7 «ανθυγιεινά» τρόφιμα που είναι καλά για εσάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχεδόν τίποτα δεν είναι απλό και σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, τουλάχιστον από τις διατροφικές συστάσεις των διατροφολόγων του σήμερα.

Πάρα πολύ συχνά δίνουν συστάσεις για τρόφιμα που, μετά από περαιτέρω έλεγχο, είναι γεμάτες με αντιφάσεις, με παλιές έρευνες, ή απλά με σκέψεις δύο-διαστάσεων.

Λέγοντας το αυτό, πιο κάτω είναι μερικά τρόφιμα που μας έχουν πει να αποφεύγουμε, επειδή είναι «ανθυγιεινά», αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είναι καλά για μας.

1. Τηγανιτά φαγητά

Μας είπαν να αποφεύγουμε τα τηγανητά φαγητά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, ακόμα κι αν στην πράξη ο καθένας γνωρίζει κάποιον σε ένα αγρόκτημα που έχει ζήσει μέχρι 100 έτη, παρά το γεγονός ότι τηγάνιζε μπέικον, αυγά και πατάτες κάθε μέρα πριν ξεκινήσει προς τα χωράφια.

Όπως αυτοί οι αγρότες συχνά μαρτυρούν, τα τηγανητά τρόφιμα δεν είναι λιγότερο υγιεινά από ότι τα μη τηγανιτά.

Είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα στο λάδι θα προσθέσει μερικές θερμίδες, αλλά πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι A, D, E, και Κ, σε συνδυασμό με την βήτα-καροτίνη (γλυκοπατάτες), το λυκοπένιο (ντομάτες) και την λουτεΐνη (σπανάκι και λάχανο) χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από το σώμα.

Θα πρέπει όμως να τηρείτε μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μόνο έλαια που έχουν υψηλό «σημείο καπνού», το οποίο είναι η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να καπνίζει.

Η υπερθέρμανση των ελαίων αλλάζει τη χημική σύνθεση του λαδιού σε στοιχεία που μπορεί να μην είναι τόσο υγιή, οπότε χρησιμοποιήστε έλαια όπως το ελαιόλαδο (το επεξεργασμένο, σε αντίθεση με το έξτρα παρθένο), το φιστικέλαιο ή το σησαμέλαιο για υψηλής θερμοκρασίας τηγάνισμα.

Άλλα λίπη ή έλαια, όπως το βούτυρο ή το λάδι καρύδας, απλά έχουν πάρα πολύ χαμηλό σημείο καπνού για μαγείρεμα όταν χρησιμοποιείτε υψηλές θερμοκρασίες.

Τώρα υπάρχει κάποια διαφωνία ως προς το αν το μαγείρεμα σε υψηλές θερμότητες μπορεί να μετατρέψει ένα μαγειρικό λάδι σε μια κακή ποικιλία τρανς λιπαρών, αλλά ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν επαναχρησιμοποιείτε το λάδι σας ξανά και ξανά.

Για χαμηλής θερμοκρασίας τηγάνισμα, ωστόσο, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας, βούτυρο από χορτοφαγικές αγελάδες ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

2. Τρανς λιπαρά

Πριν από μερικά χρόνια κανείς, εκτός από μερικούς χημικούς, δεν ήξερε ποια ήταν τα τρανς λιπαρά.

Τώρα ο καθένας τα ξέρει ως τα λιπαρά που προκαλούν καρδιακούς θανάτους, που κρύβονται στα ψημένα αγαθά, στα έτοιμα ποπ-κορν και στη μαργαρίνη, έτοιμα να εισχωρήσουν στο εσωτερικό των αρτηριών σας.

Αυτά τα ακόρεστα λίπη είναι αρκετά ασυνήθιστου χαρακτήρα αλλά είναι ένα κοινό υποπροϊόν της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων. Είναι ο φόβος μιας διπλής απειλής για την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και μειώνοντας την καλή.

Αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι υπάρχουν τρανς λιπαρά που είναι πραγματικά καλά για την καρδιά σας, πέραν των ιδιοτήτων τους για καύση λίπους και για καταπολέμηση του καρκίνου.Συλλογικά, μια ομάδα αυτών των υγιεινών τρανς λιπαρών είναι γνωστή ως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ή CLA.

Το CLA βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας χορτοφαγικών ζώων και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά παράγεται επίσης στο σώμα μας σε μικρές ποσότητες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εκτός από την πρόληψη ή βελτίωση του διαβήτη τύπου II (τουλάχιστον σε αρουραίους) και μειώνει ακόμη την ανάπτυξη και τη μεταστατική εξάπλωση των όγκων.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το CLA μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, ακόμη και να αυξήσει τη άλιπη μάζα του σώματος.

Ενώ το CLA είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος, βρίσκεται επίσης σε άφθονες ποσότητες στα κρέατα από χορτοφαγικά ζώα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερο από ότι στα ζώα που τρέφονται με δημητριακά.

3. Άσπρο ρύζι

Αν η υγιεινή διατροφή έχει μία εικόνα, αυτή είναι το καστανό ρύζι. Θα σας πουν ότι το καστανό ρύζι είναι γεμάτο από πρωτεΐνες και θα σας πουν ότι περιέχει τις φυτικές ίνες για να ενεργοποιήσουν το έντερο σας. Θα σας πουν ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο το λευκό ρύζι.

Λοιπόν, έχουν δίκιο, αλλά όλα αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Ναι, το καστανό ρύζι περιέχει πρωτεΐνη, αλλά είναι μια αμελητέα ποσότητα και σίγουρα είναι προτιμότερη μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης. Το καστανό ρύζι περιέχει πράγματι φυτικές ίνες, αλλά θα ήταν προτιμότερο να τις πάρετε μέσω άλλων πιο πυκνά θρεπτικών πηγών φυτικών ινών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Και τέλος, ναι, δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά συνήθως κανείς δεν τρώει ένα μπολ με λευκό ρύζι μόνο του. Αντ ‘αυτού, το τρώνε με κρέας, λαχανικά, ή λίγο λάδι, τα οποία βελτιώνουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο στοιχείο για το καστανό ρύζι, που το καθιστά ιδιαίτερα προβληματικό και αυτό είναι η παρουσία του φυτικού οξέος, μια ένωση που βρίσκεται στο πίτουρο ρυζιού – το μέρος που δίνει στο καστανό ρύζι το χρώμα του.

Το φυτικό οξύ, πολύ απλά, αρπάζει τα χηλικά μέταλλα, εκτός από την αναστολή των ενζύμων που χρειαζόμαστε για να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα πολυπόθητα θρεπτικά συστατικά μη διαθέσιμα για αφομοίωση.

Γι ‘αυτό το λευκό ρύζι, παρά τις δεκαετίες προπαγάνδας, είναι συχνά μια ανώτερη τροφή, ειδικά για τους αθλητές.

Το λευκό ρύζι είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες (εύπεπτες) και δεν σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες, φούσκωμα, ή οποιαδήποτε άλλα πεπτικά προβλήματα συχνά συνδέονται γενικά με τα δημητριακά.

4. Κέτσαπ

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ψήφισε νόμο που επέτρεπε το κέτσαπ και άλλα καρυκεύματα στα σχολικά γεύματα. Οι γονείς και οι διατροφολόγοι δεν το πήραν αυτό θετικά.

Παρά τις προσπάθειες για να γίνει μια υγιεινή τροφή, η κοινή γνώμη υποβίβασε γρήγορα το κέτσαπ πίσω στη λίστα των junk food, όπου παραμένει λίγο πολύ μέχρι και σήμερα.

Τελικά όμως, αποδεικνύεται ότι η ιδέα της κυβέρνησης δεν ήταν και τόσο ηλίθια (όχι ότι το έκαναν για οποιονδήποτε άλλο λόγο παρά για τη μείωση των εξόδων), επειδή η κέτσαπ, εφόσον βρείτε μια μάρκα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα – υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή άλλο – τότε δεν είναι κάτι ανθυγιεινό.

Το φυτοχημικό λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε και βρίσκετε στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Δυστυχώς, το λυκοπένιο όμως δεν απορροφάται πολύ καλά, εκτός κι αν είναι μαγειρεμένο, το οποίο είναι ο λόγος για τον οποίο τα μεταποιημένα προϊόντα ντομάτας, όπως το κέτσαπ, είναι μερικές από τις υψηλότερες, πιο βιοδιαθέσιμη πηγές λυκοπενίου.

Το λυκοπένιο έχει εμπλακεί στη μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών ασθενειών, διαβήτη, οστεοπόρωσης, ανδρικής στειρότητας και καρκίνου του προστάτη, γι αυτό ψάξτε για κέτσαπ κατασκευασμένο από ντομάτες, ξύδι, αλάτι και μπαχαρικά και χρησιμοποιήστε το ελεύθερα στο φαγητό σας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα αυγά και στα ψητά σας κρέατα, σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά.

5. Μπέικον

Το μπέϊκον είναι ένα από τα πιο δαιμονοποίημένα τρόφιμα όλων των εποχών. Σε αυτή την εποχή της φοβίας όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρα, πώς θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξει μερικά κομμάτια σε ένα θερμαινόμενο τηγάνι και σε δευτερόλεπτα το μπέικον πνίγεται σε μια δεξαμενή καυτού λίπους – το λίπος που προφανώς περιμένει να εισέλθει στον οισοφάγο σας και να μεταφερθεί για πάντα στην αορτή σας.

Αλλά τώρα που ξέρουμε ότι ο φόβος του κορεσμένου λίπους ήταν σε μεγάλο βαθμό αβάσιμος, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια άλλη ματιά στο μπέικον.

Αν κοιτάξει κανείς τα θρεπτικά συστατικά που έχουν πραγματικά σημασία για την ανθρώπινη υγεία, τα τρόφιμα όπως τα κρέατα οργάνων κατατάσσονται πολύ ψηλά, μαζί με ορισμένα βότανα, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αλλά επίσης ψηλά στη λίστα των θρεπτικών συστατικών είναι το χοιρινό κρέας και ιδιαίτερα το μπέικον.

Αλλά ας επιστρέψουμε και πάλι στο θέμα του λίπους. Έχει αποδειχτεί ότι το μπέικον περιέχει ως επί το πλείστον υγιεινά κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά, που αποτελούνται κυρίως από ελαϊκό οξύ, το είδος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι θα πρέπει να βρείτε μπέικον από γουρούνια βοσκής που έτρωγαν κανονικά τρόφιμα αντί για βιομηχανικά κατάλοιπα. Αναζητήστε το σε χώρους, όπως σε βιολογικά σούπερμαρκετ.

6. Πατάτες

Ανάμεσα σε όλα πολλά είδη ευρημάτων από έρευνες, έχουν συνδέσει την κατανάλωση της πατάτας με το υπερβολικό βάρος, κατηγορώντας την για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Το θέμα είναι, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που προκαλούν παρόμοιες ή μεγαλύτερες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, και όμως συσχετίζονται με υγιές σωματικό βάρος.

Λοιπόν, όπως συμβαίνει συχνά με τους επιστήμονες, αμελούν να κοιτάξουν τη συνολική εικόνα. Απ’ότι φαίνεται έχουν μπερδέψει τα πορίσματά τους. Βάζουν όλα τα προϊόντα πατάτας μαζί, όπως τα πατατάκια και τις τηγανιτές πατάτες.

Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο κομψά δομημένες μελέτες έχουν αποτύχει να βρουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ τις πατάτες και την αύξηση του σωματικού βάρους ή τις ασθένειες.

Η πατάτα είναι πραγματικά μία καλή τροφή, με την προϋπόθεση ότι την μαγειρεύετε σε νερό ή την ψήνετε (ή ακόμα να την τηγανίσετε με υγιεινό λάδι και να την βουτήξετε σε κέτσαπ χωρίς ζάχαρη).

Παρά την έλλειψη του χρώματος, το οποίο συχνά υποδηλώνει μια έλλειψη φυτοχημικών, οι πατάτες περιέχουν έναν αριθμό καροτενοειδή και ισοφλαβενοειδή, καθώς και ένα αξιοπρεπές ποσό βιταμινών. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη να τις αφήσετε έξω από το πιάτο σας.

Παρά την θεωρία ότι όλη η διατροφική αξία βρίσκεται στο δέρμα, μόνο το 20% από αυτό βρίσκεται πραγματικά εκεί. Το υπόλοιπο βρίσκεται στη σάρκα, αν και το δέρμα δεν περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

7. Μπύρα

Η μπύρα θεωρείται συνήθως ως ο άξεστος αδελφός του κρασιού. Πολλοί εξυμνούν τα οφέλη, την γεύση, την κληρονομιά, τη γεύση και τα υγιεινά οφέλη του κρασιού, αλλά ενώ οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες είναι υποκειμενικές, η τελευταία – το θέμα υγείας – δεν είναι, και εδώ είναι όπου το κρασί δεν έχει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της μπύρας.

Σίγουρα, το κρασί περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι προστατευτικές για την καρδιά, αλλά το ίδιο κάνει και η μπύρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι πολυφαινόλες στην μπύρα προέρχονται από κριθάρι και λυκίσκο, αντί από σταφύλια.

Το κρασί λέγεται επίσης ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, αλλά πιθανώς είναι η αλκοόλη που το κάνει αυτό.

Όσον αφορά τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά, η μπύρα περέχει περισσότερη νιασίνη, Β5, Β12, φολικό οξύ, σελήνιο και πυρίτιο, ενώ το κρασί περέχει περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Η μπύρα είναι χαμηλότερη σε θερμίδες, αλλά αυτό είναι κυρίως επειδή το κρασί περιέχει περισσότερο αλκοόλ.

Για την πιο θρεπτική επιλογή επιλέξτε τις πιο σκούρες μπύρες.

Πηγή: www.fit-blaster.com via T-nation.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ