Έφαγα παραπάνω: Tι κάνω στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη μέρα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε όλους μας έχει τύχει ένα περιστατικό ,που καταναλώσαμε παραπάνω ποσότητα τροφής από αυτή που αντέχει το στομάχι μας.

Ο λόγος για τον οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού είναι πολλές φορές,τόσο απλός αν το καλοσκεφτούμε . Κάθε μέρα , βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε τόσες πολλές επιλογές που μπορεί να μας οδηγήσουν να φάμε παραπάνω.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το εξαιρετικά εύγευστο φαγητό είναι παντού διαθέσιμο και συνήθως οικονομικό(burger, pizza, πατατάκια, παγωτό). Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων περιστασιακά, η συχνή κατανάλωση οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Πολλές φορές συγχέονται λανθασμένα οι έννοιες της ‘’Πείνας ‘’ και της ‘’Όρεξης’’ , πρόκειται για μια φυσιολογική ανάγκη κατανάλωσης τροφής και για την επιθυμία κατανάλωσης τροφής αντίστοιχα. Η σύγχυση των δυο εννοιών μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής .

Πως αντιμετωπίζουμε την επόμενη ημέρα

Δεν παραλείπουμε γεύμα ή δεν κάνουμε νηστεία

Η νηστεία δεν θα έπρεπε να είναι μια επιλογή. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα ή στερούν τροφή στον οργανισμό τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σώμα μας ,χρειάζεται ενέργεια μέσω την τροφής . Επιπλέον η στέρηση , όπως είναι η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε ;

Ακούμε το σώμα μας , καταναλώνουμε τα γεύματα μας όποτε αισθανθούμε πείνα και σταματάμε ότι αισθανόμαστε κορεσμό , πληρότητα.

Δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, αυτοκαταστροφής

Το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπω ότι κάνουν οι άνθρωποι σε σχέση με την υπερκατανάλωση τροφής είναι η ανάπτυξη μιας στάσης «σηκώνω ψηλά τα χέρια» μετά την υπερκατανάλωση. Που μπορεί να οδηγήσει από ένα ελεύθερο γεύμα στην ‘’καταστροφή’’ ολόκληρης της ημέρα ή της βδομάδας.

Τι κάνουμε;

Σκεφτόμαστε το επόμενο γεύμα . Μπορεί να φαίνεται αντίθετο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα που θα έχουμε στη συνέχεια .

Όχι στην Αποτοξίνωση

Ο οργανισμός έχει την ιδιότητα μέσω των οργάνων να αποτοξινώνει το σώμα κάθε 24ωρο , οπότε δεν θα ήταν ωφέλιμο να καταφύγετέ σε υπερκατανάλωση χυμών και λαχανικών για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει. Αν θέλετε να κάνετε κάτι βοηθητικό , καταναλώστε περισσότερο νερό, ώστε αποβάλλετε την παραπάνω ποσότητα αλατιού που πιθανά καταναλώσατε στο γεύμα.

Μην προβείτε σε υπερβολική άσκηση

Δεν χρειάζεται να κάψετε τις θερμίδες που καταναλώσατε με ένα υπερβολικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Προτιμήστε μια βόλτα στη φύση είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς,10 λεπτά αρκούν για να για να κινηθεί η τροφή στο πεπτικό σύστημα . Παράλληλα η φύση και ο περίπατος θα βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα άγχους και στρες που ακολουθούν τις ώρες μετά ,την υπερκατανάλωση τροφής .

Να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν μέρες που θα φάμε παραπάνω , και οι μέρες αυτές μέρος ενός διατροφικού προγράμματος είναι . Γιατί ; Γιατί η διατροφή είναι τρόπος ζωής, χωρίς στερήσεις , με υγιεινές επιλογές και απολαύσεις!

Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.fmh.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ