ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ. Γράφει η Μαρία-Πηγή Ψαρράκη

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Εμφανίζεται αρκετά συχνά στις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες περιέχουν περισσότερα ωοθυλάκια από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα την ανισορροπία των ορμονών. Μια φυσιολογική ωοθήκη έχει περίπου ανά μήνα πέντε ωοθυλάκια που αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα συνήθως την ανάπτυξη του ενός από αυτά ώστε να γίνει η ωορρηξία απελευθερώνοντας ένα ωάριο στις σάλπιγγες. 

 

Οι πολυκυστικές ωοθήκες σηματοδοτούν την ύπαρξη τουλά- χιστον διπλάσιου αριθμού αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων από ό,τι οι φυσιολογικές. Για τον λόγο αυτό το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από τις φυσιολογικές. Η μη επαρκής ανάπτυξή τους εμποδίζει την ωορρηξία.

 

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών τις περισσότερες φορές γίνεται δύσκολα λόγω του ότι οι πάσχουσες δεν αναφέρουν κανένα σύμπτωμα. Η έννοια του «συνδρόμου» μας προϊδεάζει για την ύπαρξη ποικίλων συμπτωμάτων, τα οποία σχετίζονται με την ίδια παθολογική κατάσταση. Οι γυναίκες σπάνια εμφανίζουν όλα τα συμ- πτώματα, γι’ αύτο είναι και δύσκολη η διάγνωσή τους. Πρέπει να γίνει εκτίμηση των ήδη υπαρχόντων από τον γιατρό και στη συνέχεια έλεγχος των ορμονών μέσω εξετάσεων αίματος και έλεγχος των ωοθηκών με υπέρηχο.

 

Τα συμπτώματα είναι συνήθως εμφανή εξωτερικά, αυτά είναι:

  • Αύξηση τριχοφυΐας
  • Ακμή
  • Αύξηση βάρους
  • Δυσκολία στη σύλληψη
  • Απώλεια μαλλιών κεφαλής
  • Εμφάνιση στο μέλλον διαβήτη ή καρδιακών προβλημάτων

 

Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών η κληρονομικότητα είναι βασικός παράγοντας. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι επίφοβα για την ανάπτυξη διάφορων προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης και του καρκίνου του ενδομητρίου. Ο ιατρός πρέπει να βοηθήσει την ασθενή δίνοντάς της κάποιες συστάσεις για την αποφυγή των προβλημάτων υγείας που προκαλούν οι πολυκυστικές ωοθήκες. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη συστηματική άσκηση είναι οι βασικότεροι παράγοντες για την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών προβλημάτων. Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους είναι επίσης πολύ σημαντική, έχει βρεθεί ότι είναι σημαντικός παράγοντας για τη σωστή ρύθμιση της περιόδου. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνονται ανά έτος

εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης και των λιπιδίων, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και η ασθενής είναι υπέρβαρη.

 

Ο γιατρός μετά τον ιατρικό έλεγχο θα είναι σε θέση να προτείνει θεραπεία σε τυχόν προβλήματα χοληστερίνης και λιπιδίων. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται πολύ συχνά στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες (δύο στις δέκα γυναίκες τον εμφανίζουν). Η κύρια αντιμετώπισή του γίνεται μέσω της σωστής δίαιτας και της άσκησης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται χάπια ή ενέσεις ινσουλίνης. Στα ήδη υπέρβαρα άτομα και με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, πρέπει να γίνονται εξετάσεις ούρων ή αίματος για να ελέγχεται το σάκχαρο και η πιθανότητα διαβήτη. Σε περιπτώσεις αμηνόρροιας ή ελάχιστων έμμηνων κύκλων, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκινώ- ματος, λόγω του ότι η αναταραχή της περιόδου επιφέρει πάχυνση του ενδομητρίου. Για τη μείωση του κινδύνου πρέπει να χορηγηθούν αντισυλληπτικά χάπια ή προγεστερόνη ώστε να επέλθει περίοδος τουλάχιστον ανά τρεις ή τέσσερεις μήνες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Τα καλοκαιρινά «λάθη» που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά
  • Τι προσέχει πρώτα μια γυναίκα σ’ έναν άντρα;
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
loading...