Πως η καραντίνα επηρεάζει τον ύπνο και τα όνειρα

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πώς η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει το υποσυνείδητο και κατ΄επέκταση τα όσα βλέπουμε όταν κοιμόμαστε.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 4.000.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τη Νέα Υόρκη και το Μιλάνο μέχρι το Νέο Δελχί και την Αθήνα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών για κατ΄οίκον περιορισμό, αντιμετωπίζοντας μία άνευ προηγουμένου φάση της ζωής του. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καραντίνα αυτό που όλοι κατά κάποιο τρόπο "μοιραζόμαστε".

Το ξεκάθαρο συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα δεδομένα της επιστημονικής πλατφόρμας Pulsar δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αναφορές στα hashtags #weirddreams και #strangedreams έχουν γίνει από τα δημοφιλέστερα τις τελευταίες εβδομάδες στο Twitter. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχει και ένα blog που ονομάζεται I dream of covid και συλλέγει ιστορίες χρηστών σχετικά με τα όνειρα που βλέπουν αυτό το διάστημα. Ανάμεσα στις λέξεις που συναντά κάποιος συχνότερα στις εμπειρίες των χρηστών του είναι οι παρακάτω: "άγχος", "πλήθος κόσμου", "κίνδυνος", "οικογένεια", "φίλοι". "φαγητό", "δουλειά".

Μοιραία, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Η καραντίνα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε και τα όνειρά μας, κυρίως όσον αφορά κάποια πράγματα που μας λείπουν περισσότερο από την κανονική ροή της ζωής μας. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης βλέπει παρόμοια όνειρα ή μερικά που μοιάζουν αρκετά. Κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο, δεδομένου πως ζούμε όλοι πανομοιότυπες καταστάσεις αλλά και τρέφουμε την ίδια ανασφάλεια σχετικά με το άμεσο μέλλον. Η πανδημία έχει περάσει σε μέρος του υποσυνείδητού μας - αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να συνδεθεί με δεκάδες σχετικές μελέτες και θεωρίες που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τα όνειρα. "Κατά τη διάρκεια της REM φάσης του ύπνου, τα όνειρα μας βοηθούν να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας. Η σχετική περιοχή του εγκεφάλου είναι κατά 30% περισσότερο ενεργή σε σχέση με τη διεργασία της όταν κάποιος είναι ξύπνιος. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ορθολογική σκέψη και κατ' επέκταση τη λογική είναι απενεργοποιημένο. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε ότι ζούμε ένα όνειρο αλλά δεν μπορούμε να δράσουμε όπως επιθυμούμε σε αυτό" αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής Matthew Bowes.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τα όνειρα έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό αλλά πολλοί υποστηρίζουν πως η πραγματική τους λειτουργία είναι να μας προετοιμάσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικά μία ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση. Ή και κάτι που μας ενοχλεί αρκετά στην πραγματική ζωή. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Sigmund Freud πίστευε ότι κατά την REM φάση εκπληρώνουμε κάποιες από τις πιο κρυφές επιθυμίες μας. Στα όνειρα πρωταγωνιστεί ο φόβος που έχει προκληθεί από την παγκόσμια κρίση του κορονοϊού και των συνεπειών του. Βιώνουμε πολλά στο υποσυνείδητο, την ίδια στιγμή που μας κυριεύει η νοσταλγία για όσα μέχρι πρότινος ζούσαμε καθώς και ο φόβος μήπως στερηθούμε πράγματα που έως τώρα ήταν δεδομένα. Ίσως και τα παραπάνω να είναι η κινητήρια δύναμη που καθοδηγεί το μυαλό μας όταν "απενεργοποιείται" για λίγο το κομμάτι της λογικής.

Μέρη που προκαλούν άγχος
"Συχνά παρατηρείται οι άνθρωποι να ονειρεύονται κάτι που σκέφτονται έντονα όταν είναι ξύπνιοι. Αν είναι αγχωμένοι για κάτι, μοιραία αυτό θα μεταφερθεί και στα όνειρά τους. Ξυπνώντας, αυτό που μένει είναι η νοσταλγία για ότι είδαμε και κατά κάποιο τρόπο ζήσαμε" τονίζει μεταξύ άλλων ο ψυχολόγος και καθηγητής του Maryland Dylan Selterman. Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη πτυχή του θέματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά της καραντίνας είναι πως ενδόμυχα έπεισε αρκετούς ότι ζουν σε ένα είδος αυταρχικού κράτους, όπου το να βγεις στο δρόμο και να συναντήσεις τους φίλους σου είναι απαγορευμένο και τιμωρείται. Η εν λόγω κατηγορία ανθρώπων πιστεύει ότι βιώνει ένα καθεστώς βελούδινης αιχμαλωσίας - ασχέτως του αν λαμβάνει υπόψιν τις γενικότερες συνθήκες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο να βλέπει κανείς όνειρα που λαμβάνουν χώρο στο σχολείο όπου πήγαινε ή στα μέρη που ήταν φαντάρος. Μέρη δηλαδή με διακριτούς κανόνες, ιεραρχία και περιορισμούς. Μέρη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προκαλούν άγχος.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ