Οδηγεί το άγχος σε πρόωρη εκσπερμάτωση;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η επιστήμη έχει την απάντηση. Και δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση επηρεάζει έναν στους τρεις άντρες, σύμφωνα με στοιχεία της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ. Παρότι όμως αυτό το πρόβλημα είναι τόσο συνηθισμένο, οι αιτίες που προκαλούν την πρόωρη εκσπερμάτωση είναι ακόμη ασαφείς. Πολλοί επιστήμονες, αλλά και πολλοί άντρες, θεωρούν το άγχος ως νούμερο ένα υπεύθυνο γι' αυτό το πρόβλημα σεξουαλικής επίδοσης. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση The Journal of Sex Research, δεν κατάφερε να δώσει σαφή απάντηση για το αν το μακροχρόνιο άγχος συνδέεται άμεσα με την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Ομάδα ερευνητών από το φινλανδικό Πανεπιστήμιο Åbo Akademiπαρακολούθησε επί 6 χρόνια 985 Φινλανδούς ως προς τις σεξουαλικές τους εμπειρίες και την κατάσταση της διανοητικής τους υγείας. Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σαφή συσχετισμό ανάμεσα στα συμπτώματα άγχους που αναφέρθηκαν στην αρχή της μελέτης με κατοπινές αναφορές πρόωρης εκσπερμάτωσης, που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επιστημονικά την εδραιωμένη υπόθεση πως το άγχος θα μπορούσε να επηρεάζει ευθέως τις σεξουαλικές επιδόσεις των αντρών.

Η επίδραση του άγχους στη σεξουαλική επίδοση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Ventus από το Πανεπιστήμιο Åbo Akademi. "Είναι γνωστό πως η πρόωρη εκσπερμάτωση σχετίζεται με το άγχος, δεν γνωρίζουμε όμως τη σχέση αιτίας και αιτιατού: είναι οι άντρες αγχωμένοι επειδή έχουν αυτή τη σεξουαλική δυσκολία ή έχουν σεξουαλική δυσκολία επειδή είναι αγχώδεις” σχολίασε.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε μόνο το πώς το μακροχρόνιο γενικευμένο άγχος επηρεάζει τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους το άγχος της επίδοσης, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να έχει πιο άμεση επίδραση στην πρόωρη εκσπερμάτωση. "Ο χρόνος μεταξύ των δύο σημείων μέτρησης της μελέτης ήταν αρκετά μεγάλος, και μπορεί τελικά να ήταν υπερβολικός για να μπορούμε να βρούμε εμπεριστατωμένους συσχετισμούς” κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας. "Θα ήταν ενδιαφέρον να μετράμε το άγχος και τη σεξουαλική επίδοση κάθε μέρα, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και να δούμε αν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε κάποιους βραχυπρόθεσμους συσχετισμούς”.

Κατέληξαν οι ειδικοί σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το αν το άγχος κάνει τους άντρες πιο επιρρεπείς σε πρόωρη εκσπερμάτωση; Διαβάζοντας τα στοιχεία της μελέτης, όχι. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Daniel Ventus, ο συσχετισμός είναι δεδομένος αλλά πρέπει να γίνει διαφορετικός σχεδιασμός μελέτης για να αποδειχτεί και στη συνέχεια να μπορέσουν οι ειδικοί να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της αιτίας και του συμπτώματος.

Πηγή: www.capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ;
  • 10 λάθη στο εορταστικό ρεβεγιόν που προκαλούν προβλήματα υγείας
  • 7 βήματα για παθιασμένο σεξ μέσα στις γιορτές
  • Πόσο κόκκινο κρέας μπορούμε να τρώμε τελικά μες την εβδομάδα;
  • Πόσες ώρες ύπνου ανά ηλικία χρειαζόμαστε;
  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι bodybuilders για το τρέξιμο
loading...