Βασιλικός πολτός: Ο βασιλιάς στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ελιξίριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα, αφού αποτελεί μία «βόμβα» πολύτιμων συστατικών.

Περιέχει σε ποσοστό 67% νερό, 15,5% πρωτεΐνη, 12,5% σάκχαρα και 4% λιπίδια και μεταλλικά άλατα.

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στον βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Ειδικότερα περιέχεται θειαμίνη Β1 3,9 mg, ριβοφλαβίνη Β2 26,5 mg, νιασίνη Β3 84 mg, παντοθενικό οξύ 186 mg, πυριδοξίνη Β6 2,4 mg, ινοσιτόλη 100 mg, βιοτίνη 1,7 mg, φυλλικό οξύ 0,2 mg.

Περιέχει, επίσης, σε μικρότερες ποσότητες, βιταμίνες C, D, A, E, καθώς και ουσίες, όπως η ακετυλοχολίνη, που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/gr, η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

«Αμβροσία»

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο βασιλικός πολτός θεωρείται ένα «θαυματουργό» συστατικό που φημίζεται για την τονωτική δράση του, από τα αρχαία χρόνια κιόλας. Οι αρχαίοι Ελληνες τον αποκαλούσαν αμβροσία και ο μύθος έλεγε πως ήταν η τροφή των θεών του Ολύμπου, που τους χάριζε αθανασία. Οσον αφορά στη μορφή του, είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα, που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για τη βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας. Αυτό το ελιξίριο υγείας και νεότητας έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών.

Τεράστια οφέλη για μια μεγάλη σειρά ασθενειών

Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στον βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.

Ειδικότερα, ο βασιλικός πολτός φημίζεται για τη θεραπευτική του δράση σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών:

Ανοια. Ο βασιλικός πολτός βοηθά τα άτομα που πάσχουν από κόπωση, κεφαλαλγία και άνοια. Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας είναι η απώλεια μνήμης, η οποία μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν εντούτοις ότι ο βασιλικός πολτός δρα προληπτικά, εμποδίζοντας τέτοιου είδους διαταραχές.

Ψυχιατρικές ασθένειες. Ο βασιλικός πολτός συνιστάται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, όταν τα άτομα παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και στρες, συμπτώματα που είναι ιδιαίτερα έντονα σε ηλικιωμένα άτομα. Ακόμη, βελτιώνει καταστάσεις φοβίας, διάφορες μορφές αϋπνίας και διαταραχές στη διάθεση των ατόμων, ενώ έχει αξιόλογα και γρήγορα αποτελέσματα σε άτομα που υποφέρουν από ανορεξία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, ο βασιλικός πολτός μπορεί να χορηγείται μόνος ή σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές θεραπείες.

Καρδιαγγειακές ασθένειες. Ο βασιλικός πολτός έχει διεγερτική δράση που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν υποτασικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.

Εγκυμοσύνη. Ορισμένες κλινικές δοκιμές που έγιναν σε γυναίκες που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης απέδειξαν ότι η ενδομυϊκή έγχυση του βασιλικού πολτού είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της τοξαιμίας. Επίσης, το οίδημα, η υψηλή πίεση αίματος αλλά και η εκλαμψία (παθολογική διατάραξη της εγκυμοσύνης των γυναικών που εκδηλώνεται με σπασμούς και κώμα) αντιμετωπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση βασιλικού πολτού ευνοεί τον θηλασμό, όπως επίσης περιορίζει και τους πόνους της γέννας.

Ανάπτυξη παιδιών. Η χορήγηση βασιλικού πολτού προκαλεί διέγερση της ανάπτυξης των πρόωρων βρεφών, βελτιώνοντας την αφομοίωση της τροφής.

Ηλικιωμένοι. Αξιόλογη θεραπευτική δράση έχει ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία της αναιμίας, μία από τις πιο εκτεταμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ η λήψη βασιλικού πολτού στα πρώτα στάδιά της έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Οφθαλμολογία. Μίγμα βασιλικού πολτού, πρόπολης και μελιού έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις γλαυκώματος σε συνδυασμό με καταρράκτη και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Δερματολογία. Ο βασιλικός πολτός βοηθά στην επούλωση διαφόρων ασθενειών του δέρματος, όπως η δερματίτιδα. Επίσης δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την τριχόπτωση, ενώ χρησιμοποιείται και στη θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Η τοπική εφαρμογή του δρα αποτελεσματικά κατά της ξηροδερμίας, βοηθά στη θεραπεία δύσκολων τραυμάτων, στην ακμή του προσώπου και στον ερυθηματώδη λύκο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ