Κάπνισμα: Παγκόσμιες πρωταθλήτριες στη... φούμα οι Ελληνίδες

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Άρωμα γυναίκας και... νικοτίνης στην Ελλάδα. Με περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες να καπνίζει (ποσοστό 34,7%), η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών καπνιστών από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.

Η Ελλάδα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αυστρία, εμφανίζουν σημαντική αύξηση των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, κατά την τελευταία 30ετία.

Η βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι, λόγω της διαρκούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, παρατηρείται μεν αισθητή μείωση στο ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν καθημερινά, όμως αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών και ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται.

Τα τσιγάρα που καπνίζονται κάθε μέρα πάνω στη Γη, ξεπέρασαν πλέον τα έξι τρισεκατομμύρια!

Σε 75 χώρες, οι καπνιστές καπνίζουν κάθε μέρα πάνω από 20 τσιγάρα.

Η έρευνα από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, όπου ανήκει το Ινστιτούτο ΙΗΜΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), καλύπτει 187 χώρες για την περίοδο 1980-2012. Σε αυτή την περίοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των καπνιστών και των καπνιστριών μειώθηκε κατά 25% και 42% αντίστοιχα, όμως ο απόλυτος αριθμός των καθημερινών καπνιστών και των καπνιστριών αυξήθηκε κατά 41% και 7% αντίστοιχα.

Έτσι, ενώ το 1980 κάπνιζαν το 41% των ανδρών και το 10,6% των γυναικών του πλανήτη, το 2012 αυτά τα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 31% και 6,2% αντίστοιχα. Επειδή όμως, στο μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτινάχθηκε, σε απόλυτους αριθμούς εμφανίζουν αισθητή αύξηση τόσο οι καπνιστές προσεγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο (από 721 εκατ. το 1980 σε 967 εκατ. το 2012), όσο και τα τσιγάρα (αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1980 - 2012 ο αριθμός των τσιγάρων που κατανώλονται ετησίως).

Σε όλες τις χώρες οι άνδρες που καπνίζουν, είναι περισσότεροι από τις γυναίκες καπνίστριες, με μόνη εξαίρεση τη Σουηδία. Σε πολλές χώρες το ποσοστό που καπνίζουν κάθςε μέρα, υπερβαίνει το 50% του ανδρικού πληθυσμού. Μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών υπάρχουν στη Βουλγαρία (31,5%), το Κιριμπάτι (31,3%), την Αυστρία (28,3%), τη Γαλλία (27,7%) και την ΠΓΔΜ (26,7%). Τα μικρότερα ποσοστά γυναικών καπνιστών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).

Στους άνδρες, το ρεκόρ καπνιστών κατέχει το μικρό κράτος Τιμόρ-Λέστε (61,1% του πληθυσμού του) και ακολουθούν η Ινδονησία (57%), το Κιριμπάτι (54,4%) και η Αρμενία (51,7%), ενώ όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών και γενικότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών είναι η Κύπρος (με ποσοστό καπνιστών το 48% του ανδρικού πληθυσμού της). Οι λιγότεροι άνδρες καπνιστές υπάρχουν στην Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (5%), το Σάο Τομέ & Πριντσίπε (7%) και τη Νιγηρία (7,5%).

Μεταξύ 1980-2012, την μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό καπνιστών εμφανίζουν η Ισλανδία, το Μεξικό και ο Καναδάς (από 3%), ενώ την μεγαλύτερη αύξηση η Λιθουανία (0,8%) και η Σερβία (0,6%). Από άποψη αριθμού τσιγάρων, την μεγαλύτερη μέση κατανάλωση ανά καπνιστή σε καθημερινή βάση εμφανίζουν η Μαυριτανία (41 τσιγάρα) και η Ερυθραία (38), ενώ την μικρότερη το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα (από ένα μόλις).

«Παρά την τρομερή πρόοδο που έχει γίνει στον έλεγχο του καπνίσματος, πολλά ακόμα μένει να γίνουν», δήλωσε ο συν-υπεύθυνος της έρευνας, διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ, δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ. Όπως είπε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το κάπνισμα ευθύνεται για 5,7 εκατ. θανάτους ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες για την υγεία από το παθητικό κάπνισμα.

 

http://www.news.gr/

 
 
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Κάπνιζες χρόνια; 2 τροφές θα βοηθήσουν την ανάπλαση των πνευμόνων σου
  • Καπνίζεις; Μέχρι να το κόψεις φρόντισε τουλάχιστον να τρως αυτές τις 5 τροφές
  • Οι χρησιμότερες τροφές για καπνιστές
  • Καπνίζεις; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να τρως αυτές τις τροφές
  • Το κάπνισμα κάνει κακό στο σεξ!
  • Γιατί δεν πρέπει να καπνίζουμε μετά το φαγητό
loading...