Το πράσινο λαχανικό με την σούπερ αντικαρκινική δράση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένα από τα βασικότερα φυτοχημικά του μπρόκολου έχει την ιδιότητα να στοχεύει και να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, διατηρώντας ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού

Γράφει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωσταλένια Καλλιανιώτη
ygeiamou.gr

Σε μία νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάστηκε η ασφάλεια καθώς και η ικανότητα ενός συγκεκριμένου συστατικού του μπρόκολου, της σουλφοραφάνης, να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research αναφέρει για πρώτη φορά πως ένα από τα βασικότερα φυτοχημικά του μπρόκολου έχει την ιδιότητα να στοχεύει και να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, διατηρώντας ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Τα κύτταρα των σταυρανθών λαχανικών, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζινολικών, ουσιών που μεταβολίζονται από το σώμα σε ισοθειοκυανάτες (όπως η σουλφοραφάνη), ενώσεις που φαίνεται πως εκδηλώνουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Όπως επισημαίνουν και οι συγγραφείς με επικεφαλής την Dr Emily Ho, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Linus Pauling Institute του Oregon State University των ΗΠΑ, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα μέσω πολλαπλών χημειοπροστατευτικών μηχανισμών. Στη συγκεκριμένη έρευνα φάνηκε πως η συγκεκριμένη ουσία στρέφεται κατά της καλοήθους υπερπλασίας των κυττάρων και των καρκινικών κυττάρων του προστάτη χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά προστατικά κύτταρα. Παρατηρήθηκε επίσης πως η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητα να αναστέλλει τα ένζυμα των αποακετυλασών των ιστονών (HDAC), μια ομάδα ενζύμων που παίζει καίριο ρόλο στην πρόσβαση στο DNA και στην έκφραση των γονιδίων, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης των ογκοκατασταλτικών γονιδίων.

Λόγω της υψηλής σημασίας της, η αναστολή της HDAD μελετάται τόσο μέσω φαρμακευτικής όσο και μέσω διατροφικής προσέγγισης, η οποία θεωρείται ως εξίσου σημαντικός και πολλά υποσχόμενος τομέας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.
Η Ho και οι συνεργάτες της καταλήγουν λέγοντας ότι τα αποτελέσματά τους «υποστηρίζουν την καταλληλότητα της σουλφοραφάνης ως διατροφικού αναστολέα της HDAC και χημειοπροστατευτικού παράγοντα», αποδεικνύοντας ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να στοχεύσει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ουσιαστικά ανεπηρέαστα.

Πηγή: Molecular Nutrition & Food Research
“Differential effects of sulforaphane on histone deacetylases, cell cycle arrest and apoptosis in normal prostate cells versus hyperplastic and cancerous prostate cells” Συγγραφείς: J.D. Clarke, A. Hsu, Z. Yu, R.H. Dashwood, E. Ho

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ