Φαγόπυρο, ένας σπόρος με πλούσια θρεπτική αξία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το φαγόπυρο, είναι ένας σπόρος χωρίς γλουτένη, γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης φαγόπυρου;

Οι σπόροι του φαγόπυροu είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά , όπως η ρουτίνη, οι τανίνες και η κατεχίνη.

Παρά την πρόσφατη άνοδο του στη διατροφική φήμη, είναι στην πραγματικότητα ένας αρχαίος «κόκκος» με μακρά ιστορία. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους σπόρους χωρίς γλουτένη, καθώς παρέχει υψηλή πηγή αμινοξέων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, όλα με σχετικά λίγες θερμίδες, σχεδόν χωρίς λιπαρά και μηδενική γλουτένη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά σημαντικά οφέλη, που προσφέρει το φαγόπυρο στην υγεία μας:

1. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
Σε κλινικές μελέτες, τα ευρήματα δείχνουν ότι το φαγόπυρο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και των ανεπαρκών επιπέδων χοληστερόλης, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στον ορό, συν ότι μειώνει τα επίπεδα LDL “κακής χοληστερόλης” ενώ αυξάνει την HDL “καλή” χοληστερόλη.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ρουτίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε αυτόν τον σπόρο, είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το φυτοθρεπτικό υλικό, υποστηρίζει το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, όπως και η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Η κερσετίνη είναι ένας άλλος φαινολικός μεταβολίτης που βρίσκεται σε αυτόν τον αρχαίο «κόκκο», ο οποίος σε μελέτες έχει συνδεθεί με τη μείωση της υπερλιπιδαιμίας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτιωμένη ρύθμιση του βάρους.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες
Η διατροφή του φαγόπυρου, περιέχει προστατευτικές φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου ή του σχηματισμού καρδιακών παθήσεων, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ήπατος και την πεπτική υγεία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ρουτίνη έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, όπως οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες, βρίσκονται μέσα στα κελύφη και τους σπόρους, ενώ είναι παρόντα και στο αλεύρι του φαγόπυρου.

Τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά δρουν ως θεραπευτικά μέσα κατά της βλάβης των ελεύθερων ριζών, που ονομάζονται επίσης αντιδραστικά είδη οξυγόνου ή “οξειδωτικό στρες”. Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία προστατεύοντας το DNA από βλάβη και εμποδίζοντας τη φλεγμονή ή τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

3. Παρέχει εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη
Το φαγόπυρο συνιστά μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αυτός ο σπόρος περιέχει 12 αμινοξέα – τα “δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης” που υποστηρίζουν την ενέργεια, την ανάπτυξη και τη σύνθεση των μυών. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιαδήποτε μορφή ρυζιού, σιταριού ή καλαμποκιού. Περιέχει περίπου 11-14 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε 100 γραμμάρια, η οποία δεν είναι τόσο υψηλή όσο άλλοι σπόροι όπως η κινόα, ή τα περισσότερα όσπρια, αλλά είναι υψηλότερη από τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Εάν είστε χορτοφάγος, το φαγόπυρο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για να το συμπεριλάβετε τακτικά στη διατροφή σας, διότι παρέχει δύο είδη απαραίτητων αμινοξέων.

Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που ονομάζονται λυσίνη και αργινίνη. Αυτά τα συγκεκριμένα αμινοξέα δεν μπορείτε να τα βρείτε σε άλλα κοινά δημητριακά, οπότε η απόκτηση τους από αυτόν τον σπόρο σας εξασφαλίζει την κάλυψη της πλήρους σειράς πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σας.

4. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, γεμίζει και βοηθά στη βελτίωση της πέψης
Αυτό το αρχαίο “σιτάρι” προμηθεύει περίπου έξι γραμμάρια διαιτητικών ινών, σε κάθε σερβίρισμα. Η ύπαρξη των ινών, σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτοι και επισπεύδει τη διέλευση των τροφίμων μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αυτό είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Το φαγόπυρο, μπορεί ακόμη και να προστατεύει τα πεπτικά όργανα από τον καρκίνο, τη μόλυνση και άλλα αρνητικά συμπτώματα εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες μέσα στο παχύ έντερο και στο πεπτικό σύστημα.

Όταν το φαγόπυρο ζυμώνεται για να δημιουργήσει αλκοολούχα ποτά ή ορισμένους τύπους ψωμιού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο πρεβιοτικό, που τρέφει υγιή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμωμένων προϊόντων φαγόπυρου μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο pH του σώματος, ή την ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκαλικότητας, που διατηρεί τα επιβλαβή βακτήρια και τη νόσο από το σχηματισμό.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Σε σύγκριση με πολλούς άλλους υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής αλέσεως, το φαγόπυρο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στη διατροφή του, απορροφώνται αργά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και υποστηρίζετε την βιώσιμη ενέργεια. Βοηθά επίσης, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, κόπωση, ακόμα και μεταβολικό σύνδρομο.

Οι έρευνες μας δείχνουν ότι οι μεταβολίτες του φαγόπυρου, όπως η ρουτίνη, μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στη διατήρηση της σηματοδότησης της ινσουλίνης και της ικανότητας να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μελέτες διαπίστωσαν ότι όταν οι διαβητικοί ασθενείς, κατανάλωναν αυτόν τον σπόρο κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης περιόδου, εμφάνισαν βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας έτσι, την αντίσταση στην ινσουλίνη χωρίς καμία μορφή φαρμάκου.

6. Παρέχει σημαντικές βιταμίνες και ορυκτά
Το φαγόπυρο, περιέχει εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β, που ενισχύουν την ενέργεια, καθώς και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Το μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση της πέψης, στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη των μυών και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ή των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο σώμα.

Οι βιταμίνες Β, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος βοηθούν όλα στην υγιή κυκλοφορία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Είναι επίσης απαραίτητα για τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, που καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος και τους πονοκεφάλους.

Το φαγόπυρο κατά συνέπεια, αποτελεί μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας για να βελτιώσετε σημαντικά τα επίπεδα της υγεία σας!

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Δημοσίευση: www.fit-blaster.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ