Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63
  • JFolder::create: Η διαδρομή δεν βρέθηκε στη μεταβλητή open_basedir
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: /home/ifitnessbook/public_html/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v=2.8.0&sitepath=/
mobadv

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΑΛΟΣ: Κομμάτι της Ιστορίας του ΒοdyBuilding

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κ. Βασάλο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε, στο ΜUSCLULAR DEVELOPMENT και στο iFitnessbook.com, έναν πολυδιακεκριμένο αθλητή της Σωματικής Διάπλασης που μας έχει κάνει υπερήφανους πολλές φορές στη σκηνή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μια καριέρα που μετρά δεκαετίες.
Κατ’αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το περιοδικό  MUSCULAR DEVELOPMENT, το iFitnessbook.com και ιδιαιτέρως την οικογένεια του κ. Γ. Πήλιουρα για την συνεργασία μας όλο αυτά τα χρόνια και για το χώρο που μας έχει διαθέσει στο περιοδικό σας ουτως ώστε να εκφράσω τις θέσεις και τις προσωπικές απόψεις όσον αφορά το άθλημα του Β.Β. και να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Είναι αλήθεια ότι υπηρετώ το χώρο του Β.Β. από όλα τα πόστα του Αθλητή του Προπονητή και του παράγοντα εν γένει στο χώρο.

 Eίναι γεγονός ότι επιστρέφετε στην αγωνιστική σκηνή, μετά τα τόσα χρόνια απουσίας σας; Πείτε μας για τον τελευταίο σας αγώνα.
Η παρουσία μου στο Πανελλήνιο και ιδιαιτέρως στο Μεσογειακό που διεξήχθη στις 9-10 Ιουνίου στην Στυλίδα ακολούθησε μετά από μια αποχή 6 χρόνων όπου ο τελευταίος αγώνας ήταν το EURO ELITE ημιεπαγγελματικός αγώνας στην Αγγλία.  Ήταν μια επιστροφή που συνοδέυτηκε με δυο πρωταθλήματα Πανελλήνιο και Μεσογειακό πρωτάθλημα.  Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που συμμετείχα αποφάσισα να αγωνιστώ στην κατηγορία 80-85kg η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε (δηλαδή έγινε μια κατηγορία 80-90kg) έτσι λοιπόν αγωνίστηκα με αθλητές με περισσότερα κιλά μικρότεροι ηλικιακά  από εμένα  ήταν ένας αγώνας δύσκολος. Αυτή η επιλογή μου ήταν μια πρόκληση για μένα και την επέλεξα . Η θέση που κατέκτησα ήταν τέταρτη να σημειώσω ότι αγωνίστηκα κάτω από αρκετές αντίξοες συνθήκες υπερβολική κόπωση λόγω της ιδιότητας μου ως Προπονητής εφ΄όσον προετοίμαζα γι΄ αυτούς τους αγώνες πέντε αθλητές και αθλήτριες. Αντίθετα στο Μεσογειακό  παρουσιαστικά ξεκούραστος και εφ΄οσον προκρίθηκα στην τελική εξάδα έλαβα την τέταρτη θέση και κατετάγην 1ος έλληνας στην κατηγορία MASTER.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας αγωνιστικά σχέδια, σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση;
Δεν έχω αποφασίσει αυτή τη στιγμή αν θα υπάρχει νέος αγωνιστικός σταθμός αυτή την ώρα με απορροφά η προετοιμασία των αθλητών του  Αθλητικού Συλλόγου ‘’ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΑΝΑ’’ που εγώ προπονώ και η ιδιότητα του Πρωταθλητή περνά σε δεύτερη μοίρα διότι αισθάνομαι ότι πρέπει να μεταδώσω την γνώση και την νοοτροπία στους νέους Αθλητές.


Στο σημείο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ζωή και η αθλητική σας πορεία, πού θα λέγατε ότι βρίσκεστε; Θεωρείτε ότι τα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ή πιστεύετε ότι το μέλλον βρίσκεται μπροστά σας αθλητικά;
Η ζωή  μου οπως έγραψα πιο πάνω είναι αφιερωμένη εδώ και 33 χρόνια στο άθλημα του Β.Β. Η αθλητική μου πορεία είναι σε μια διαρκή αναζήτηση της επιτυχίας. Πιστεύω ότι ο αθλητής έχει την ικανότητα να απαλύνει την φθορά του χρόνου ζώντας την κατάλληλη ζωή φροντίζοντας τον εαυτό του  με ποιοτική διατροφή σωστές ώρες ύπνου και προπόνηση γνώσης. Το μέλλον χρειάζεται πρώτα να μας βρεί υγιείς σωματικά και ψυχικά και εφ΄όσον αυτές οι προυποθέσεις υπάρχουν οι αποφάσεις είναι όλες ανοιχτές.

 


Μιλήστε μας λίγο για την αρχή της σχέσης σας με το bodybuilding. Πού μεγαλώσατε και πότε άρχισαν για πρώτη φορά να σας ελκύουν ο αθλητισμός γενικά και τα βάρη, ειδικά;

Το Β.Β. μπήκε στην ζωή μου στην ηλικία των 17 ετών. Με συγκίνησε η παρουσία του τότε πρωταθλητή Γ. Κωστογλάκη και ήταν η αφορμή που μπήκα στο χώρο τουΒ.Β. Η πρώτη μου ενασχόληση με το αθλητισμό ήταν η Πυγμαχία που δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα αντιθέτα με το Β.Β. που για μένα είναι στάση ζωής. Πιστεύω  δε ότι ο τρόπος  αυτού του αθλήματος με κατάλληλη  γνώση δημιουργεί ποιότητα ζωής αλλά και μακροζωία.


Ποιους ανθρώπους θυμάστε περισσότερο έντονα από τα πρώτα χρόνια της αθλητικής σας πορείας; Ποιοι σας βοήθησαν και ποιοι σας επηρέασαν;
Ο πρώτος άνθρωπος που μου έρχεται στο μυαλό μου από τα πρώτα χρόνια  της αθλητικής μου πορείας είναι  ο Γ. Κωστογλάκης. Δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκα επιρροή για τί απο παρά πολυ μικρός σχεδίαζα τον τρόπο προπόνησης μελετώντας όποιο γραφτό κείμενο μπορούσα να έχω και όποια πληροφορία μπορούσα να αντλήσω άθληση μου.


Έχετε μνήμες από την πρώτη σας φορά σε σκηνή της Σωματικής Διάπλασης; Ποιος αγώνας ήταν αυτός και τι είχε συμβεί;
Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στα 17 μου χωρίς καμμία ιδιαίτερη προετοιμασία  διότι εκείνη την εποχή το 1977  οι γνώσεις που υπήρχαν ήταν ελάχιστες και οι άνθρωποι που γνώριζαν μπορούσαν να προσφέρουν την πληροφορία ήταν ελάχιστη και δυσεύρετη. Ηταν ένας αγώνας αναγνωριστικός και μύησης . Θυμάμαι ελάχιστα πράγματα αυτό που θυμάμαι ήταν οι πολλές συμμετοχές και απο επίπεδο πολύ υψηλό για την εποχή.

 

Ποιον αγώνα σας, όμως, θυμάστε ως τον σημαντικότερο της ζωής σας και για ποιον λόγο;
Το βαλκανικό πρωτάθλημα 2005 για δυο λόγους : Η επιλογή της ομοσπονδίας στο πρόσωπο μου ώς σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας και η Κατάκτηση των Μεταλίων από την Οικογένεια μου, Χρυσό  (Γιάννης Βασάλος), Αργυρό (Μαρία Βασάλου αδελφή μου), Χάλκινο (Μαριάννα Βασάλου κόρη μου)

 


Μιλήστε μας για την Elite Pro Card που κατέχετε. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Είναι μια κάρτα πο δημιούργησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία που δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους Πρωταθλητές να συμμετάσχουν σε αγώνες με οικονομικά έπαθλα σε όλα τα Ευρωπαικά Κράτη χωρίς να σε δεσμεύει να αγωνιστείς σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Οι αγώνες EURO ELITE  είναι υψηλού επιπέδου και αγωνίζονται ευρωπαίοι πρωταθλητές παγκοσμίως κλάσης.

 


Τι σημαίνει για σας η ενασχόλησή σας με την προπονητική;

Η προπονητική για εμένα είναι ένα σημαντικό κομμάτι και αγαπημένο τη επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας θεωρώ ότι η γνωση που έχω συλέξει όλα αυτά τα χρόνια  της ενασχόλησης μου με τον χώρο του Β.Β. και του fitness είναι ανάγκη να μεταφερθεί στους νέους Αθλητές και Αθλήτριες προκειμένου να κάνουν βήματα εξέλιξης σε σχέση με το παρελθόν.


Είστε αθλητική οικογένεια. Με το bodybuilding ασχολούνται η γυναίκα και η κόρη σας, σωστά; Πώς προέκυψε αυτό και πώς λειτουργεί;

Ναι είναι  αλήθεια ότι υπάρχει οικογενειακή παράδοση και ότι η οικογένεια  ‘’ ΒΑΣΑΛΟΥ’ είναι συνδεδεμένη με το Β.Β. και το fitness έχει κατακτήσει Πανελλήνια και Διεθνή μετάλια . εγώ έκανα την αρχή και ενέπνευσα με την αγωνιστική μου στάση τα μέλη της οικογένειας μου. Τώρα πλέον έχουν πάρει την σκυτάλη τα παιδιά μου στην προπονητική ο Κων/νος και η Μαριάννα Βασάλου που έχει ήδη 10 χρόνια πρωταθλητισμού και δίπλωμα διαιτολογίας.

 

Με την τόση εμπειρία στα στο επαγγελματικό bodybuilding, γνωρίζετε απ’ έξω και ανακατωτά πώς λειτουργεί ο χώρος στην Ελλάδα. Τι έχει αλλάξει μέσα στις δεκαετίες;
Ναι θα έλεγα ότι γνωρίζω πλέον απόλυτα το χώρο του Β.Β. και την λειτουργία του . Ο επίσημος φορέας στην Ελλάδα είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΉΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ (ΕΟΣΔ) που αναγνωρισμένη από την Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ μετά από πολύχρονες προσπάθειες του Προέδρου Ι.Λεβεντέλη και της Γραμματέας Π. Ιωαννίδου  είναι οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην Ιδέα του Β.Β. & του FITNESS στην Ελλάδα και Παγκοσμίως προκειμένου να κατακτήσει την θέση που αξίζει σ΄αυτό το άθλημα.  Όλα αυτά χρειάστηκαν 3δεκαετίες συλλογικής προσπάθειας σκληρής εργασίας προσθέτοντας και εγώ το λιθαράκι μου σύμφωνα με τις δυνατότητες μου ώστε με την στάση μου και την εργασία μου να τιμήσω το άθλημα του Β.Β.

 

Γενικά πώς κρίνετε το επίπεδο του ελληνικού bodybuilding;
Το ελληνικό Β.Β. σήμερα θεωρώ ότι έχει αρκετά υψηλό επίπεδο απόδειξη οι διακρίσεις που επιτυγχάνουν οι Έλληνες αθλητές στους διεθνείς αγώνες σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο παρότι τα οικονομικά τους μέσα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πενιχρά.


Ποια είναι τα παράπονά σας, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο;
Παράπονα ο Γ. Βασάλος δεν έχει να εκφράσει όχι γιατί τα πάντα είναι αγγελικά πλασμένα αλλά γιατί αυτά που δεν μου αρέσουν προσπάθησα με την δική μου ενέργεια να τα αλλάξω. Παράδειγμα 3 και 4 πρωταθλητές Ελλάδας κάθε χρόνο ποιος είναι ο πρωταθλητής  Ελλάδας. Πρέπει να τελειώσει αυτό δεν πάει άλλο. Επιβάλλεται όλοι μαζί  κάτω από μια ομπρέλα της ΕΟΣΔ που είναι ο επίσημος φορέας του Β.Β. να αναβαθμίσουμε το αγαπημένο μας άθλημα ακόμη περισσότερο.


Μιλήστε μας για τη δική σας προπόνηση, σε εβδομαδιαία βάση. Τι έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων;
Η προπονητική φιλοσοφία του Γ.Βασάλου ξεκινά με τις λέξεις ΄΄ ΣΥΝΕΠΕΙΑ΄΄ -΄΄ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΄΄ δηλαδή απόλυτα συνεπής στην εφαρμογή του προγράμματος ανάλογα την περίοδο που βρίσκεται και συνέχεια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεκρά σημεία απραξίας. Πιστεύω στην προπόνηση μέγιστου βάρους με γρήγορες εναλλαγές στα διαλείμματα των σετ και δίνω ιδιαίτερη σημασία στο απόλυτα αυστηρό στυλ στην εκτέλεση των ασκήσεων. Δεν μου αρέσει καθόλου να παρατηρώ αθλητές να κλέβουν στην προπονησή τους το θεωρώ δε ιδιαιτέρως επικίνδυνο για ενδεχομένους τραυματισμούς. Επίσης η αερόβια άσκηση έχει πενθήμερη παρουσία των 40 λεπτών την εβδομάδα προκειμένου το καρδιοαναπνευστικό σύστημα του οργανισμού να ασκείτε επαρκώς και ο μεταβολισμός να βρίσκεται πάντα σε υψηλό επίπεδο. Η πάροδος του χρόνου χαρίζει εμπειρία και δημιουργεί  φθορά και χρειάζεται σωστή διαχείριση προπονητικά για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.

 Ποιες είναι οι διατροφικές σας συνήθειες αυτήν την εποχή;
Η διατροφή μου είναι σχεδιασμένη βάσει ανάλυσης σύστασης σώματος. Οι πρωτεΐνες υπολογίζονται βάσει της μυϊκής μάζας οι υδατάνθρακες και τα καλά λιπαρά είναι σε συσχετισμό με το βασικό μεταβολισμό. Τα συμπληρώματα έχουν την θέση τους στο διαιτολόγιο προκειμένου να ενισχυθεί εκεί που το απαιτούν οι συνθήκες του προγράμματος.


Τι λάθη κάνατε ως νεότερος αθλητής, τα οποία θα συμβουλεύατε τους νέους να αποφύγουν;
Τα λάθη που έκανα σαν νέος αθλητής τα θεωρώ αναπόφευκτα διότι δεν υπήρχε η τεχνογνωσία και η πληροφορία από τον προπονητή. Ήταν όλα άγνωστα!!!
Δαπανήθηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτηθεί η γνώση και αυτό υπήρξε τροχοπέδη στην εξέλιξη μου ως αθλητής. Η συμβουλή μου για τους νέους αθλητές είναι πρώτα από όλα να σχεδιαστεί το διαιτολόγιο τους επιστημονικά βάσει μέτρησης για το δικό τους σωματότυπο από εξειδικευμένο διατροφολόγο και έπειτα να τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Μετά δε τους αγώνες υπάρχει μια βουλιμική τάση λόγω της στέρησης αυτό χρειάζεται μία σωστή διαχείριση διότι ο αθλητής καταστρέφει την φόρμα του σε ελάχιστο χρόνο και του δημιουργείται αρνητική ψυχολογία.


Κάποια συμβουλή για όσους τώρα εισέρχονται στον απαιτητικό χώρο του bodybuilding;
Η συμβουλή μου για αυτούς που ξεκινούν το Β.Β. είναι να συμβουλευτούν πρώτα από όλα έναν εξειδικευμένο και ‘’πιστοποιημένο’’ προπονητή σωματικής διάπλασης διότι στην Ελλάδα δυστυχώς πολλοί αυτοανακηρύσσονται προπονητές παράνομα… και παριστάνουν τους ειδικούς με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.


Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία και εύχομαι το περιοδικό να συνεχίσει το εποικοδομητικό του έργο.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Βράβευση σε Γιάννη και Κωνσταντίνο Βασάλο για την προσφορά τους!
  • Ο Γιάννης Βασάλος για τον «μαχητή» γιό του, το Survivor και τη σωματική διάπλαση στο «ΟΛΑ» (vid)
  • Πρόγραμμα διατροφής όγκου και προπόνησης από τον πρωταθλητή Βοdybuilding, Παντελή Σταυρουλάκη
  • Mike el Masri: Aπό παγκόσμιος πρωταθλητής Pro Kick Boxing, πρωταθλητής Βοdybuilding!
  • Η διατροφη όγκου που ακολουθεί ο πρωταθλητής Βοdybuilding Iωάννης Αναγνώστου
loading...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ: «Moναδική αίσθηση η Ολυμπιάδα» »

GIF ISO FINAL 1