Το τεστ με το κράκερ που θα σε κάνει να μάθεις αν οι υδατάνθρακες σε παχαίνουν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όσο και αν τους αγαπάμε (πατάτες και μακαρόνια είναι αυτά), γνωρίζουμε πόσο κακό μας κάνουν και μας παχαίνουν.

Συνήθως, οι περισσότερες δίαιτες περιορίζουν ή απαγορεύουν εντελώς την κατανάλωση υδατανθράκων. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν μπορούν να τους αντισταθούν.

Το καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι ούτε κακοί. Κάποιοι κάνουν καλό στην υγεία μας ενώ άλλοι μας προσθέτουν βάρος, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, απειλούν ακόμη και την γονιμότητά μας.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τους καλούς από τους κακούς υδατάνθρακες και να μάθουμε να ζούμε ευτυχισμένοι αλλά και να τρεφόμαστε σωστά.

Η γιατρός Xand Van Tulleken εξηγεί πώς θα τρώμε υδατάνθρακες έξυπνα.

Λίγοι τυχεροί μπορούν να τρώνε τροφές με υδατάνθρακες χωρίς να παίρνουν βάρος καθώς οι οργανισμοί τους μπορούν να τους επεξεργαστούν αποτελεσματικά.

Άλλοι, δυστυχώς, δεν είναι τόσο τυχεροί. 

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δεις πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρως είναι το τεστ με το κράκερ.

Απλώς μασάς ένα κρακεράκι μέχρι να αλλάξει γεύση από απλό μπισκότο σε κάτι γλυκό. Αν η γεύση αλλάξει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, το σώμα σου μάλλον επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες αρκετά αποτελεσματικά. 

Αν, όμως, το κράκερ δεν έχει αλλάξει γεύση μετά τα 30 δευτερόλεπτα, τότε πρέπει να σκεφτείς να ακολουθήσεις μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Ο δρ. Sharon Moalem, Καναδός γενετιστής που δημιούργησε αυτό το τεστ, αναφέρει ότι μια μικρή αλλαγή στη γεύση μπορεί να δείξει ότι ο οργανισμός μας δεν επεξεργάζεται αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες. Αυτό οδηγεί σε επικίνδυνη αύξηση βάρους.

Ο μηχανισμός πίσω από το τεστ είναι γενετικός που αντανακλά τα επίπεδα της αμυλάσης, ενός ενζύμου στο σάλιο που διασπά το άμυλο σε σάκχαρο ώστε το σώμα να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Κάποιοι έχουν σάλιο πλούσιο σε αμυλάση και διασπούν τους υδατάνθρακες πιο εύκολα, εξού και η σακχαρώδης γεύση.

Αν παρατηρήσεις τη γλυκύτητα μέσα σε 14 δευτερόλεπτα, ο οργανισμός σου επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες αποτελεσματικά για να τους χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Τότε μπορείς να παίρνεις 250 gr υδατανθράκων την ημέρα (4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα).

Αν παίρνει 15-30 δευτερόλεπτα, μπορείς να πάρεις 175 gr υδατανθράκων (τρεισήμισι φέτες ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα). 

Αν παίρνει πάνω από 30 δευτερόλεπτα, δεν επεξεργάζεσαι καλά τους υδατάνθρακες, έτσι το σώμα σου είναι λιγότερο πιθανό να τους χρησιμοποιήσει για ενέργεια και αποθηκεύονται ως λίπος. Τότε μπορείς να λαμβάνεις 125 gr την ημέρα (3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης την ημέρα).

Οι μπεζ και οι λευκοί υδατάνθρακες είναι οι κακοί υδατάνθρακες. Είναι αυτοί που περιέχουν πολύ άμυλο, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί αλλά και τα ανθρακούχα ποτά και τα γλυκά.

Οι «πράσινοι» υδατάνθρακες είναι καλοί για το έντερό μας και δεν μας παχαίνουν και είναι οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: www.bovary.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ο καλύτερος συνδυασμός λιπαρών και υδατανθράκων για να «στεγνώσεις»
  • 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους υδατάνθρακες
  • Πώς θα μάθεις πόσο χρονών είναι πραγματικά το σώμα σου
  • Οι κορυφαίες τροφές χωρίς υδατάνθρακες για δίαιτα (λίστα)
  • Η πιο κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να φας υδατάνθρακες
  • Supercarb Fast: Μια πρωτοποριακή και γρήγορη πηγή μοναδικών υδατανθράκων
loading...