Πόσο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του κρέατος και πόσο κρέας πρέπει να τρώμε ανά άτομο την εβδομάδα

Πόσο κρέας πρέπει να τρώμε και ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του κρέατος;
«Το κρέας είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου σε μορφή που μπορεί εύκολα να απορροφηθεί» εξηγεί η διατροφολόγος Αμαλία Γιωτοπούλου.

«Το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, όλα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Έχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης που απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για ανάπτυξη και επανόρθωση».

Το κρέας είναι, επίσης, σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως φώσφορος, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) και Β12 (κοβαλαμίνη).

«Αυτές είναι σημαντικές για την ενέργεια, τη σωστή λειτουργία σώματος και εγκεφάλου, την καταπολέμηση ασθενειών, την ενίσχυση της γονιμότητας, τη διατήρηση υγιούς δέρματος, μυών και ματιών» λέει η διατροφολόγος. «Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, όπως κρέας, ψάρια και πουλερικά, με μικρότερες ποσότητες στα γαλακτοκομικά».

Είναι σημαντική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το γερό ανοσοποιητικό και τη σωστή λειτουργία του μυαλού και του νευρικού συστήματος. Τα θαλασσινά είναι άλλη μια μορφή πρωτεΐνης που έχει τόσο πολλά οφέλη σε τόσο μικρή… συσκευασία. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων, που βρίσκουμε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός.

«Η διατροφή με ψάρι δύο φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και νόσο του Αλτσχάιμερ» τονίζει η ειδικός. Επίσης, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ψαριών την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικού και εκφύλισης της ωχράς κηλίδος στα μάτια.

Πόσο κρέας πρέπει να τρώμε;
Η πρωτεΐνη είναι τόσο αγαπημένη των media και των διατροφών express δίαιτας, που οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώνουμε τις μερίδες κρέατος χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι τρώμε πολύ κρέας.

Στο κόκκινο κρέας, για παράδειγμα, οι ελληνικές οδηγίες συνιστούν να τρώμε έως 1 μερίδα την εβδομάδα (120-150 γρ. μαγειρεμένο κρέατος), στην Αυστραλία 3-4 μερίδες, ενώ οι διατροφικές συστάσεις στην Αμερική μιλούν για στροφή σε πιο άπαχες επιλογές χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα νούμερα. Οι Έλληνες σίγουρα καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Για να διασφαλίσεις επαρκή πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου, περίπου οι μισές μερίδες σου από τις επιλογές σε πρωτεΐνη μέσα στην εβδομάδα πρέπει να είναι άπαχο κρέας. Προσπάθησε να έχεις τουλάχιστον 1 με 2 ημέρες χωρίς κρέας κατά τις οποίες θα παίρνεις πρωτεΐνη από αβγό ή όσπρια.

Ποια είναι τα λευκά κρέατα και ποια τα κόκκινα;
Ο διατροφικός διαχωρισμός μεταξύ κόκκινων και λευκών κρεάτων γίνεται με βάση την περιεκτικότητά τους σε μία πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη, η οποία βοηθά τα ζώα να αποθηκεύσουν οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα.

- Τα κρέατα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μυοσφαιρίνης είναι τα κόκκινα και περιλαμβάνουν το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι και το κυνήγι (ελάφι, ζαρκάδι, στρουθοκάμηλος κ.λπ.).
- Το λευκό κρέας περιλαμβάνει το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τη ν πάπια, τη χήνα, ορτύκια και άλλα πτηνά κυνηγιού και, σε έναν ευρύ προσδιορισμό, τα ψάρια.
- Τα επεξεργασμένα κρέατα, πάλι, είναι το μπέικον, το σαλάμι, το ζαμπόν, το πατέ και το λουκάνικο.

Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ