Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Πρωινή ή απογευματινή άσκηση; Τι και γιατί να επιλέξεις;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρον έρευνα που εξέτασε τα ποσοστά παχυσαρκίας των 53 Ευρωπαϊκών χωρών, αποδείχθηκε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και πάνω από το 20% είναι παχύσαρκοι.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας βασίζεται στη τακτική σωματική άσκηση, στην υγιεινή διατροφή, σε ψυχολογικούς παράγοντες και στις ιατρικές παρεμβάσεις. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζύγιου και οτι μπορεί να επηρεάσει την όρεξη.

H παρόν έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Tehran University of Medical Sciences στο Ιράν από τους καθηγητές Ζ. Alizadeh, S. Younespour, M. Rajabian Tabesh and S. Haghravan και δημοσιεύθηκε το 2017. Το ερευνητικό ερώτημα που τέθηκε με σκοπό τη πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας ήταν: <Ποια η επίδραση της άσκησης ανάλογα με την ώρα που πραγματοποιείται (πρωί/ απόγευμα) όσον αφορά την πρόσληψη θερμίδων και την όρεξη;>. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της βραχυπρόθεσμης επίδρασης της πρωινής και απογευματινής αερόβιας άσκησης στην αίσθηση της όρεξης, στην πρόσληψη θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών και στην απώλεια βάρους στις υπέρβαρες μη αθλούμενες γυναίκες.

Η μεθοδολογία της έρευνας ήταν randomized controlled trial. Συμμετείχαν 48 υπέρβαρες (ΔΜΣ=25-29.9kg/m2) μη αθλούμενες γυναίκες ηλικίας 20-45 χρονών. Τα κριτήρια εισδοχής ήταν να μην πάσχουν από καρδιαγγειακά, πνευμολογικά, μεταβολικά ή μυοσκελετικά νοσήματα, να μην παίρνουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να επηρεάσει την πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, την ικανότητα άσκησης ή κατασταλτικά όρεξης και να μην εγκυμονούν. Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της παρέμβασης καθώς και τα μυοσκελετικά προβλήματα που πολύ πιθανόν να προκύπταν κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν οι κύριοι λόγοι αποκλεισμού των συμμετεχόντων από την έρευνα.

Οι συμμετέχουσες προσλήφθηκαν και επιλέχθηκαν από την πολυεπιστημονική κλινική παχυσαρκίας του νοσοκομείου Imam Khomeini από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Απρίλη του 2013. Στην πρώτη τους συνάντηση χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στη δεύτερη συνάντηση ακολούθησε παρουσίαση και επεξήγηση της διαδικασίας της έρευνας και εκπαίδευση για τη συμπλήρωση των ερωτηματολόγιων αξιολόγησης όρεξης (VAS) και 24ωρης ανάκλησης τροφίμων. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να μην εκτελέσουν καμία έντονη δραστηριότητα, να αποφύγουν την κατανάλωση καφεΐνης μια ημέρα πριν την αθλητική εξέταση και να καταναλώσουν ένα ελαφρύ γεύμα δύο ώρες πριν από τη δοκιμασία άσκησης. Τους έγινε επίσης μια σύντομη διάλεξη για την υγιεινή διατροφή. Οι ανθρωπομετρήσεις και η ανάλυση σύστασης σώματος έγιναν στη τρίτη συνάντηση και στο τέλος της τρίτης και έκτης εβδομάδας.

Η ομάδα της πρωινής άσκησης ονομάστηκε ομάδα 1 και αποτελείτο από 25 γυναίκες που γυμνάζονταν από τις 8-10 π.μ. και η ομάδα της απογευματινής άσκησης ονομάστηκε ομάδα 2 όπου συμμετείχαν 23 γυναίκες που γυμνάζονταν από τις 2-4 μ.μ. Το πρόγραμμα άσκησης περιλάμβανε 30 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης (μέχρι το σημείο έντονης κόπωσης) πάνω σε ηλεκτρικό διάδρομο. Οι κοπέλες γυμνάζονταν τρείς φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να συμπληρώσουν τη 24ωρη ανάκληση τροφίμων πριν και μετά τα προγράμματα άσκησης καθώς επίσης να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης όρεξης (VAS) 15 λεπτά μετά την πρώτη συνάντηση, πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης στη τρίτη και έκτη εβδομάδα. Συνολικά 23 γυναίκες συμμετείχαν στην ομάδα 1 και 19 κοπέλες στην ομάδα 2 αφού το 25% αποσύρθηκαν από την έρευνα λόγο έλλειψης χρόνου.

Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές αλλαγές στην όρεξη και στο αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων, ανεξάρτητα από την ώρα εκγύμνασης. Επιπλέον σημαντικές αλλαγές στο βάρος, στο ΔΜΣ, στη περιφέρεια μέσης και στο λίπος παρουσιάστηκαν στην ομάδα 1.

Μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005 από το τμήμα Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης από τους καθηγητές Μαράκι Μ., Τσοφλίου Φ., Πιτσιλιάδη Γ. και άλλους, αποσκοπούσε στη διερεύνηση των επιδράσεων ενός προγράμματος άσκησης κατά τις πρωινές ώρες και κατά τις απογευματινές ώρες στην αίσθηση όρεξης, ενεργειακής πρόσληψης, στη διάθεση και στην εκτίμηση αν η ώρα άσκησης έχει σημαντικό ρόλο ή όχι. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από την άσκηση το αίσθημα πείνας αυξάνεται χωρίς όμως να επηρεάζεται η ενεργειακή πρόσληψη, ενώ η ενεργειακή πρόσληψη μειώνεται μετά την πρωινή αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Asian Journal of Sports Medicine το 2015 από την Alizabeth και την ομάδα της, με σκοπό τη σύγκριση επίδρασης που ασκεί η πρωινή και απογευματινή άσκηση όσο αφορά την όρεξη και την ενεργειακή πρόσληψη στις υπέρβαρες γυναίκες, αποδείχθηκε ότι η άσκηση ανεξάρτητα με την ώρα που πραγματοποιείται δεν επηρεάζει σημαντικά την όρεξη ούτε την ενεργειακή πρόσληψη στα γεύματα που ακολουθούν μετά την άσκηση. Ωστόσο η γυμναστική κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να αυξήσει περισσότερο το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με τις απογευματινές ώρες.

Συμπεραίνοντας, η άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης που πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους σε υπέρβαρες μη αθλούμενες γυναίκες.

Έλενα Σολωμού,
Κλινική Διαιτολόγος
Αναδημοσίευση από: Andreaszachariou.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Push-ups: Φτιάξε κορμί σε 5 βήματα
loading...