Πόσο ασφαλές είναι τελικά το «ασφαλές σεξ»;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η μελέτη που θα αλλάξει όλα όσα πίστευες για το «σκουφάκι».

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ, επισημαίνεται πως ένα συνηθισμένο προφυλακτικό περιέχει χημικά που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ορμονών του οργανισμού, ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, ένα συνηθισμένο προφυλακτικό συνήθως περιέχει τρία επικίνδυνα χημικά: parabens, σπερματοκτόνο (νονοξυνόλη-9) και γλυκερίνη.

Γιατί όχι στα parabens;
Τα parabens είναι ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης ή καθαρισμού του δέρματος και καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων. Το σημαντικό μειονέκτημα τους, ωστόσο, είναι πως αποδιοργανώνουν το ενδοκρινικό σύστημα, δηλαδή την παραγωγή αλλά και τον τρόπο που «ισορροπούν» μεταξύ τους οι ορμόνες του οργανισμού - γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη διανοητική, φυσική και αναπαραγωγική υγεία μας. Το δέρμα απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις ουσίες αυτές, ενώ η περιοχή των γεννητικών οργάνων σχετίζεται άμεσα με τις αναπαραγωγικές μας ορμόνες. Λογικά, λοιπόν, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σημείο του σώματός μας για να φέρουμε σε επαφή με τέτοιου είδους ουσίες.

Γιατί όχι στα σπερματοκτόνα;
Το θετικό στη χρήση των σπερματοκτόνων είναι πως δρουν ως μία επιπλέον μορφή πρόληψης κατά της εγκυμοσύνης, σκοτώνοντας τα σπερματοζωάρια. Το αρνητικό είναι πως προκαλούν φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την «υγεία» του κόλπου, ακόμη και να σκοτώσει κύτταρα στα τοιχώματά του. Και τα δύο αυτά στοιχεία, αυξάνουν τις πιθανότητες των γυναικών να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη ή ακόμη και να κολλήσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συστήνει τη χρήση σπερματοκτόνων με νονοξυνόλη-9 σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV.

Τέλος, γιατί όχι στη γλυκερίνη;
Η γλυκερίνη είναι ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται συχνά και ως λιπαντικό και το οποίο, ωστόσο, μπορεί ν' αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητίαση, ειδικά αν κάποιος είναι επιρρεπής σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ