mobadv

Ο… μαραθωνοδρόμος του Βodybuilding, Μανώλης Τζινίδης μιλάει στο iFitnessbook.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

O Μανώλης Τζινίδης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επαγγελματίες bodybuilder που έχει αναδείξει η χώρα μας με πολυετή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η τελευταία του εμφάνιση μπορεί να ήταν πριν από έξι χρόνια στην Αμερική αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να διατηρεί σε άψογη κατάσταση το σώμα του και δηλώνει πάντα ανοικτός σε προκλήσεις. Άλλωστε, το απέδειξε με την παρουσία του το 2010 στον Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου δοκίμασε τις δυνάμεις του και κατάφερε, μάλιστα, να τερματίσει! Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει, πλέον, τη δική του επιχείρηση με συμπληρώματα διατροφής (και όχι μόνο) και το iFitnessbook.com είχε την τιμή να μιλήσει μαζί του σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. 

 

Πότε έκανες τα πρώτα σου βήματα στον χώρο; Ποιος ήταν εκείνος που σου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθείς με το bodybuilding;


«Βασικά πριν ασχοληθώ με το bodybuilding ήμουν μέσα στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του κλασσικού αθλητισμού, κάνοντας στίβο. Mε το bodybuilding ασχολήθηκα τυχαία μετά από μια παρότρυνση ενός φίλου μου, του Τάκη Καρυώτη, που ήταν μεγαλύτερος από μένα και με πολυετή εμπειρία στο χώρο, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το σώμα μου τότε ήταν διαμορφωμένο από την ενασχόληση μου με τον στίβο και όταν με είδε να κάνω μονόζυγο με παρότρυνε να κατέβω στους αγώνες. Μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών μετείχα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της IFBB και κατέκτησα την πρώτη θέση στους εφήβους. Κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα!».

 


Και έκτοτε ακολούθησε η πλούσια παρουσία σου σε μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ποια είναι η διάκριση που έχεις πετύχει και τη θυμάσαι πιο έντονα;


«Η σημαντικότερη παρουσία μου, πιστεύω ότι ήταν όταν αγωνίστηκα στο επαγγελματικό γκραν πρι της Αμερικής, στο Colorado Pro και τερμάτισα 16ος. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η τελευταία μου εμφάνιση σε αγωνιστικό επίπεδο. Νωρίτερα, είχα συμμετέχει ακόμα και σε άλλες διοργανώσεις της ομοσπονδίας IFBB, στο Ιron Man Pro (2006), στο Hungarian Pro (2004), στο Βρετανικό Grand Prix (2002), στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα (2001) και στο Παγκόσμιο (2001). Τη δεκαετία του ’90 είχα αναγκαστεί να απέχω από την αγωνιστική δράση εξαιτίας ενός προβλήματος που αντιμετώπισα στη μέση αλλά και της γέννησης των παιδιών μου. Ωστόσο, μπόρεσα να επανέλθω ξανά».


Στο παρελθόν, μετείχες και μάλιστα τερμάτισες στον Μαραθώνιο της Αθήνας; Πως πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος;


«Αυτό συνέβη το 2010 στον επετειακό Μαραθώνιο της Αθήνας για τα 2.500 χρόνια από την πραγματοποίηση του. Με έβαλε στην… πρίζα ένας φίλος μου που κάναμε μαζί προετοιμασία στο γυμναστήριο και μου είπε «τι αθλητής είσαι εσύ όλα αυτά τα χρόνια;». Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνω μαραθωνοδρόμος αλλά από τη στιγμή που ασχολούμουν παλιότερα με τον κλασσικό αθλητισμό, ήταν μια διοργάνωση που έπρεπε να βρίσκομαι εκεί! Ετσι, άρχισα τον Δεκέμβριο του 2009 την προετοιμασία μου υπό τις οδηγίες του προπονητή Γιώργου Δούση, που ήταν παλιός μαραθωνοδρόμος και ενεργός αθλητής. Παράλληλα, βέβαια, έκανα και την προπόνηση μου με βάρη».

 


Η σωματοδομή σου από την ενασχόληση σου με το bodybuilding δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για να μετέχεις στον Μαραθώνιο;


«Είναι αλήθεια ότι δεν με βοήθησε καθόλου! Βέβαια, δεν πήγα για τις επιδόσεις. Ηθελα απλά να μετέχω και να τερματίσω. Και τα κατάφερα σε 4 ώρες σε 50 λεπτά με μέση ωριαία ταχύτητα τα 8,7 χιλιόμετρα την ώρα. Ακολούθως μετέχω στον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης που τερμάτισα σε ίδιο χρόνο αλλά και στον γύρο της λίμνης των Ιωαννίνων. Οι δυσκολίες ήταν οι ίδιες σε όλες τις διαδρομές αλλά ουσιαστικά ήξερα τι είχα να αντιμετωπίσω!».


 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε αγωνιστικό επίπεδο;


«Αυτή τη στιγμή είμαι ουσιαστικά stand-by.  Ποτέ δεν έχω σταματήσει την προετοιμασία, τη διατροφή  και τα συμπληρώματα μου. Αν κάποια στιγμή μου δοθεί η ευκαιρία να ξανακατέβω σε αγώνες θα το κάνω εφόσον φυσικά το επιτρέψει και η υγεία μου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Κατσέλο, εισαγωγέα συμπληρωμάτων διατροφής γιατί αν δεν υπήρχε δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα. Αυτός με έφερε σε επαφή με τις επαγγελματικές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Με βοήθησε να αποκτήσω την απαιτούμενη τεχνογνωσία ενώ με στήριξε οικονομικά για να κάνω την προετοιμασία μου. Γιατί για να μπορέσεις να ανέβεις τη… σκάλα πρέπει να έχεις γνώσεις. Πρέπει η εκγύμναση σου, η διατροφή σου, τα πάντα να στηρίζονται σε ένα πλάνο και μια στρατηγική».


 

Πως κρίνεις το επίπεδο bodybuilding στη χώρα μας;


«Η διαφορά τη δεκαετία του ’80 που ξεκίνησα εγώ με σήμερα είναι η μέρα με τη νύχτα. Τότε υπήρχαν πιο πολλοί αθλητές που δεν ήταν όμως τόσοι καλοί αλλά σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός του λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας. Το κόστος για να μπορέσεις να σταθείς σε υψηλό επίπεδο είναι απαγορευτικό για κάποιους ανθρώπους έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα. Αυτή τη στιγμή, το επίπεδο είναι υψηλότερο αλλά οι αθλητές είναι λιγότεροι. Τότε δεν υπήρχαν ουσιαστικά επαγγελματίες αθλητές. Ο Μιχάλης Κεφαλιανός, ο Μανώλης Καραμανλάκης και εγώ είμασταν ουσιαστικά στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα».

 

 


Πες μας λίγα λόγια και για το επίπεδο που συνάντησες στο εξωτερικό…


«Υπάρχει το εξωτερικό που λέγεται «Ευρώπη», υπάρχει κι εκείνο της Αμερικής και της Ασίας που έχω μετέχει. Εκεί οι αθλητές είναι… αθλητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος έρχεται να βγάλει φωτογραφίες μαζί σου δίχως ούτε καν να σε ξέρει και πληρώνει 20 δολάρια για να την αγοράσει. Στο εξωτερικό, οι αθλητές δεν κάνουν άλλες επαγγελματικές ενασχολήσεις για να ζήσουν. Ζουν από αυτό που κάνουν. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε την απαιτούμενη παιδεία έτσι ώστε ο κόσμος να αναγνωρίζει αυτό που κάνεις».


Τι συμβουλές θα μπορούσες να δώσεις σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί ενεργά με τον χώρο;


«Καταρχήν, να το σκεφτεί πολύ καλά (γέλια). Γιατί πρόκειται να μπει σε… χωράφια που αν κάτι δεν γνωρίζεις πρέπει πρώτα απ’ όλα να το μάθεις. Η συμβουλή που θα έδινα είναι πάντα να μην απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με το χώρο. Ψάξε βρες ποιος είναι ο καλύτερος στο άθλημα που θέλεις να ακολουθήσεις, έτσι ώστε να σε συμβουλεύσει και να μπορέσεις να γίνεις το ίδιο καλός σε υγιή επίπεδο. Για να κάνεις κάτι σωστό και ασφαλές».

 


 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διατροφής που ακολουθείς;


«Περιλαμβάνει τα πάντα. Η διατροφή που ακολουθώ λέγεται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι παρόμοια με αυτή που κάνουν οι διαβητικοί. Καταναλώνω τροφές που δεν έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έτσι ώστε να έχω συνεχόμενη ενέργεια. Περιέχει τα πάντα. Από μαύρα ζυμαρικά, καστανό ρύζι, δημητριακά και από πρωτεϊνη κατόπουλο φιλέτο, μοσχάρι, ασπράδια αυγών κ.α.».

 

 

Τους τελευταίους μήνες ασχολείσαι ενεργά και με το χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Πες μας λίγα λόγια και γι αυτή την ενασχόληση σου.


«Το κατάστημα μου (Tzinidis Power) λειτουργεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη Λεωφόρο Αθηνών Κορίνθου 312 στο Δάσος Χαϊδαρίου. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει συμπληρώματα υγιεινής διατροφής αλλά σύντομα θα επεκταθεί και στο χώρο της αθλητικής ένδυσης έτσι ώστε να περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται ένας αθλούμενος για το γυμναστήριο του και το άθλημα του. Ακόμα, διαθέτω ένα μηχάνημα που μπορώ να κάνω αναλύσεις σωματικού βάρους, μεταβολισμού και άλλων στοιχείων έτσι ώστε να προκύψει ένα απόλυτες ακριβές και επιστημονικό πρόγραμμα διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις ανάλογα με το άθλημα που κάνεις».

 

Επιμέλεια: Μιχάλης Ανδρεαδάκης

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Marti Pozzi: «Ήταν όνειρο η Elite Pro Card, μαγική η ελληνική σκηνή»
  • Διονύσης Γενιατάκης: «Το σιδερένιο άθλημα απαιτεί πολλές θυσίες αλλά πιστεύω αξίζουν όλες»
  • Γιάννης Μάγκος: «Δεν έχω μετανιώσει για το περιστατικό, μου έκανε καλό»
  • Μιχάλης Κεφαλιανός: «Αποδέχομαι τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα bodybuilder»
  • Γιάννης Θεράπος: «Ονειρευόμουν από μικρό παιδί αυτή τη μαγική στιγμή»
  • Abdelaziz Jellali: «Αγαπώ την σκληρή προπόνηση, είναι η ζωή μου»
loading...