mobadv

Συνεντευξή: Ο Fittest Man on Earth: Rich Froning Junior

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Φανταστείτε ακριβώς αυτό:Μια διοργάνωση διάρκειας τεσσάρων ημερών, με δυο ή τέσσερα Events την ημέρα (συνολικά13) που περιλαμβάνουν τρέξιμο, κολύμπι, muscle-ups, 345-pound squat cleans, handstand push-ups, rope climbs, double unders, handstand walks, 245-pound overhead squats και ακόμα περισσότερα. Οι 43 συνολικά συμμετέχοντες διεκδικούν τον τίτλο του Fittest on Earth. Τώρα φανταστείτε έναν άνθρωπο ο οποίος όχι μόνο  λαμβάνει μέρος στην παραπάνω διοργάνωση επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια αλλά έρχεται πρώτος σε κάθε έναν από αυτούς. Αυτός ο υπεράνθρωπος ονομάζεται Rich Froning και κατέκτησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο Fittest Man on Earth στα CrossFit Games.
 
Τη φετινή χρονιά τα Event ήταν τόσο σκληρά που λόγω ενός προβλήματος αφυδάτωσης στα μέσα της εβδομάδας δεν κατάφερε σε ένα από αυτά να βρεθεί στις πρώτες θέσεις (κατετάγη 37ος). Αργότερα κατακτώντας στα 4 τελευταία Events την 2η , 1η ,1η ,1η θέση εξασφάλισε την πρώτη θέση του βάθρου αφήνοντας στη 2η θέση τον Rookie Mathew Fraser και στη 3η τον φίλο του Jason Khalipa.
 
Ο Froning μίλησε στο CNN και στην Amy Schlinger για το τι σημαίνει να είσαι ο Fittest Man on Earth, την προπόνηση του, τα συμπληρώματα διατροφής και το τι έκανε μετά την κατάκτηση του τίτλου:
 
Μπορείς να μας πεις τι σημαίνει για εσένα ο τίτλος Fittest Man on Earth για τέταρτη συνεχόμενη φορά;
 
Είναι ο απόλυτος στόχος. Ο τίτλος, μόνο ο τίτλος. Το να κερδίσω τα CrossFit Games 2014 με έκανε πιο χαρούμενο. Ο τίτλος Fittest Man on Earth είναι cool, αλλά ο CrossFit Champion είναι κάτι που μου αρέσει περισσότερο.
 
Συγκρίνοντας τους φετινούς με τους περσινούς αγώνες νιώθεις ότι φέτος  ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα;
 
Κάθε χρόνο γίνεται εξαιρετική δουλειά στο σχεδιασμό των αγώνων και τεστάρουν με αυτό τον τρόπο κάθε πτυχή του Fitness. Φέτος δεν υπήρχε καμία διαφορά με άλλες χρονιές.
 
Και σχετικά με τη διοργάνωση; Υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκες: «Μπορεί να μην είμαι στο βάθρο φέτος;»
 
Κάθε χρονιά είμαι νευρικός και ανήσυχος και το σκέφτομαι όλη την εβδομάδα(γέλια). Έτσι και φέτος δεν υπήρχε καμία διαφορά σε αυτό.
 
Στο παρελθόν είχες πει ότι το τρέξιμο είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψεις περισσότερο. Επικεντρώθηκες σε αυτό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου;
 
Τη φετινή χρονιά έτρεξα περισσότερο από τις προηγούμενες. Και κολύμπησα περισσότερο επίσης. Το τρέξιμο και το κολύμπι ήταν αυτά που επικεντρώθηκα περισσότερο κατά τη διάρκεια της Off-Season.
 
Και τα πήγες πολύ καλά και στα δύο! Καθότι εμείς ως θεατές γνωρίζαμε τα Event του τελικού  πριν από εσάς. Οι περισσότεροι σκέφτηκαν για τον τελικό ότι είναι Event «κομμένο και ραμμένο για τον Rich, θα το διαλύσει». Τι σκέφτηκες όταν άκουσες ότι το Event είναι Double Grace;
 
Δεν ήξερα, αλήθεια. Ο Mat Fraser είναι πολύ καλός με τη μπάρα, το ίδιο και ο Khalipa και μερικά άλλα παιδιά που βρισκόντουσαν σε απόσταση βολής. Πάντα υπάρχει μια αβεβαιότητα όταν ανταγωνίζεσαι τους ισχυρότερους του κόσμου. Γνωρίζεις ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ καλοί σε ορισμένα πράγματα. Αυτή είναι η ομορφιά του CrossFit: Μπορεί από υπερβολική σιγουριά να αποτύχεις και να ταπεινωθείς.
 
Πιστεύεις ότι κάποια Events ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά;
 
Όχι. Ο Dave Castro και το επιτελείο του έχουν καλή αντίληψη για το τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι κάθε χρόνο βρίσκουν τον τρόπο να πιέσουν τα όρια μας ακόμη περισσότερο αλλά και τα όρια μεταξύ του πολύ δύσκολου και του λιγότερο δύσκολου.
 
 
Ποιο ήταν το δυσκολότερο WOD για εσένα στους Αγώνες;
 
Σίγουρα το Triple 3. Ήμουν λίγο αδιάθετος μέσα στην εβδομάδα και αφυδατωμένος. Ήταν μακράν το δυσκολότερο για εμένα. Στη συνέχεια κάποια από τα WOD για εμένα ήταν περισσότερο απογοητευτικά από οτιδήποτε άλλο. Συνέβησαν πράγματα που δεν συμβαίνουν ποτέ. Απέτυχα σε 2 muscle-ups καιδεναποτυχαίνωποτέσεαυτά. Στο Clean Ladder απέτυχα για 9 δέκατα του δευτερολέπτου. Πράγματα που συνήθως πηγαίνουν με τον τρόπο μου, δεν πήγαιναν. Είναι λίγο απογοητευτικό, αλλά πρέπει να κρατάς το κεφάλι ψηλά και να συνεχίζεις. Είναι μεγάλο το Σαββατοκύριακο…
 
Οι CrossFitters λένε ότι το CrossFit είναι πολύ καλό άθλημα για όλους. Γιατί αυτό; Πιστεύεις ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να το δοκιμάσει;
 
Ίσως όχι ακόμη σαν άθλημα, αλλά σαν πρόγραμμα γυμναστικής είναι καλό. Σηκώνεις αντικείμενα, τα αφήνεις κάτω, τρέχεις, κουβαλάς. Είναι αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε το σώμα μας -και όχι να κάθεσαι σε ένα μηχάνημα και να κάνεις απλές ασκήσεις. Είναι καλό αν πραγματικά είναι αυτό που θέλεις να κάνεις,- είναι προτιμότερο από το να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα.
 
Ο κόσμος κολλάει όταν σκέφτεται το παραδοσιακό CrossFit. Αλλά το CrossFit εκτός από την άρση βαρών και το να είσαι δυνατός είναι επίσης τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία. Γίνεται και εκτός γυμναστηρίου. Φέτος κάναμε πολλά WOD-έξω από το γυμναστήριο- και ήταν λίγο διαφορετικό από άλλες χρονιές. Σηκώνοντας αντικείμενα και τρέχοντας με αυτά, σπρώχνοντας έλκηθρα.
 
Ποια η γνώμη σου για το νεό Sprint Sled;
 
Ήταν λίγο απογοητευτικό επειδή στη λωρίδα του καθενός υπήρχαν κομμάτια στο γρασίδι που ήταν πιο γρήγορα και κάποια που ήταν πιο αργά. Ήταν κατά τέτοιο τρόπο που ορισμένες λωρίδες στο γήπεδο ήταν πιο γρήγορες από άλλες. Έπρεπε όμως να συνεχίσεις και να το σπρώξεις.
 
Από πλευράς τραυματισμών πιστεύεις ότι ο τραυματισμός του/της CrossFitter είναι ο χειρότερος εχθρός; Τι πρέπει να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε;
 
Νομίζω ότι οι άνθρωποι βιάζονται και λένε: «Αφού ο Rich κάνει πολλές προπονήσεις την ημέρα, τότε μπορώ να κάνω και εγώ.» Όχι θα πρέπει να μπει ομαλά σε αυτό και να βρει έναν καλό προπονητή. Πολλοί ξεκίνησαν CrossFit χωρίς προπονητή και δεν τραυματίστηκαν, αλλά το καλύτερο θα είναι να κάνεις προπόνηση με καλό προπονητή και να μάθεις σωστά τις ασκήσεις και την τεχνική τους.
 
Επιπλέον θα πρέπει να φέροννται έξυπνα στις προπονήσεις, να συνειδητοποιήσουν ότι το CrossFit είναι επώδυνο στην αρχή. Για εμένα οι προπονήσεις Bodybuilding που έκανα με οδήγησαν πιο συχνά σε τραυματισμό σε σχέση με το CrossFit. Είχα κάνει επέμβαση στον ώμο πριν ασχοληθώ με το CrossFit και αυτή τη στιγμή ο ώμος μου είναι πιο δυνατός από ποτέ εξαιτίας του CrossFit.
 
Κάθε μέρα πιέζεις το σώμα σου στα όρια και προκαλείς τον εαυτό σου. Τι κάνεις για να ανακάμψεις;
 
Συνεχίζω να ασκούμαι, που συνήθως βοηθάει όταν πονάς αλλά μειώνω την ένταση της προπόνησης μου. Νιώθω καλύτερα όταν κινούμαι. Όταν κάθομαι και δεν κάνω τίποτα νιώθω υποτονικός. Φέτος το κολύμπι βοήθησε πολύ. Είναι τέλεια άσκηση, βοηθάει στις αναπνοές. Δεν σε διαλύει όπως το να σηκώσεις μια μπάρα 60 φορές πάνω από το κεφάλι σου. Έτσι φέτος το κολύμπι έκανε καλό στην αποθεραπεία μου.
 
Κάνεις IceBaths;
 
Κατά τη διάρκεια των Αγώνων κάνω κάποιες φορές, φέτος ακόμη περισσότερο γιατί ο καιρός ήταν πιο θερμός από άλλες χρονιές. Είναι επώδυνο να κάνεις παγόλουτρα στο σπίτι, να είμαστε ειλικρινής δεν είναι τόσο ευχάριστο.
 
Τι συμπληρώματα διατροφής παίρνεις;
 
Τα πρωινά συνήθως δεν τρώω πολύ. Παίρνω λίγη κρεατίνη. Την υπόλοιπη ημέρα καταναλώνω 1-2 ροφήματα πρωτεΐνης-εξαρτάται από την προπόνηση που κάνω. Συνήθως δεν τρώω πολύ μέσα στην ημέρα, αλλά τρώω πολύ το βράδυ.
 
Τι είναι συνήθως ένα τυπικό δείπνο για τον FittestManonEarth;
 
Τα πάντα. Οτιδήποτε αποφασίζει η σύζυγος μου Hillary να μαγειρέψει. Δεν  είμαι ιδιαίτερα επιλεκτικός. Το φαγητό είναι φαγητό ιδιαίτερα όταν γυμνάζομαι όλη την ημέρα. Μερικές φορές δεν είναι καν υγιεινό.
 
Ποιο ήταν το γεύμα με το οποίο γιόρτασες την κατάκτηση του τίτλου;
 
Τι έφαγα εκείνο το βράδυ; Νομίζω ότι ήταν ένα Five Guys Burger και μετά λίγη πίτσα.
 
 
Τι κάνεις μια συνηθισμένη ημέρα στο γυμναστήριο;
 
Συνήθως σηκώνομαι στις 9 με 9.30 και έχω μια ομάδα φίλων με τους οποίους γυμνάζομαι μαζί. Η προπόνηση εξαρτάται από το πώς νιώθουμε ή τι χρειαζόμαστε να κάνουμε. Αργότερα κάνω κάποια προπόνηση δύναμης που εξαρτάται σε ποιο κύκλο δύναμης βρίσκομαι. Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόγραμμα. Οποιαδήποτε μέρα κάνω 6-7 Workouts, αλλά στη πραγματικότητα είναι 3-4 συνεδρίες που τις κάνω οπουδήποτε με διάρκεια από 1 έως 3 ώρες.
 
Εξακολουθείς να αγαπάς το CrossFit και να γυμνάζεσαι ή το βλέπεις ως δουλειά;
 
Πριν από τους Αγώνες το έβλεπα ως δουλειά. Τώρα ξεκίνησα να το διασκεδάζω, να προπονούμαι και να νιώθω υγιής.
 
Έχεις δηλώσει ότι φέτος θα αγωνιστείς με κάποια ομάδα.
 
Θέλει πολλές θυσίες και πολύ σκληρή δουλειά να αγωνιστώ ατομικά. Με την σύζυγο μου έχουμε ένα κοριτσάκι και δε θέλω να την παραμελήσω. Έχω μια καλή ζωή με ότι έχω κάνει μέχρι τώρα. Θέλω όμως να δοκιμάσω την εμπειρία ως μέλος μιας ομάδας. Μεγάλωσα ως μέλος μιας ομάδας και θέλω να το ξαναζήσω.
 
Υπάρχει μια φήμη, ότι θα βρίσκεσαι στην ίδια ομάδα με τον Khalipa. Τι έχεις να πεις;
 
Δε θέλει να μετακομίσει στο Τεννεσί και δε θέλω να πάω στη Καλιφόρνια και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε μαζί σαν ομάδα. Είμαστε σε μια ομάδα για τα CrossFit Team Series με χορηγό τη Rogue. Στην ομάδα είναι επίσης η Samantha Briggs και η Julie Foucher.
 
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Rich Froning στα CrossFit Games 2014:
 
 
 
Πηγή: www.dailyburn.coma
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

GIF ISO FINAL 1