mobadv

10 τρόποι για να ξεπεράσετε τα οροπέδια της μυϊκής σας οικοδόμησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όταν τα κέρδη σας αρχίζουν να επιβραδύνουν τότε έφτασε η στιγμή να πάρετε τον έλεγχο...

Αυτές οι 10 συμβουλές και εισηγήσεις θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τα δεδομένα, να μπερδέψετε το σώμα σας και να επανεκκινήσετε τους μύες σας για καινούρια ανάπτυξη.

Όλοι θυμόμαστε εκείνες τις μαγικές ημέρες προπόνησης όπου ξεκινήσαμε. Κάθε εβδομάδα σπάζατε ακόμα ένα προσωπικό ρεκόρ. Κάθε μήνα κερδίζατε 1 κιλό. Σε έναν τέλειο κόσμο, νομίζατε ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγείτε στη σκηνή του Mr. Olympia.

Στη συνέχεια όμως, η πρόοδος σας φτάνει σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, έχετε χτυπήσει ένα οροπέδιο. Οροπέδιο… οι bodybuilders τρομάζουν με αυτή την ιδέα.

Γιατί συμβαίνουν τα οροπέδια; Λοιπόν, για να κυριολεκτήσουμε, επειδή το σώμα σας σας μισεί. Ή, για να είμαστε πιο ακριβής, επειδή σας αγαπά τόσο πολύ που δεν σας θέλει να αλλάξετε.

Όσον αφορά την εξέλιξη μας, η μεταφορά πολλής μυϊκής μάζας δεν έχει κανένα νόημα. Η μυϊκή μάζα θα σας ζητήσει να καταναλώσετε περισσότερα τρόφιμα (ενέργεια), καθιστώντας το πιο πιθανό να «πεθάνετε» κατά την επόμενη περίοδο πείνας. Όταν πρόκειται για την επιβίωση, ένα μπράτσο 18 ιντσών δεν βοηθά και πολύ. Οι πρόγονοι μας σκότωναν ένα μαμούθ ξεγελώντας το σε μια παγίδα, όχι παλεύοντας το.

Έχετε λοιπόν κολλήσει. Η δύναμη σας, το σωματικό σας βάρος, το σωματικό σας λίπος… τίποτα δεν κινείται. Πιο κάτω είναι 10 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ένα οροπέδιο σαν κι αυτό.

1. Προσθέστε ένα πρωτεϊνικό ρόφημα πριν πάτε για ύπνο

Μεριές φορές είναι απλώς θέμα του να πάρετε 500 επιπλέον ποιοτικές θερμίδες για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της ανάπτυξης. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε το ρόφημα αυτό χαμηλό σε υδατάνθρακες, και να το φτιάξετε με γάλα καρύδας και πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα παγωτό πρωτεΐνης. Απλά αναμίξτε λίγο ορό γάλακτος με γεύση σοκολάτας, με δύο κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου και παγώστε το για 10 λεπτά. Νοστιμότατο!

Αν πιστεύετε ότι ανέχεστε τους υδατάνθρακες καλά, τότε προσθέστε και λίγη βρώμη.

2. Εναλλάξτε την αναλογία λίπους και υδατανθράκων

Ας πούμε ότι τρώτε 200 γρ. υδατάνθρακες και 60 γρ. λίπος για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα προτείναμε να αρχίσετε να καταναλώνετε 100 γρ. υδατανθράκων και 120 γρ. λιπών για αλλαγή.

Με την ίδια λογική, αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, διπλασιάστε ή τριπλασιάστε τους υδατάνθρακες, ενώ μειώνετε τα λίπη κατά το ήμισυ. Με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο των θερμίδων σας δεν θα αλλάξει δραματικά, αλλά θα αλλάξουν τα μακροθρεπτικά σας συστατικά.

Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι οι αθλητές σε μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες γίνονται συχνά ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης τους είναι συνεχώς αυξημένα. Όντας ανθεκτικοί στην ινσουλίνη σημαίνει ότι η ινσουλίνη γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στη μετακίνηση θρεπτικών ουσιών εντός των μυών, το οποίο αποτελεί ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη. Μειώνοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης αντιστρέφοντας την αναλογία λίπους/υδατανθράκων είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μελλοντικά μια καλύτερη αποδοτικότητα της ινσουλίνης.

Από την άλλη πλευρά, οι αθλητές οι οποίοι ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν συχνά μειωμένα επίπεδα IGF-1 και ινσουλίνης, οι οποίες είναι δύο κρίσιμες ορμόνες για τη μυϊκή ανάπτυξη. Μία σύντομη υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων θα αυξήσει τα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών, χωρίς να δημιουργείται καμία αποθήκευση λίπους. Αυτό στη συνέχεια θα σας τοποθετήσει κατ’ ευθείαν στο δρόμο για μία μεγάλη σωματική διάπλαση.

3. Κάντε 100 επαναλήψεις

Αναφερόμαστε στην απίστευτα σκληρή προπόνηση των 100 επαναλήψεων. Δύο προπονήσεις ολόκληρου του σώματος την εβδομάδα για 3-4 εβδομάδες θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το οροπέδιο.

4. Γυρίστε τα πράγματα ανάποδα

Ναι, όλοι μας έχουμε ακούσει ότι θα πρέπει να κάνουμε πρώτα τις μεγάλες ασκήσεις (π.χ. ημικαθίσματα), αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα δοκιμάστε να το αντιστρέψετε αυτό. Ξεκινήστε για παράδειγμα, να προπονήστε με κάμψεις δικεφάλων αντί με τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Όχι μόνο θα προσεγγίσετε την κωπηλατική με εντελώς φουσκωμένους δικεφάλους, θα δημιουργήσετε επίσης μια εντελώς νέα πρόκληση για το σώμα σας. Θα πρέπει να εργαστείτε μέσα από τις μεγαλύτερες ασκήσεις με λιγότερη ενέργεια από ότι το σώμα σας έχει συνηθίσει.

5. Ρίξτε έναν υπνάκο

Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό, αλλά τίποτα άλλο δεν επαναφέρει το σώμα σας, όπως ένας απογευματινός ύπνος 30 λεπτών.

Ακόμη και ο Άρνολντ ήταν τεράστιος οπαδός του απογευματινού ύπνου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους κορυφαίους αθλητές να παίρνουν δύο υπνάκους την ημέρα, αλλά επίσης δεν χρειάζεται να κάθονται σε ένα γραφείο όπως οι πλείστοι από εμάς.

Αν η δουλειά ή η καθημερινότητα σας δεν σας επιτρέπει ένα σύντομο ύπνο, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε κάποιο σημείο όπου μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας για 5-10 λεπτά.

6. Πάρτε ένα χρονόμετρο

Σύμφωνα με τον ειδικό Maik Wiedenbach, οι χρονολογημένες προπονήσεις είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Κάθε φορά που εξαντλείται το κίνητρο (ή η ώρα) σας, απλά προσπαθήστε να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα σετ μπορείτε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 30 λεπτών.

Την επόμενη φορά, προσπαθήστε να ξεπεράσετε τον αριθμό αυτό. Αυτό όχι μόνο θα σας δημιουργήσει ένα νέο κίνητρο, αλλά θα κάνει επίσης το σώμα σας πιο αποτελεσματικό.

7. Κόψτε την καφεΐνη

Ναι, όλοι αγαπάμε τα προ-προπονητικά και ενεργειακά ροφήματα, αλλά η επινεφριδιακή κόπωση θα σκοτώσει την πρόοδο σας πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.

Μόλις το κεντρικό νευρικό σας σύστημα υπερ-διεγείρεται, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας είναι συνεχώς αυξημένα.

Εισήγηση: Ένα από τα Σαββατοκύριακα όπου δεν θα έχετε προγραμματίσει κάντε αποχή από την καφεΐνη. Μετά από μια εβδομάδα χωρίς καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, μπορείτε να τα προσθέσετε ξανά δύο φορές την εβδομάδα. Θα σοκαριστείτε πόσο θα αλλάξει το σώμα σας όταν ξεπλυθεί από την κορτιζόλη.

8. Αλλάξτε γυμναστήριο

Ένα καινούριο περιβάλλον μπορεί να κάνει θαύματα, έτσι λοιπόν αλλάξτε το. Κάντε μια δοκιμαστική επίσκεψη σε ένα από τα υπόλοιπα γυμναστήρια της περιοχής σας.
Τα μηχανήματα θα διαφέρουν, πράγμα που σημαίνει νέες προκλήσεις για τους μύες σας.

9. Πίσω στα βασικά

Προπονήσεις ολόκληρου του σώματος, αυτό ακριβώς εννοούμε. Αυτού του είδους οι προπονήσεις εξακολουθούν να είναι υπέρτατες. Παρέχουν μια μεγάλη πνευματική πρόκληση και θέτουν το σώμα σε μία πολύ αναβολική κατάσταση, δεδομένου ότι διεγείρονται όλοι οι μύες.

Πιο κάτω είναι κάποια παραδείγματα προπονήσεων:
- Ημικαθίσματα
- Πιέσεις ώμων (military press)
- Έλξεις

- Άρσεις θανάτου
- Πιέσεις στήθους σε επικλινή πάγκο
- Κωπηλατική με ένα χέρι

10. Προπονηθείτε δύο φορές την ημέρα

Δύο προπονήσεις την ημέρα ακούγεται σαν να παίρνεις τη σύντομη διαδρομή για την υπερπροπόνηση, αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά, αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Θα δουλέψετε τους ίδιους μύες δύο φορές την ημέρα με μια διαφορετική εστίαση. Η πρωινή σας προπόνηση θα επικεντρώνεται στη μέγιστη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Δεν θα οδηγήσετε το σώμα σας σε μυϊκή εξάντληση κατά τη διάρκεια του σετ.

- 8x3 ημικαθίσματα με ταχύτητα
- 3x4 γρήγορες πιέσεις ποδιών

- 4x5 εκρηκτικές άρσεις θανάτου
- 10x5 ημικαθίσματα με άλμα

- 8x3 γρήγορες πιέσεις εδάφους
- 4x5 κωπηλατική bent-over με εκρηκτικότητα

Η προπόνηση δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά. Η νυχτερινή προπόνηση θα είναι μια συνηθισμένη συνεδρία υπερτροφίας, σετ 12-15 επαναλήψεων.

Πηγή: Muscleandstrength.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Απεβίωσε ο σπουδαίος bodybuilder Φώτης Τόμπρας από την Αργολίδα
  • O θηριώδης Kai Greene βάζει τέλος στα σενάρια επιστροφής του στο bodybuilding
  • Η αποθέωση του six-pack σε διαγωνισμό γυναικείου bodybuilding στο Σίδνεϊ!
  • O νέος σύντροφος της Αννέτ Αρτάνι έχει την δική του ιστορία στο bodybuilding!
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
loading...

GIF ISO FINAL 1