Παχαίνετε εύκολα; Ίσως δεν έχετε καλό μεταβολισμό!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Διαβάζουμε και ακούμε για το μεταβολισμό, αν λειτουργεί καλά ή όχι και κατά πόσο συμβάλει στο να παίρνουμε εύκολα ή δύσκολα βάρος. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός;

Μεταβολισμός γενικά είναι το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος και τις καθημερινές σωματικές μας  δραστηριότητες και πρόκειται για το ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνει κάθε άνθρωπος τη μέρα. 

Ο βασικός μεταβολισμός είναι λίγο διαφορετικός: Καθημερινά, ακόμα και αν μείνουμε όλη τη μέρα στο κρεβάτι, ο οργανισμός μας από μόνος του θα "κάψει" θερμίδες για να διατηρήσει τις βασικές του λειτουργίες, να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά μας, να αναπνέουμε, να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Το σύνολο αυτών των απολύτως απαραίτητων θερμίδων λέγεται "βασικός μεταβολισμός". Τυπικά, ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει το 60-75% του ολικού μεταβολισμού ενός ανθρώπου.

Ο βασικός μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ή την αύξηση του σωματικού μας βάρους και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η σύνθεση του σώματος (περιεκτικότητα σε μυς και λίπος), η ηλικία, το φύλο και οι ορμόνες. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι το λίπος, επομένως ένα άτομο με μεγάλη ποσότητα μυών έχει και υψηλότερο βασικό μεταβολισμό. Επιπλέον όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυική μάζα, εκτός κι αν γυμναζόμαστε τακτικά, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ρυθμός του βασικού μεταβολισμού.

Η ζυγαριά δείχνει μόνο τις μεταβολές του βάρους και όχι τις ουσιαστικές μεταβολές του λίπους και των μυών στο σώμα. Ταυτόχρονα, όταν η απώλεια γίνεται μόνο με "δίαιτα" χωρίς την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να χάνεται πολύτιμη μυϊκή μάζα και ενώ το βάρος που βλέπετε στη ζυγαριά μειώνεται, να αυξάνει το ποσοστό του λίπους στο σώμα.

Γι’ αυτό και είναι πολύ μεγάλη η αξία της άσκησης -αερόβια και με αντιστάσεις-τόσο στην καθημερινότητάς μας και ακόμη περισσότερο στη διάρκεια μιας προσπάθειας για απώλεια βάρους, καθώς άσκηση ελαχιστοποιεί και αποτρέπει την απώλεια της μυϊκής μάζας. 

Αυτό σημαίνει, περισσότερες καύσεις λίπους και θερμίδων και διατήρηση των μυών, με αποτέλεσμα καλύτερο μεταβολισμό, γράμμωση και απώλεια πόντων!

Πηγή: www.capital.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 7 τίμιες τροφές για να εκτινάξεις τον μεταβολισμό σου
  • Ένα έντονο αερόβιο workout για να χάσουμε γρήγορα τα κιλά του Πάσχα
  • Τα 2 σημεία-κλειδιά για να μην πάρετε κιλά από το βραδινό
  • Τελικά τι πρέπει να τρως το βράδυ για να μην παχύνεις;
  • Οι 3 κανόνες για να χάσεις κιλά αν είσαι γλυκατζής
  • Πώς θα σπιντάρεις το μεταβολισμό σου πριν την Πρωτοχρονιά
loading...