Διατηρήστε τον μυϊκό σας όγκο ενώ κάνετε δίαιτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι ξέρουμε τι να κάνουν οι επαγγελματίες bodybuilders όταν βρίσκονται σε φάση όγκου. Προπονούνται  σαν τρελοί, καταναλώνουν χιλιάδες θερμίδες, κοιμούνται για ώρες, και παίρνουν κάθε συμπλήρωμα και αναβολικό στην αγορά για να προσθέσουν κιλά στη ζυγαριά. Τέλος της άνοιξης, είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο μεγάλοι από ένα σπίτι, και έτοιμοι να γίνουν «φέτες» για να αναδείξουν τους μυς τους που βρίσκονταν  κάτω από 3 δάχτυλα στρώμα λίπους όλο αυτόν τον καιρό.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε εσάς όταν ξεκινάτε γράμμωση. Πολύ συχνά, βλέπετε ότι κάνοντας μια αυστηρή δίαιτα χάνετε μεγάλο μέρος των πολύτιμων μυών που είχατε πάρει κατά τη περίοδο που βάζατε όγκο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που απογοητεύει αρκετούς bodybuilders και τους κάνει είτε να παρατάνε το γυμναστήριο είτε να μην εισέρχονται ποτέ σε φάση γράμμωσης, αποφεύγοντας έτσι την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους στα καλύτερά του.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι όμως. Η σωστή διατροφή, η προπόνηση, και τα συμπληρώματα κατά την περίοδο όγκου μπορεί να οδηγήσουν τον αθλούμενο στο να διατηρήσει μεγάλο μέρος της μυϊκής του μάζας ενώ κάνει δίαιτα - και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη, να συνεχίζει να χτίζει μυς. Ας δούμε ορισμένους τρόπους.

Αυστηρή διατροφή
Η διατροφή είναι ίσως ο μόνος, πιο σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση των μυών σας καθώς κάνετε δίαιτα. Κρατήστε τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε υψηλά επίπεδα, και μειώστε το σωματικό σας βάρος ελέγχοντας αυστηρά την πρόσληψη υδατανθράκων. Μια ιδακνική διατροφή για γράμμωση θα περιλαμβάνει 2 με 3 πρωτεϊνικά ροφήματα (whey) την ημέρα, μαζί με 3 έως 4 μικρά γεύματα (στο μέγεθος γροθιάς) από κοτόπουλο ή μοσχάρι, βραστό ρύζι ή πατάτες και αρκετά φυλλώδη λαχανικά.

Χαμηλής έντασης αερόβια
Για καλύτερα αποτελέσματα θα χρειαστεί να ξυπνήσετε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως και να κάνετε ένα ελαφριάς μορφής jogging πριν φάτε, για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει το λίπος του για καύσιμο και όχι τους υδατάνθρακες από το πρωινό σας. Κρατήστε την ένταση χαμηλά, και τους καρδιακούς παλμούς ελαφρώς αυξημένους κάνοντας ένα 30λεπτο τρεξιματάκι και μείνετε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε καθόλου από την πολύτιμη μυϊκή σας μάζα.

Ξεκούραση
Το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερη ξεκούραση από το συνηθισμένο κατά τη φάση γράμμωσης. Ο οργανισμός σας θα καταπονείται καθημερινά , έχοντας μειώσει τους υδατάνθρακες στο μίνιμουμ και έχοντας αυξήσει παράλληλα την αερόβια στο μάξιμουμ.  Εξασφαλίστε μία επιπλέον ώρα ύπνο κάθε βράδυ και αν το καθημερινό σας πρόγραμμα το επιτρέπει, πάρτε και έναν μεσημεριανό υπνάκο.

Προσέξτε την κορτιζόλη!
Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για κάψιμο λίπους (fat burners)  και παρατηρείτε ότι οι μυς σας εξαφανίζονται μαζί με το λίπος του σώματος, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τη χρήση τους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προκαλούν μια απότομη άυξηση στις τιμές κορτιζόλης που μακροπρόθεσμα μπορεί να «κάψουν» ένα ποστοστό του μυϊκού σας όγκου μαζί με το σωματικό σας λίπος.

Αναβολικά στεροειδή
Είναι η μάυρη σελίδα του αθλήματος και ταμπού σε όλα τα γυμναστήρια. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που επθυμούν να παρακάμψουν τους «κανόνες» και να αποκτήσουν ένα τέλειο γραμμωμένο σώμα χωρίς να διακινυνέψουν να χάσουν μύες. Εάν έχετε κατανοήσει τους μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση/υπέρχρηση των αναβολικών, εάν έχετε αποκτήσει μεγάλη γνώση γύρω από το θέμα και εάν μπορείτε να έχετε μαζί σας έναν ιατρό να σας εξετάζει σε όλη την πορεία, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήστε με προσοχή και σύνεση για να χάσετε λίπος διατηρώντας ταυτόχρονα μυϊκό όγκο.

Πηγή: ensomati.gr

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ