Πώς θα τρως σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι, πόσο και πότε επιτρέπεται να ρίξεις στο στομάχι σου.

Όπως επισημαίνουν οι διατροφολόγοι, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) καθημερινά και σε σταθερές ώρες, ενώ κάθε κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών, λαχανικών και φρούτων. Ωστόσο, ποιες τροφές θα πρέπει να βάζουμε στο καθημερινό μας πιάτο και πώς μπορούμε να τις συνδυάσουμε;

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις βασικές αρχές ενός υγιεινού διαιτολογίου, αυτές θα ήταν οι εξής:

> Μην παραλείπεις το πρωινό.

> Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα, μπορείς να καταναλώνεις και ενδιάμεσα μικρογεύματα - «σνακ» (για παράδειγμα, δεκατιανό και απογευματινό).

> Για τα ενδιάμεσα μικρογεύματα, καλό είναι να επιλέξεις υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά. Η κατανάλωση ενδιάμεσου μικρογεύματος ακόμη κι αν δεν πεινάς, και ιδιαίτερα η επιλογή λιγότερο υγιεινών τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

> Είναι πολύ σημαντικό να γευματίζεις σε ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη.

Πρωινό γεύμα
Το πρωινό αποτελεί σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η συστηματική κατανάλωσή του σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία σε όλες τις ηλικίες, μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων, αλλά και μειωμένο άγχος, καλύτερη απόδοση και λιγότερα λάθη και τραυματισμούς στο εργασιακό περιβάλλον.

Τι περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρωινό;
Φρούτα, δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μερικές ιδέες για υγιεινό πρωινό:
> Γάλα & βρώμη & κομμάτια φρούτων
> Τυρί & ψωμί ολικής άλεσης & φρούτο
> Γιαούρτι & φρυγανιές ολικής άλεσης & φρούτο

Το πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει και λαχανικά. Για παράδειγμα:

> Σπιτική χορτόπιτα με τυρί, σπανακόπιτα, πρασόπιτα κ.ά.
> Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί (κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα κ.ά.), ντομάτα, μαρούλι, ελιές κ.ά.
> Ομελέτα με λαχανικά (πιπεριές, ντομάτα, μανιτάρια κ.ά)
> Παξιμάδι με τυρί (κατίκι, ανθότυρο, φέτα κ.ά.) και ντομάτα.

Μεσημεριανό και βραδινό γεύμα
Στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα φρόντισε να καταναλώνεις ποικιλία από όλες σχεδόν τις ομάδες τροφίμων, με τη συχνότητα που συνιστά κάποιος διατροφολόγος. Τα δύο αυτά κύρια γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία πηγή από όλες τις παρακάτω κατηγορίες:

> Λαχανικά (ωμά ή/και βραστά ή κάποιο «λαδερό» φαγητό).
> Κάποια πηγή δημητριακών (Ρύζι, ψωμί, μακαρόνια, πλιγούρι).
> Φρούτα.

Για το βραδινό προτείνεται η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού και η αποφυγή συστηματικής κατανάλωσης «γρήγορου φαγητού», όπως τοστ, σάντουιτς κ.ά. ενώ μπορεί να καταναλωθεί και το φαγητό που έχει περισσέψει από το μεσημεριανό γεύμα. Καλή ιδέα για βραδινό αποτελούν και οι σαλάτες (για παράδειγμα, πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, πολύχρωμη σαλάτα με αυγό, ντάκος, τονοσαλάτα κ.ο.κ.).

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ