Τι είναι το bisht, ο μαύρος μανδύας που φόρεσαν στον Messi στην απονομή του τροπαίου

  • Κατηγορία Gossip
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για ποιο λόγο φορέθηκε από τον Αργεντινό star και γιατί προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις.

Ο τελικός του Μουντιάλ τα είχε όλα. Γκολ, ανατροπές, παράταση, πέναλτι. Η Αργεντινή ήταν αυτή που επικράτησε στο τέλος. Ο Lionel Messi και η παρέα του έγιναν πρωταθλητές κόσμου. Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης στήθηκε μπροστά από τις τηλεοράσεις του για να τον δει να σηκώνει το τρόπαιο που τόσα χρόνια περίμενε να κατακτήσει. Πριν, όμως, γίνει αυτό, συνέβη κάτι που προκάλεσε την περιέργεια και τις αντιδράσεις αρκετών.

Συγκεκριμένα, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, στάθηκε δίπλα στον Lionel Messi και του φόρεσε μία μαύρη κελεμπία, που στην περιοχή ονομάζεται bisht. Τι είναι και για ποιο λόγο τη φόρεσαν στον αρχηγό της εθνικής Αργεντινής;

Τι είναι το bisht που φόρεσε ο Lionel Messi

Το bisht είναι ένας μακρύς μανδύας που παραδοσιακά φοριέται πάνω από ένα thobe ή kandura σε ειδικές περιστάσεις ή γιορτές σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα ενδύματα είναι συνήθως μαύρα, αλλά διατίθενται επίσης σε λευκό και καφέ, και είναι κατασκευασμένα από ένα ελαφρύ, συχνά διαφανές, υλικό με χρυσή επένδυση. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως παραδοσιακά τις φορούν οι άντρες Άραβες σε περιόδους γιορτών, γάμους ή πανηγύρια.

Επίσης, ιστορικά επρόκειτο για ένα ένδυμα που προοριζόταν να κρατά ζεστό το σώμα των ανθρώπων τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ένας YouTuber από το Κατάρ, ο Hamad Al Amari, γνωστός ως The Qatari Guy, έδωσε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί να φορέσει κανείς το συγκεκριμένο ένδυμα. Όπως σημείωσε, στις περισσότερες περιπτώσεις φοριέται στους ώμους, ωστόσο, ο Lionel Messi το φόρεσε κανονικά καθώς έπρεπε να σηκώσει το τρόπαιο του Μουντιάλ.

Ένα δείγμα εξουσίας και πλούτου

Το συγκεκριμένο ένδυμα φοριέται από κοσμικούς αξιωματούχους ή κληρικούς. Όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι το αντίστοιχο του να φοράς μια μαύρη γραβάτα στον δυτικό κόσμο. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να δειχθεί με κάθε τρόπο πως ο αρχηγός της ομάδας που θα κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο, θα γινόταν ο απόλυτος βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Κι αυτός έμελλε να είναι ο Lionel Messi.

Ύστερα από τη δημοσίευση των συγκεκριμένων φωτογραφιών, ωστόσο, προκλήθηκε μεγάλος ντόρος στα social media, με αρκετούς να κατηγορούν την FIFA πως, ενώ επέτρεψε στο Εμίρη να ντύσει τον Αργεντινό star με το συγκεκριμένο -μη ποδοσφαιρικό- ένδυμα, απαγόρευσε από αρκετούς αρχηγούς εθνικών ομάδων να φορέσουν περιβραχιόνια στα χρώματα του Pride.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ