5 τροφές που πρέπει να τρώνε οι άντρες μετά τα 50!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Καθώς μεγαλώνουμε αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού και ειδικά μετά την ηλικία των 50, η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την αποφυγή εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Οι συγκεκριμένες τροφές αποτελούν κομμάτι μιας σωστής, υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο και των νεαρών ανθρώπων, όμως ειδικά για όσους έχουν υπερβεί την ηλικία των 50, οι συγκεκριμένες τροφές, μπορούν να αποτελέσουν έναν διατροφικό σύμμαχο στην προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού ενός ατόμου αυτής της ηλικίας.

1. Πλιγούρι

Με την αυξανόμενη χρήση των φαρμάκων, η ομαλή λειτουργία των εντέρων είναι ένα θέμα. Γνωρίζουμε πως οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά ειδικότερα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες και ανάμεσά τους το πλιγούρι απ’ όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως βρίσκεται στη υψηλότερη κλίμακα, καθώς περιέχει 8,6 γραμμάρια ανά μερίδα. Η όλυρα (αγριοσίταρο ή σπέλτα) και το κριθάρι έρχονται στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Αρκεί, βέβαια, να θυμάστε ότι αν αυξήσετε στη διατροφή σας τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, θα πρέπει να αυξήσετε ανάλογα και την πρόσληψη των υγρών.

2. Πράσινες φακές

Οι φακές είναι ένα διατροφικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει περισσότερα από 15 γραμμάρια ινών. Αυτό σημαίνει πως μόνο του μπορεί να καλύψει το 62% της ημερήσιας αξίας των ινών που χρειάζεται ένας οργανισμός. Εκτός, όμως, από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι φακές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στο σώμα. Με άλλα λόγια το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την οποία το νάτριο την ανεβάζει. Οι θαυμαστές ιδιότητες της φακής δεν σταματούν εδώ. Οι φακές είναι πολύ χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλότερα ακόμα και από τα φασόλια, γεγονός που τις καθιστά σταθερή αξία για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

3. Ψάρια

Τα ψάρια είναι η μόνη πηγή τροφής που παρέχει θαλάσσια βάση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε μορφή DHA και EPA. Αμφότερα τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον τα DHA παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και ως εκ τούτου βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, όλα τα ψάρια έχουν λιγότερα λιπαρά οξέα και θερμίδες απ’ ό,τι τα άλλα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και το βοδινό. Σε γενικές γραμμές δύο μερίδες ψάρι στην εβδομάδα σας βοηθούν να φτάσετε στα απαιτούμενα για τον οργανισμό σας DHA.

4. Αβοκάντο

Οι μπανάνες συχνά θεωρούνται ως μία τροφή πλούσια σε κάλιο. Αλλά μόλις μισό αβοκάντο έχει στην πραγματικότητα περισσότερο κάλιο απ’ ό,τι μια ολόκληρη μπανάνα. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μια καλή πηγή των φιλικών για την καρδιά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ίδιο λίπος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο. Για να επωφεληθείτε από την περιεκτικότητα του αβοκάντο σε φυσικό λίπος, χρησιμοποιήστε το σαν ντιπ.

5. Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα δεν βρίσκονται σ’ αυτή τη λίστα λόγω του πορφυρού τους χρώματος. Ολόκληρη η ομάδα των πορφυρών φρούτων έχει συνολικά το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών από όλα τα άλλα χρώματα. Ετσι μπορείτε να απολαύσετε δαμάσκηνα, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια και πολλά άλλα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ