεται συχνότερα στα κάτω άκρα, στα άνω άκρα (κυρίως στην εμμηνόπαυση) και στην κοιλιά.

Τα αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η παρουσία παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα.

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να καίει το λίπος, το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο και κατά συνέπεια να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Διατροφική παρέμβαση
Οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας:
- Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και αντικατάσταση του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Το κορεσμένο λίπος βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

- Αυξημένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση του νερού. 10-12 ποτήρια νερού είναι μια συνιστώμενη ποσότητα, η οποία πρέπει να αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

- Συνιστάται μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (ζάχαρη, γλυκά, γλυκαντικές ύλες κλπ), ενώ παράλληλα να είναι αυξημένη η πρόσληψη σύνθετων σακχάρων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως κλπ).

- Περιορίστε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση ή έχουν διουρητική δράση, όπως ο καφεΐνη [καφές, τσάι, αναψυκτικά κ.α.] το αλκοόλ και το νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι το επιτραπέζιο αλάτι, τα παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά, τρόφιμα τύπου junk food.

- Προτιμείστε τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως φρούτα (πεπόνι, σύκα, φρέσκα/ αποξηραμένα βερίκοκα, μπανάνες, χουρμάδες, σταφίδες, μήλα, πορτοκάλι), πράσινα λαχανικά, όσπρια (φασόλια, φακές, σόγια), ανάλατοι ξηροί καρποί, ολόκληρα σπόρια, άπαχα κρέατα, άσπρα ψάρια και άπαχο γάλα/ γιαούρτι, πατάτες βρασμένες/ ψητές (με τη φλούδα).

- Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα σας καθημερινά. Η άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα καλοκαιρινά «λάθη» που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά
  • Τι προσέχει πρώτα μια γυναίκα σ’ έναν άντρα;
  • Οι super ασκήσεις για το εσωτερικό των μηρών (video)
  • Πόσες θερμίδες καίμε με τις δουλειές του σπιτιού
  • Ο γυναικείος οργανισμός αντέχει περισσότερο από τους άνδρες κατά την άσκηση!
  • 5 τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
loading...