Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα υπολογίσεις με ακρίβεια τις θερμίδες που χρειάζεσαι ημερησίως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχουν δύο τρόποι: ο επιστημονικός και ο πρακτικός.

Η θεωρία είναι απλή: όσες παραπάνω θερμίδες καταναλώνεις, τόσο παχαίνεις. Και όσο παχαίνεις, τόσο μειώνεις την ικανότητα του μεταβολισμού σου να καίει θερμίδες. Συνεπώς, όσο λιγότερες οι θερμίδες που προσλαμβάνεις, τόσο ευκολότερο είναι να αδυνατίσεις.Και θα ρωτήσεις: Πόσες θερμίδες είναι οι ελάχιστες δυνατές; Η απάντηση: Τόσες όσες επιτρέπουν στον οργανισμό σου να λειτουργεί σωστά και να κάνουν το σώμα σου να διατηρεί υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη μέρα. Ειδάλλως, το πλεόνασμα θερμίδων θα αποθηκεύεται σε λίπος.

Μετά από αυτή την θεωρητική εξήγηση, υπάρχει ένας πρακτικός μπελάς. Άντε βρες πόσες θερμίδες έχουν όλα τα γεύματα κάθε μέρας και άντε βρες τις θερμίδες που καις ώστε να τις αφαιρέσεις και να βγάλεις αποτέλεσμα. Χάος. Για να μάθεις με ακρίβεια τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεσαι πραγματικά υπάρχουν δυο τρόποι:

1. Ο ένας είναι αδιάψευστος, επιστημονικός τρόπος και εντελώς εξατομικευμένος στις ορέξεις, τις δραστηριότητες και τα κιλά σου.
2. Ο άλλος είναι πιο πρακτικός, αλλά εξόχως ακριβής -ελέω μαθηματικών.

Το εγκυρότερο τεστ: Έμμεση θερμιδομετρία
Πρόκειται για μια κλασική κλινική μέθοδο, η οποία καθορίζει τον μεταβολικό ρυθμό μέσα από την μέτρηση των μέσων τιμών οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα είτε βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας είτε ασκείται. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί εξελιγμένες φορητές ή επιτραπέζιες συσκευές έμμεσης θερμιδομετρίας, οι οποίες καθορίζουν με υψηλή ακρίβεια τις ενεργειακές απαιτήσεις κάθε ατόμου, επιτρέποντας σε επιστήμονες άσκησης και διατροφής να προσφέρουν αξιόπιστες και απολύτως εξατομικευμένες λύσεις στο γραφείο τους.

Με μια απλή εξέταση έμμεσης θερμοδομετρίας μέσω αναπνοών σε ειδική μάσκα, μετράται ο μεταβολισμός και προσδιορίζεται το ιδανικό θερμιδικό ισοζύγιό σου. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζεις αυτόματα, τι κάνεις λάθος στη διατροφή και τις καθημερινές σου συνήθειες. Το επόμενο βήμα είναι να το διορθώσεις σύμφωνα με τις σαφείς και αναλυτικές οδηγίες του διατροφολόγου.

Το πρακτικότερο τεστ: Κομπιουτεράκι
Οι διατροφολόγοι έχουν εφεύρει μερικούς χρηστικούς τρόπους, που μπορούν κατά προσέγγιση να βοηθήσουν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού να κατανοήσουν τις ανάγκες του θερμιδικού ισοζυγίου τους.
Σίγουρα προτείνουμε να περάσεις το τεστ της έμμεσης θερμιδομετρίας, αλλά εδώ μπορείς να λάβεις μια πρώτη εκτίμηση των μέσων ημερήσιων θερμιδικών αναγκών σου, αρκεί να έχεις όρεξη να κάνεις πράξεις.

Έως 18 ετών
17,3 x Σωματικό Βάρος (ΣΒ) σε κιλά + 651

Από 19 έως 30 ετών
15,3 x (ΣΒ) σε κιλά + 679

Από 31 έως 60 ετών
11,6 x (ΣΒ) σε κιλά + 879

Παράδειγμα για ένα άτομο 35 ετών και 80 κιλά βάρους: 11,6 x 80 + 879 = 1.807 θερμίδες που ξοδεύει ο οργανισμός του σε απόλυτη ανάπαυση 24 ωρών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις άφοβα 1.807 θερμίδες από τροφές χωρίς να παχύνεις. Και δίχως να επισκεφθείς το γυμναστήριο.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.