Ο δρόμος για τους κοιλιακούς είναι στρωμένος με... πατάτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τεσσερις διατροφικές συμβουλές για να κάνεις φίλους σου τις πατάτες και τα αμυλούχα.

Αυτή η ψητή πατάτα στον φούρνο γεμιστή με βούτυρο. *Φωνή Άδωνι mode on: Τη Λιγουρεύσαι; ΤΗ ΛΙΓΟΥΤΕΥΕΣΑΙ; *Φωνή Άδωνι mode off*. Καλά κάνεις και την ποθείς. Σε νιώθω. Και ξέρεις κάτι, δεν είναι κακό αν τη φας. Εφόσον είναι να κάνεις τέτοιου είδους παρασπονδία και να πέσεις ηρωικά λόγω μιας θερμιδικής βόμβας, καλό είναι να γνωρίζεις ότι όπως και στους βομβαρδισμούς, έτσι και εδώ, ισχύει το εξής: το παν είναι το timing.

Ο γενικός κανόνας λέει «όχι υδατάνθρακες μετά τις 8 το βράδυ». Έχει καθολική ισχύ, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σπάσει. Κατ’ αρχάς, οι αμυλούχες τροφές βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης που με τη σειρά σε βοηθά να έχεις ένα ήσυχο και ήρεμο ύπνο, που με τη σειρά του βοηθάει το μεταβολισμό σου. Αυτό υποστηρίζει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διαιτολογίας.

Άρα, όσο και αν σου ακούγεται παράξενο, ο δρόμος για καλογραμμωμένους κοιλιακούς δεν θα συναντήσει εμπόδια σε πατάτες και αμυλούχα. Αρκεί όμως να είναι να είναι μαγειρεμένα σωστά.

Βάλε κάτι αληθινά υγιεϊνό από δίπλα
Νόστιμη η πατάτα, αλλά συνόδεψέ τη με φασολάκια. Έτσι θα προσλάβεις περίπου 30 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου. Το ανθεκτικό άμυλο δεν περνάει από το λεπτό έντερο, επομένως νιώθεις χορτάτος για περισσότερη ώρα άρα θα φα λιγότερο μέσα στην ημέρα. Επίσης έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Διατροφή και Μεταβολισμός» το ανθεκτικό άμυλο σε βοηθά να κάψεις 23% περισσότερο λίπος.

Πατάτα κατά της υπογλυκαιμίας; Κι όμως!
Η κρύα πατάτα, που θα βρεις σε μια πατατοσαλάτα πχ, αυξάνει το ποσοστό του ανθεκτικού αμύλου στον οργανισμό σου και μειώνει δραστικά τον γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές με χαμηλό γλυακαιμικό δείκτη μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Αν μάλιστα θες να ρίξεις ακόμα περισσότερο το γλυκαιμικό δείκτη της πατατοδιατροφής σου, συνόδεψέ τες με σος βινεγκρέτ.

Πέσε με τα μούτρα στο ρύζι
Και το ρύζι χρειάζεται προσοχή, αλλά αν το μαγειρέψεις με λαχανικά, τότε τα τελευταία θα φροντίσουν να αμβλύνουν τα κακά αποτελέσματα της ινσουλίνης, δηλαδή την παραγωγή λίπους. Και σε περίπτωση που σου αρέσουν τα ινδικά και ένα κοτόπουλο Tikka Masala σού κλείνει λάγνα το μάτι, μην το αφήσεις χωρίς συντροφιά: μπασμάτι από δίπλα, που διαθέτει γλυακαιμικό δείκτη μόλις 57.

Θα φας γλυκό ψωμάκι
Και όταν λέμε ψωμάκι, εννοούμε από το απαγορευμένο το άσπρο. Κι όμως, αν είναι φτιαγμένο από λιναρόσπορο ή σόγια θα σου κάνει καλό, αφού και τα δύο συστατικά σκοράρουν κάτω από 55 στο γλυκαιμικό δείκτη. Θα τα πας ακόμα καλύτερα, αν το συντροφεύσεις όχι με βούτυρο, αλλά με πάστα αβοκάντο, διότι, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, όσοι έχουν εντάξει τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή τους, τείνουν να μην παίρνουν κιλά μακροπρόθεσμα.

Πηγή: www.ratpack.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ