Πώς θα προπονηθείς για να εκτελείς τα push-ups σαν τον Bruce Lee

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο μάστερ των πολεμικών τεχνών εξουσιάζε με τέτοιο τρόπο το σώμα του, ώστε να εκτελεί κάμψεις με ένα χέρι και στηριζόμενος σε δύο δάχτυλα. Θα πρέπει να προπονηθείς πολύ σκληρά για να το καταφέρεις κι εσύ.

Αν η εκτέλεση κάμψεων με στήριξη του άνω μέρους του σώματος μόνο με ένα χέρι είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, τότε η στήριξη μόνο στα δύο δάχτυλα του χεριού φτάνει στα όρια του απίστευτου. Είναι όμως ένα από τα πράγματα που έκανε με άνεση ο Bruce Lee στις προπονήσεις και τις επιδείξεις του. Το εντυπωσιακό είναι ο έλεγχος που είχε στο σώμα του. Παρόλο που ήταν στεγνός από λίπος και το σωματικό του βάρος δεν ξεπερνούσε τα 60 κιλά, το να εκτελεί μία σειρά κάμψεων μόνο στα δυο δάχτυλα φαινόταν αδύνατο.

Μπορείς να προπονηθείς για να πετύχεις κι εσύ κάτι τέτοιο; Σίγουρα ναι, ωστόσο πρόκειται για κίνηση που ενέχει υψηλό ρίσκο τραυματισμού, οπότε ας είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα για παν ενδεχόμενο.

Η θέση των ποδιών και του κορμού είναι λίγο-πολύ ίδια με τα κανονικά push-ups, μόνο που η διατήρηση της ισορροπίας του άνω μέρους του σώματος εξαρτάται αποκλειστικά από τον αντίχειρα και τον δείκτη του ενός χεριού -το άλλο μένει κολλημένο πίσω από τη μέση. Και από εκεί, σιγά σιγά κατεβαίνεις μέχρι το στήθος και το πιγούνι να φτάσουν λίγο πριν το πάτωμα.

Στην περίπτωση του Bruce Lee, όπως και όλων των μεγάλων δασκάλων των πολεμικών τεχνών, η δύναμη που έχει αποκτήσει στα άνω άκρα και, κυρίως στα δάχτυλα, είναι βασικό ατού για μία τέτοια κίνηση.

Ένας τρόπος εξάσκησης είναι η κλασική εκτέλεση κάμψεων με στήριξη των χεριών όχι από τις παλάμες, αλλά από τα δάχτυλα. Το ελατήριο χειρός, όπου προσπαθείς να κλείσεις την παλάμη σου με ώθηση από τα δάχτυλα και τους καρπικούς μυς, βοηθά σημαντικά. Ομοίως, η "τσιμπητή" άρση μιας 5κιλης ή 10κιλης πλάκας από μπάρα (πιάνεις την πλάκα από το έδαφος με τα δάχτυλα και τη φέρνεις έως ψηλά στο στήθος κρατώντας την από τις άκρες της). Είναι επίσης προφανές ότι όσο λιγότερο σωματικό λίπος έχεις και όσο περισσότερη δύναμη έχεις αναπτύξει στα μπράτσα και στον πυρήνα σου, τόσο πιο κοντά είναι ο στόχος για κάμψη στα δυο δάχτυλα.

Στο παρακάτω βίντεο, ο προσωπικός προπονητής Jerome Fishermen, εξηγεί τη σωστή τεχνική:

 

 

Και για επιδόρπιο, σου δίνουμε ένα βίντεο με τις δέκα καλύτερες πολεμικές κινήσεις που μας δίδαξε ο "αθάνατος" Bruce Lee.

 

 

Πηγή: esquire.com.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ