mobadv

Το πολύ τζόκινγκ κάνει κακό!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο Φειδιππίδης σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο έτρεξε πριν από 2500 χρόνια μια απόσταση 42χλμ., από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα, για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών. Αμέσως μετά ξεψύχησε.

Εάν πρόκειται για αλήθεια ή μύθευμα δεν είναι γνωστό, ενώ οι απόψεις διίστανται και ως προς το ποια ήταν η πραγματική απόσταση που διένυσε τελικά ο ξακουστός δρομέας. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξηγεί τρόπον τινά την περίπτωση του θανάτου του Φειδιππίδη. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο όταν γίνεται σε εξαντλητικούς ρυθμούς μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό, να έχει δηλαδή τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Λιγότερη γυμναστική φέρνει καλύτερα αποτελέσματα

Στην έρευνα συμμετείχαν 1098 άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ με κανονικούς έως εντατικούς ρυθμούς και 3950 που δεν έκαναν καθόλου. Στην αρχή της έρευνας, η οποία διήρκεσε 12 χρόνια, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απόλυτα υγιείς. Σύμφωνα με τα τελικά πορίσματα τα ποσοστά θνησιμότητας εμφανίστηκαν το ίδιο υψηλά σε όσους έτρεχαν πολύ εντατικά αλλά και σε όσους δεν ασκούνται καθόλου. Τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας εμφανίστηκαν σε εκείνους που επέλεξαν να κάνουν τζόκινγκ «με μέτρο», για λιγότερο από δυόμισι ώρες την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνει και ο αθλίατρος της γερμανικής ομάδας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Μπερντ Βόλφαρτ. Για τον γερμανό αθλίατρο ένα τυπικό πρόγραμμα προπόνησης είναι πλήρες και ισορροπημένο όταν τα 2/3 της αθλητικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν ασκήσεις αντοχής και το 1/3 ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. «Στο πλαίσιο αυτό αρκεί το τζόκινγκ να καταλαμβάνει μέχρι δυόμισι ώρες την εβδομάδα», εκτιμά ο Μπερντ Βόλφαρτ.

alt
Αναγκαία μια πρώτη επίσκεψη στον γιατρό

Το έντονο τρέξιμο επιβαρύνει τους χόνδρους και τις αρθρώσεις όχι μόνο στους αθλητές μεγάλης ηλικίας αλλά και στους ερασιτέχνες. Ο Γερμανικός Σύλλογος Αθλιάτρων συνιστά σε όλους όσους έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας τους και ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό να μην αμελούν τον καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο, ο οποίος βοηθά στον ακριβή προσδιορισμό της φυσικής κατάστασης του ατόμου. Το ιατρικό τσεκ απ είναι άλλωστε αυτό που εντοπίζει με αξιοπιστία τις ελλείψεις ή τα τυχόν προβλήματα και κατ' επέκταση υποδεικνύει το καταλληλότερο πρόγραμμα γυμναστικής βάσει των αναγκών κάθε οργανισμού.

Ο Μπερντ Βόλφαρτ, από την πλευρά του, συνιστά ως άσκηση στους μη επαγγελματίες αθλητές, όχι τόσο το τζόγκινγκ όσο το γρήγορο περπάτημα με ειδικά μπαστούνια (nοrdic walking) ή το ποδήλατο. Δύο είδη γυμναστικής που βοηθούν τον οργανισμό να κρατά σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης χωρίς να επιβαρύνεται το σώμα.

Πηγή: Deutsche Welle

http://www.ygeiaonline.gr/

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Chi running: Το μυστικό για πιο ανώδυνο και ευχάριστο τρέξιμο
  • 4 σημάδια ότι κάνετε κακό σεξ
  • Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρέχεις
  • Πως να τρέχω σωστά για να κάψω λίπος;
  • Tι ώρα και που κάνει τζόκινγκ ο Γιάνης Βαρουφάκης;
  • Κάνεις τζόκινγκ; Διάβασε αυτό!
loading...

GIF ISO FINAL 1