Φάτε λιγότερα γλυκά αυτές τις γιορτές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι μέρες των γιορτών δεν έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε διατροφή. Μην κολλάς να αφεθείς στο γλέντι στη χαρά και στο φαγητό.

Όμως τα γλυκά είναι που κάνουν την περισσότερη ζημιά, φυσικά αν φας πολλά. Ωστόσο εμείς οι άντρες έχουμε ένα καλό έναντι των γυναικών αφού μπορούμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο να φάμε τα λιγότερα και ίσως και καθόλου γλυκά. Δες το γιατί:

Το μυστικό που κρύβεται πίσω από τους – κατά κανόνα – κομψότερους, έναντι των γυναικών, άντρες ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Σε ένα πείραμα που έκαναν με 23 εθελοντές διαπίστωσαν πως οι άντρες κατορθώνουν να αντιστέκονται στους γευστικούς πειρασμούς, επειδή ο εγκέφαλός τους έχει μειωμένη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματά του που ρυθμίζουν την επιθυμία μας για τροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτή η ικανότητα των ανδρών να «απενεργοποιούν» την λαχτάρα για φαγητό μπορεί να εξηγεί τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται μεταξύ τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, οι εθελοντές τους έμειναν νηστικοί για ένα 24ωρο και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να «σβήσουν» κάθε σκέψη για φαγητό από το μυαλό τους.

Όταν στη συνέχεια ρωτήθηκαν οι εθελοντές πως ένιωθαν, οι άντρες ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερη πείνα και λιγότερη λαχτάρα να φάνε κάτι. Έτσι, οι ερευνητές υπέβαλλαν άντρες και γυναίκες σε τομογραφίες εγκεφάλου, θέλοντας να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ των δύο φύλων.

Στους άντρες παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου – πιο συγκεκριμένα στην αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο, τον κογχομετωπιαίο φλοιό και το ραβδωτό σώμα.

Τα τμήματα αυτά έχουν σχετισθεί σε προγενέστερες μελέτες με την «συναισθηματική ρύθμιση» και την ενεργοποίηση των αναμνήσεων – με άλλα λόγια, οι άντρες ανακαλούσαν λιγότερο στη μνήμη τους το φαγητό και έτσι δεν το λαχταρούσαν κιόλας.

«Ο μειωμένος νοητικός έλεγχος των εγκεφαλικών αντιδράσεων στα τροφικά ερεθίσματα που παρατηρείται στις γυναίκες έναντι του αυξημένου στους άντρες, μπορεί να συμβάλλει στις διαφορές που παρατηρούνται στη συχνότητα της παχυσαρκίας και άλλων διατροφικών διαταραχών μεταξύ των δύο φύλων», γράφουν οι ερευνητές.

Όντως, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως η παχυσαρκία (κυρίως η νοσογόνος, κατά την οποία ζυγίζει κανείς 45 και πλέον κιλά πάνω από το φυσιολογικό), η νευρογενής ανορεξία, η βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία είναι προβλήματα που συχνότερα προσβάλλουν τις γυναίκες.

Πηγή: tanea.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ