mobadv

Καρδιοαναπνευστική άσκηση πριν ή μετά την προπόνηση δύναμης;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο πρωταρχικός σας προπονητικός στόχος θα εξαρτηθεί από το αν κάνετε την καρδιοαναπνευστική σας άσκηση πριν ή μετά τις ασκήσεις δύναμης, έτσι θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο στοιχείο του fitness είναι πιο σημαντικό για εσάς – η αύξηση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής ή η οικοδόμηση μυϊκής δύναμης; Για τα περισσότερα άτομα των οποίων τα προγράμματα προπόνησης δεν έχουν σχεδιαστεί για τη μέγιστη μυϊκή αύξηση και τον αθλητισμό, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης αν η καρδιοαναπνευστική άσκηση θα γίνει πρώτη ή τελευταία μετά από την προπόνηση δύναμης.
Πιο κάτω είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και τους στόχους σας.

Καρδιαγγειακή αντοχή
Εάν ο κύριος σας στόχος είναι η ανάπτυξη της καρδιαγγειακής αντοχής, τότε επιλέξτε να κάνετε πρώτα την καρδιοαναπνευστική (αερόβια) σας άσκηση. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της προπόνησης δύναμης στην απόδοση της καρδιοαναπνευστική αντοχής – μερικά άτομα υποστηρίζουν την προπόνηση δύναμης πριν από την καρδιοαναπνευστική άσκηση, ενώ άλλοι προτιμούν να κάνουν την προπόνηση δύναμης μετά από την καρδιοαναπνευστική άσκηση.
Ενώ υπάρχουν έρευνες για να υποστηρίξουν και τις δύο περιπτώσεις, για τη γενική πλειοψηφία ατόμων (μη-ανταγωνιστικών αθλητών) που θέλουν να είναι σε θέση να κάνουν μίας μεγάλης χρονικής διάρκειας, σταθερή καρδιοαναπνευστική άσκηση (30 – 60 λεπτά) με ευκολία και άνεση, μπορεί να είναι καλύτερο να εκτελέσουν την καρδιοαναπνευστική άσκηση όταν οι μύες είναι ακόμη ξεκούραστοι, δηλαδή πριν από την προπόνηση δύναμης.
Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τα ενεργειακά και νευρομυϊκά συστήματα που είναι αναγκαία για τις δραστηριότητες αντοχής. Μια κατάλληλη προπόνηση δύναμης για ένα αθλητή αντοχής θα είναι να αναπτύξει μυϊκή αντοχή και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα ενδυνάμωσης που δουλεύει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες με σύνθετα και λειτουργικά πρότυπα κίνησης τα οποία είναι πιο ειδικά για τις ανάγκες της δραστηριότητας αντοχής (περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, ποδηλασία, κλπ).

Μυϊκή δύναμη
Αν προπονείστε για αύξηση μυϊκής δύναμης, τότε η καλύτερη σας επιλογή είναι να κάνετε την προπόνηση δύναμης πριν από την καρδιοαναπνευστική σας άσκηση. Αυτό επιτρέπει στους μύες να ολοκληρώσουν την προπόνηση δύναμης στη μέγιστη τους ικανότητα. Αν κάνατε την καρδιοαναπνευστική σας άσκηση πρώτα, θα υπήρχε κάποια μυϊκή κόπωση όταν θα συνεχίζατε με την προπόνηση δύναμης. Θέλετε τους μύες σας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι ώστε να είναι σε θέση να δουλέψουν στη μέγιστη ή σχεδόν-μέγιστη ικανότητά τους. Εκτελώντας την καρδιοαναπνευστική άσκηση αμέσως μετά την προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάκαμψης, καθώς παρέχεται στους μύες περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ, επίσης, αφαιρούνται τα άχρηστα μυϊκά προϊόντα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης δύναμης. Εφόσον κρατάτε την καρδιοαναπνευστική άσκηση σε χαμηλή έως μέτρια ένταση, θα βοηθήσει στο να αποφευχθεί το μυϊκό πιάσιμο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, και θα βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, διευκολύνοντας παράλληλα την αποκατάσταση των μυών μετά από μια έντονη και σκληρή προπόνηση δύναμης.
Ανεξάρτητα από το αν κάνετε πρώτα την καρδιοαναπνευστική σας άσκηση ή την προπόνηση δύναμης, είναι σημαντικό να εκτελείτε πάντα 10 λεπτά προθέρμανσης ώστε να προετοιμάσετε τους μύες και τις αρθρώσεις σας για το στρες που θα υποστούν από την προπόνηση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκτέλεση κάποιου είδους ήπιων αερόβιων ασκήσεων (γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο) ή δυναμικές κινήσεις όπως calisthenics.


Πηγή: Acefitness.org

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Απεβίωσε ο σπουδαίος bodybuilder Φώτης Τόμπρας από την Αργολίδα
  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 τρόποι που το τρέξιμο θωρακίζει την ψυχική σου υγεία
  • O θηριώδης Kai Greene βάζει τέλος στα σενάρια επιστροφής του στο bodybuilding
  • Η αποθέωση του six-pack σε διαγωνισμό γυναικείου bodybuilding στο Σίδνεϊ!
loading...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Front Squats VS Back Squats GIANT SET FOR GIANT PEOPLE »

GIF ISO FINAL 1