1000 ώρες έξω: Τι είναι πάλι αυτό το κίνημα;

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο χρόνο περνάς στο ύπαιθρο μέσα σε ένα έτος;

Το κίνημα "1000 ώρες έξω" σε καλεί να αναλογιστείς ακριβώς πόσο χρόνο περνάς στη φύση, και ίσως σε ωθήσει να ανταλλάξεις μερικές ώρες μπροστά από τις οθόνες με ποιοτικό χρόνο για υπαίθριες δραστηριότητες.

Όπως ορίζει ο λογαριασμός @1000hoursoutside στο Instagram, που ξεκίνησε αυτό το κίνημα από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ και κατέληξε να μας απασχολεί όλους, σκοπός είναι να φτάσει κάποιος συνολικά 1.000 ώρες στο ύπαιθρο μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Το σχέδιο
Αναλύοντας το σχέδιο μήνα προς μήνα, το κίνημα προτείνει "δοσολογία" αναλόγως του μήνα στον οποίο βρισκόμαστε. Κατά τους χειμερινούς μήνες, για παράδειγμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο στόχος είναι κατά μέσο όρο μία ώρα ανά ημέρα, συγκεντρώνοντας 31 και 29 ώρες αντίστοιχα. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, η δέσμευση για υπαίθρια δραστηριότητα αυξάνεται, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που μπορεί να φτάσει και τις πέντε ώρες την ημέρα. Αυτοί οι καλοκαιρινοί μήνες συνεισφέρουν πάνω από 150 ο καθένας, διαμορφώνοντας την πορεία προς το πολυπόθητο όριο των 1.000 ωρών.

Για τα παιδιά
Το κίνημα ξεκίνησε από την Ginny Yurich, μια πρώην καθηγήτρια μαθηματικών και μητέρα πέντε παιδιών, η οποία υποστηρίζει ότι η αποστολή για τις "1000 ώρες έξω" επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση της φθίνουσας σχέσης μεταξύ των παιδιών και της υπαίθρου.

Η ιδέα της Yurich και του συζύγου της εμφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν παρατήρησαν μια ανησυχητική τάση: την έλλειψη νέων που εξερευνούν πάρκα, πλατείες ή ακόμη και άλλα αστικά τοπία. Το κάλεσμα της φύσης φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.

Μια ειδική εφαρμογή
Όσοι ενταχθούν στο κίνημα μπορούν να παρακολουθούν τις υπαίθριες αποδράσεις τους μέσω της ειδικής εφαρμογής, η οποία συνοδεύεται από "σελίδες παρακολούθησης", που διατίθενται στον ιστότοπο.

Αυτές οι σελίδες, στολισμένες με οροσειρές, παιχνιδιάρικα σύννεφα και άλλα, λειτουργούν και ως παιχνίδι ζωγραφικής για τα μικρά παιδιά, ώστε να καταγράφουν οπτικά τις ώρες που περνούν σε εξωτερικούς χώρους.

Ποικιλία αντιδράσεων
Ενώ η πλειονότητα των αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κίνημα είναι θετικές, με τους οπαδούς να εκφράζουν ευγνωμοσύνη και να μοιράζονται την πρόοδό τους, μια μειοψηφία αμφισβητεί τη σκοπιμότητα του στόχου των 1.000 ωρών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος φαίνεται ανέφικτος για όσους εξισορροπούν την εργασία τους ή αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Πλέον, βάσει επιστημονικών ερευνών, ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στις οθόνες έχει εκτοξευθεί στα ύψη και το κίνημα αυτό στοχεύει να ανακατευθύνει κάποιες από αυτές τις ώρες προς την "καταπραϋντική αγκαλιά" της φύσης.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών ξοδεύουν τέσσερις ώρες την ημέρα στις οθόνες, συμβάλλοντας στην αύξηση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Το κίνημα "1000 ώρες έξω" τάσσεται υπέρ μιας θεραπείας με τη φύση, τονίζοντας ότι τα δέντρα, τα σύννεφα και το παιχνίδι στο ύπαιθρο προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία επαναφόρτισης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Προτεραιότητες
Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων της εργασίας, του καιρού και της ευκολίας μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την επιδίωξη των 1.000 ωρών σε εξωτερικούς χώρους, αλλά το κίνημα δίνει έμφαση στο ταξίδι περισσότερο από τον προορισμό. Στόχευσε ψηλά και απόλαυσε την κάθε στιγμή σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ