Ποια ώρα πρέπει να τρως για να χάσεις κιλά;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν, πιθανά έχουν ακούσει πολλές θεωρίες για το πότε πρέπει να απολαμβάνουν τα γεύματά τους, ανά πόσες ώρες μπορούμε να τρώμε και πολλά άλλα, ωστόσο και η επιστήμη έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα αναζητώντας τις ώρες της ημέρας που ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα.

Μάλιστα στο glance.gr διαβάσαμε δύο τέτοιες έρευνες.

Η πρώτη έρευνα

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Cell Metabolism η ώρα παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια αυτής, ερευνητές μελέτησαν 16 άτομα με μέση ηλικία 37 ετών, οι οποίοι ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Τους έβαλαν λοιπόν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικά προγράμματα: Οι πρώτοι εφάρμοσαν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και η δεύτερη την κατανάλωση γευμάτων τέσσερις ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα όσοι έτρωγαν αργά το βράδυ αύξησαν την όρεξη τους και επηρεάζοντας τα επίπεδα της γκρελίνης και της λεπτίνης, που είναι οι ορμόνες της όρεξης.

Αυτό σημαίνει ότι η λεπτίνη απελευθερώνεται όταν ο οργανισμός είναι χορτάτος και η γκρελίνη αυξάνει την πείνα και ιδανική ώρα της ημέρας για κατανάλωση φαγητού που βοηθά στην απώλεια βάρους είναι το πρωί.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης και έκαιγαν θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό.

Η δεύτερη έρευνα

Μία δεύτερη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού εντός χρονικού πλαισίου βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 137 πυροσβέστες ηλικίας 23 έως 59 ετών για 12 εβδομάδες. μετά από 12 εβδομάδες όσοι τρέφονταν υγειινά εντός 10ωρου πλαισίου είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης, με πτώση σχεδόν 3%. Επίσης βελτίωσαν την πίεση και το σάκχαρο.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ