Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν χτυπήσεις το πρώτο σου τατουάζ

  • Κατηγορία Style
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πριν κάτσεις στην καρέκλα του tattoo artist, φροντίζεις να σκεφτείς καλά τα ακόλουθα πραγματάκια.

Ένα καλοχτυπημένο τατουάζ δείχνει πάνω στο σώμα σου. Ένα τατουάζ που δεν το πλήρωσες καλά ή το έκανες στο σπίτι κάποιου ερασιτέχνη μπορεί άνετα να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν καταλήξεις σε ποιον θα εμπιστευθείς το πρώτο σου tattoo.

H επιλογή του tattoo artist
Είναι σημαντικό να βρεις τον καλλιτέχνη που σου ταιριάζει για αυτό και η πρώτη σου κίνηση θα είναι να μελετήσεις τις επιλογές σου. Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 στούντιο, οπότε για να μη σου γυρίσει μπούμερανγκ η όλη ιστορία -να κάνεις δηλαδή ένα τατουάζ σε ένα "πολυτελές" περιβάλλον και μετά ψάχνεις να βρεις άλλον καλλιτέχνη να σου κάνει cover up- θα πρέπει πρώτα να επιλέξεις εκείνον που θα αναλάβει να αποτυπώσει στο σώμα σου με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο που θα του δώσεις. Αρχικά βέβαια θα πρέπει να ξέρεις σε τι είναι καλός. Καθένας ειδικεύεται σε συγκεκριμένα σχέδια. Άλλος κάνει μαορί, άλλος ρεαλιστικά, άλλος προσωπογραφίες. Τα τελευταία χρόνια οι ήδη πολλές κατηγορίες σχεδίων γίνονται ολοένα και περισσότερες. Μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα το επάγγελμα του tattoo artist δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Αυτό έπαψε πλέον να ισχύει, οπότε τώρα αρχίζουν όλοι και ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Σκέψου και μελέτησε καλά το σχέδιό που θα κάνεις
Κι αυτό φυσικά είναι θέμα που αφορά και τον καλλιτέχνη. Πρώτα θα επιλέξεις το σχέδιο που σου αρέσει. Να είσαι σίγουρος, να μην κάνεις δεύτερες σκέψεις. Πρέπει να θυμάσαι πως από τη στιγμή που θα αρχίσει ο artist να το "χτυπάει" θα είναι πάνω σου για πάντα, οπότε πριν κάτσεις στην καρέκλα θα πρέπει να ξέρεις καλά τι πας να κάνεις. Σε περίπτωση που επιλέξεις κάποιο σύμβολο, μελέτησε καλά την ιστορία που κουβαλάει. Δεν θες ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις πως αυτό που έχεις χτυπήσει πάνω σου αντιπροσωπεύει κάποια σκοτεινή αδελφότητα, ή δεν σημαίνει αυτό ακριβώς που νομίζεις. Από την πλευρά του ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να βλέπει τα σχέδια και να λέει στον πελάτη τι ξέρει γι' αυτό και φυσικά αν μπορεί να τα κάνει ή όχι. Δεν το κάνουν όλοι, αφού τα χρήματα για ένα τατουάζ είναι αρκετά και κανείς δε θέλει να τα χάσει.

Δες τον χώρο του
Όταν πλέον καταλήξεις σε αυτόν που θα σου χτυπήσει το σχέδιο, θα πρέπει να εξετάσεις τον χώρο του και να επιβεβαιώσεις πως είναι καθαρός. Έχε υπόψη σου ότι οι βελόνες πλέον ανοίγονται μπροστά σου, είναι μιας χρήσεως και όποιος θέλει μετά το τέλος του tattoo τις παίρνει στο σπίτι του. Παλιότερα οι βελόνες και τα εργαλεία του καθαρίζονταν σε κλίβανους για να αποστειρωθούν, όμως αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μέχρι και όσοι δουλεύουν σε σπίτια έχουν βελόνες μιας χρήσεως, οπότε μπορούμε να πούμε πλέον πως αν μη τι άλλο στον τομέα της καθαριότητας και της προφύλαξης οι περισσότεροι καλλιτέχνες τηρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Άκου τον καλλιτέχνη
Κάποιος που θα κάνει το πρώτο του τατουάζ θα πρέπει να ακούσει τι έχει να του πει ο tattoo artist. Από τη στιγμή που τον επέλεξες και ξέρεις πως είναι καλός άκου τις συμβουλές του. Υπάρχουν κάποιοι που γράφουν μια "έκθεση" στον καρπό με γραμματοσειρές που δεν ξεπερνούν τα 2 χιλιοστά και όταν τα βλέπουν ενθουσιάζονται επειδή είναι φρέσκια η φωτογραφία. Πολλές φορές, μετά από δύο χρόνια το σχέδιο "μπουκώνει". Ο σωστός καλλιτέχνης θα πρέπει να σου πει πως αυτό που ζητάς είναι μικρό και στο πέρασμα του χρόνου ίσως σβήσει ή "μπουκώσει". Σκέψου απλά ότι κάποιος που κάνει 10 τατουάζ την ημέρα, έχει δει διάφορους τύπους δέρματος και ξέρει καλύτερα από σένα πως θα δείξει πάνω σου το σχέδιο που επιθυμείς.

Μη φοβάσαι το μέγεθος
Πολλοί δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα να χτυπήσουν πάνω τους μεγάλα τατουάζ. Ίσως θεωρούν πως θα έχουν πρόβλημα στη δουλειά τους, μπορεί να σκέφτονται μέχρι και την κοινωνική κατακραυγή. Όμως το 95% που έχει μικρά τατουάζ, θέλει να τα μεγαλώσει. Πολλά μικρά σχέδια φαίνονται σαν απλά σημάδια. Στα μεγαλύτερα χωράνε λεπτομέρειες που κάνουν το τατουάζ να δείχνει πολύ πιο όμορφο και ρεαλιστικό. Είναι προτιμότερο λοιπόν -ειδικά αν το σχέδιο είναι περίπλοκο και όχι κάτι απλό- να το κάνεις λίγο μεγαλύτερο απ' ό,τι το είχες φανταστεί προκειμένου να γίνει τέλειο.

Υπολόγισε σωστά τον "καμβά" σου
Από τη στιγμή που ξεκινάς να κάνεις ένα tattoo. ο καλλιτέχνης θα πρέπει να σου εξηγήσει πως στο μέλλον μπορεί να "γλυκαθείς" και να θες να το συνεχίσεις. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που θέλησε να κάνει κάτι μικρό και στην πορεία αποφάσισε να το "ανοίξει" περισσότερο. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείς το σώμα σου σαν ένα καμβά και να δώσεις στο πρώτο σχέδιο τον απαιτούμενο χώρο, γνωρίζοντας πως δεν πρέπει να "δεσμεύσεις" άσκοπα όλη την περιοχή με ένα μικρό τατουάζ. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείς αυτόν που θα στο χτυπήσει. Αν είναι σωστός θα σου πει που ακριβώς να το κάνεις έτσι ώστε αν μελλοντικά θες να το συνεχίσεις, να έχεις διαθέσιμο χώρο.

Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό
Φρόντισε να μην το παίζεις ξερόλας και να θυμάσαι πάντα ότι ο tattoo artist γνωρίζει περισσότερα για την τέχνη του τατουάζ από σένα. Άλλωστε, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του: να σχεδιάζει έργα τέχνης πάνω στο δέρμα σου.

Σε περίπτωση λοιπόν που σου προτείνει κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να βελτιώσει την όψη του τατουάζ σου, μην κλείσεις τα αυτιά σου. Είναι προς το συμφέρον σου να ακούσεις τι έχει να σου πει. Κι αν δεν σου ταιριάζει η συμβουλή του, τότε απέρριψε την, αφού όμως πρώτα την έχεις ακούσει και σκεφτεί καλά. Και να θυμάσαι: η προτεραιότητα του tattoo artist είναι να σου χαρίσει ένα φοβερό τατουάζ κι όχι μια καρικατούρα στο μπράτσο σου.

Ό,τι πληρώσεις θα πάρεις
Ας μην κρυβόμαστε. Το τατουάζ είναι είδος πολυτελείας. Ειδικά στις εποχές που ζούμε δεν μπορούν όλοι να αφήνουν τόσα χρήματα για κάτι που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Όμως από τη στιγμή που θα το πάρεις απόφαση, πρέπει να ξέρεις πως ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δώσει πολλά χρήματα σε κινητά τηλέφωνα και σε gadget που σε ένα χρόνο δεν θα αξίζουν τίποτα, οπότε κάτι που θα το έχεις πάνω σου μια ζωή αξίζει να το πληρώσεις καλά. Σαφώς πρέπει να ψάξεις για προσιτές τιμές, όμως και το "τσάμπα" είναι επίφοβο. Ένα φθηνό tattoo μπορεί να αχρηστέψει ένα ολόκληρο μέρος στο σώμα σου. Δεν θες λοιπόν να έρθει η στιγμή που θα κοιτάς απογοητευμένος το σχέδιο που έχεις πάνω σου.

Πάρε τον χρόνο σου
Καλό πράγμα ο αυθορμητισμός στη ζωή, αλλά όσον αφορά στην επιλογή ενός τατουάζ, το να λειτουργήσεις παρορμητικά πιθανόν δεν θα σου βγει σε καλό. Το να "χτυπήσεις" ένα τατουάζ πάνω στην τρέλα θα σου υπενθυμίζει πάντα την περίοδο εκείνη που δεν έβαζες το μυαλό σου κάτω να σκεφτεί. Και τι έγινε αν περιμένεις έξι μήνες μέχρι να σημαδέψεις το κορμί σου; Σίγουρα, τίποτα, αν αναλογιστείς ότι το εν λόγω σημάδι θα κοσμεί το σώμα σου για τα επόμενα 75 χρόνια.

Σκέψου λοιπόν τι πραγματικά θέλεις, βρες το κατάστημα και τον tattoo artist που σου ταιριάζει, κάνε ένα διάλειμμα και αναζήτησε το σχέδιο που σου αρέσει. Μην βιαστείς να αποφασίσεις. Μες στους επόμενους μήνες, συνέχισε να κάνεις την έρευνα αγοράς σου. Μήπως τώρα το αρχικό σχέδιο που είχες επιλέξει σου αρέσει λιγότερο; Αν ναι, ίσως θα πρέπει να προσανατολιστείς τελικά σε κάτι άλλο ή ακόμη και να αποδεχτείς το γεγονός ότι ίσως πρέπει να κρατήσεις τουλάχιστον προς το παρόν το μελάνι μακριά από το δέρμα σου.

Έσο έτοιμος
Επειδή το να "χτυπήσεις" τατουάζ αποτελεί μία επίπονη διαδικασία, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος καταλλήλως, ψυχολογικά και σωματικά. Αναλόγως το μέγεθος του σχεδίου, μπορεί να χρειαστεί να καθίσεις στην καρέκλα για πολλές, μα πολλές ώρες, οπότε το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σε απασχολεί είναι το να έχεις τις μαύρες σου.

Εξίσου σημαντική με την ψυχολογία σου, είναι εκείνη την κρίσιμη στιγμή και η κατάσταση της υγείας σου. Το να είσαι για παράδειγμα μεθυσμένος ή ηλιοκαμένος θα σε καταστρέψει, αυξάνοντας τα επίπεδα του πόνου, με τον tattoο artist να σε στείλει σπίτι σου. Γιατί αυτό που εκείνος θέλει από σένα είναι να έχεις υπομονή, αν έχεις το μυαλό σου στο κεφάλι σου και το δέρμα σου να είναι καθαρό και στα καλύτερά του.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ο bodybuilder και MMAer που έχει τατουάζ μέχρι και στα... μάτια!
  • Σκέφτεσαι να κάνεις τατουάζ; Μάθε τα 5 σημεία όπου πονάει περισσότερο!
  • Έχετε τατουάζ και γυμνάζεστε; Έτσι επηρεάζετε το κορμί σας
  • Έχετε τατουάζ και γυμνάζεστε; Πώς επηρεάζουν το κορμί μας;
  • Αυτή είναι η νέα τάση στα τατουάζ
  • Σε ποιο σημείο του σώματος κάνουν τατουάζ οι πάντες αυτό το καλοκαίρι;
loading...