Τεστοστερόνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι όρχεις και οι ωοθήκες παράγουν τεστοστερόνη. Η παραγωγή πολύ μικρής ή υπερβολικής τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται στον άνθρωπο, καθώς και στα ζώα. Στους άνδρες, οι όρχεις παράγουν κυρίως τεστοστερόνη. Οι ωοθήκες των γυναικών παράγουν επίσης τεστοστερόνη, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η παραγωγή τεστοστερόνης αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 περίπου.

Η τεστοστερόνη συνδέεται συχνότερα με τη σεξουαλική ορμή και παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Επηρεάζει επίσης την οστική και μυϊκή μάζα, τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα, ακόμη και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή του.

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που ονομάζονται επίσης χαμηλά επίπεδα Τ, μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων στους άνδρες, όπως:

- μειωμένη σεξουαλική ορμή

- λιγότερη ενέργεια

- αύξηση βάρους

- αισθήματα κατάθλιψης

- κατήφεια

- χαμηλή αυτοεκτίμηση

- λιγότερες τρίχες σώματος

- πιο λεπτά οστά

Ενώ η παραγωγή τεστοστερόνης μειώνεται φυσικά καθώς ο άνδρας γερνάει, άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων ορμονών.

Ο τραυματισμός των όρχεων και οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι χρόνιες ασθένειες και το στρες μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Για παράδειγμα:

- AIDS

- Νεφρική Νόσος

- αλκοολισμός

- κίρρωση του ήπατος

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταθερά στις ενήλικες γυναίκες, ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα Τ μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

- χαμηλή λίμπιντο

- μειωμένη αντοχή των οστών

- κακή συγκέντρωση

- κατάθλιψη

Τα χαμηλά επίπεδα Τ στις γυναίκες μπορεί να προκληθούν από την αφαίρεση των ωοθηκών καθώς και από ασθένειες της υπόφυσης, του υποθαλάμου ή των επινεφριδίων.

Η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να συνταγογραφηθεί για γυναίκες με χαμηλά επίπεδα Τ, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας ή της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι ασαφής.

Έλεγχος τεστοστερόνης

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών ή υγιών επιπέδων τεστοστερόνης που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα φυσιολογικά επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης κυμαίνονται μεταξύ 280 και 1.100 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (ng/dL) για τους ενήλικες άνδρες και μεταξύ 15 και 70 ng/dL για τις ενήλικες γυναίκες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Τα εύρη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών εργαστηρίων, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα αποτελέσματά σας.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός ενήλικα άνδρα είναι κάτω από 300 ng/dL, ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια εξέταση για να προσδιορίσει την αιτία της χαμηλής τεστοστερόνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων της υπόφυσης. Η υπόφυση στέλνει μια ορμόνη σηματοδότησης στους όρχεις για να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη.

Ένα χαμηλό αποτέλεσμα του τεστ Τ σε έναν ενήλικα άνδρα μπορεί να σημαίνει ότι η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά. Αλλά ένας νεαρός έφηβος με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχει καθυστερημένη εφηβεία.

Τα μέτρια αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να προκαλούν λίγα αισθητά συμπτώματα. Τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να ξεκινήσουν την εφηβεία νωρίτερα. Οι γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη μπορεί να αναπτύξουν αρσενικά χαρακτηριστικά.

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταραχής των επινεφριδίων ή ακόμη και καρκίνου των όρχεων.

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η οποία μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες, είναι μια σπάνια αλλά φυσική αιτία για αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης.

Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι εξαιρετικά υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει άλλες εξετάσεις για να ανακαλύψει την αιτία.

Θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης

Η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, μια κατάσταση γνωστή ως υπογοναδισμός, δεν απαιτεί πάντα θεραπεία.

Μπορεί να είστε υποψήφιος για θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης εάν η χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Η τεχνητή τεστοστερόνη μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, με ενέσεις ή με τζελ ή δερματικά επιθέματα.

Η θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και ισχυρότερη σεξουαλική ορμή. Αλλά η θεραπεία έχει κάποιες παρενέργειες.

Αυτές περιλαμβάνουν:

- λιπαρή επιδερμίδα

- κατακράτηση υγρών

- οι όρχεις συρρικνώνονται

- μείωση της παραγωγής σπέρματος

Οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συνεχιζόμενης έρευνας.

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του προστάτη για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Συμπεράσματα

Η τεστοστερόνη συνδέεται συχνότερα με τη σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία, την οστική και μυϊκή μάζα, την αποθήκευση λίπους και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ασυνήθιστα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική υγεία ενός άνδρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας με μια απλή εξέταση αίματος. Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, ρωτήστε το γιατρό σας.

Πηγή: activebody.gr

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ