Το γλυκό τρόφιμο που ενισχύει έντερο, μυαλό και ανοσοποιητικό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γλυκιά, αλλά όχι παχυντική, με πλούσια γεύση και αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά, μαγειρεύεται με κάθε τρόπο και προσφέρει στο τραπέζι μας χρώμα και αρώματα και στην υγεία μας σημαντικά οφέλη – Αυτό το τρόφιμο πρέπει να το δοκιμάσετε!

Μπορεί οι γλυκοπατάτες να μην βρίσκονται συχνά στο τραπέζι των ελληνικών νοικοκυριών, τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, όμως, μπορεί να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε πολλά για την κατανάλωσή τους. Άλλωστε, είναι τόσο νόστιμες που δύσκολα αντιστέκεται κανείς.

Πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην συνολική υγεία. Ενδεικτικά:

1. Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού
Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται οι γλυκοπατάτες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία του εντέρου. Συγκεκριμένα, περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών, τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Το σώμα μας, όμως, δεν μπορεί να χωνέψει και τα δύο. Έτσι, οι φυτικές ίνες παραμένουν στην πεπτική οδό και παρέχουν ποικιλία οφελών στο έντερο.

Από την άλλη, ορισμένοι τύποι διαλυτών φυτικών ινών απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα, πράγμα που δεν ισχύει για τις αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Επίσης, κάποιες διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου, δημιουργώντας ενώσεις που λέγονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα της εντερικής γραμμής και τα διατηρούν υγιή και δυνατά.

Διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (20-33 γρ. ημερησίως) έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες είναι εξίσου ωφέλιμα για το έντερο. Μελέτες έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά στις μωβ γλυκοπατάτες σχετίζονται με καλύτερη εντερική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λοιμώδης διάρροια.

2. Προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία
Η κατανάλωση της μοβ γλυκοπατάτας είναι πιθανό να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Ζωικές μελέτες έχουν βρει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στις μοβ γλυκοπατάτες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο μέσω μείωσης της φλεγμονής και αποφυγής της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, η προσθήκη της πλούσιας σε ανθοκυανίνες γλυκοπατάτας στη διατροφή έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη στα ποντίκια, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες που να εξετάζουν αυτές τις επιδράσεις στους ανθρώπους, αλλά γενικότερα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζεται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες αποτελούν μία από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές β-καροτίνης, μιας φυτικής ένωσης που μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα.

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδά της στο αίμα έχουν συνδεθεί με μειωμένη ανοσία.

Θεωρείται, επίσης, κλειδί για τη διατήρηση της υγείας στις μεμβράνες των βλεννογόνων και ειδικά του εντέρου, το οποίο είναι το σημείο όπου ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος σε πολλούς πιθανούς παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Έτσι, ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό κομμάτι ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει την εντερική φλεγμονή και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρίνεται σωστά σε δυνητικές απειλές.

Παρόλα αυτά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που να προσδιορίζουν αν οι γλυκοπατάτες συγκεκριμένα έχουν κάποια επίδραση στην ανοσία, αλλά η τακτική κατανάλωσή τους δεδομένα μπορεί να αποτρέψει την ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Πηγή: ygeiamou.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ