Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραυματισμός των τενόντων του ώμου: Η λύση είναι απλή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μάθε πώς η αρθροσκόπηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό εγγυάται άμεση επαναφορά στις αθλητικές -και όχι μόνο- δραστηριότητές σου.

Μια από τις μεγαλύτερες και ταυτόχρονα η πιο αξιοθαύμαστη άρθρωση στο σώμα σου, είναι ο ώμος. Η ιδιαίτερη ανατομία της ωμικής ζώνης και η αρμονική συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού μυών, τενόντων αλλά και οστικών δομών επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει την άρθρωση αρκετά ασταθή και ευάλωτη σε τραυματισμούς, ειδικά όταν συμμετέχεις σε δυναμικά σπορ, αθλήματα επαφής και έντονες προπονήσεις στο γυμναστήριο. Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμός στην ωμική ζώνη είναι η ρήξη του τενοντίου πετάλου του ώμου.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γρηγόριος Αβραμίδης, εξηγεί: «Το τενόντιο πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 τένοντες: υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγύλος. Οι τένοντες αυτοί σχηματίζουν ένα ενιαίο πέταλο που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου, συμβάλλοντας στην ομαλή κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Μια ρήξη τενοντίου πετάλου μπορεί να συμβεί είτε λόγω μιας χρόνιας εκφυλιστικής διαδικασίας (συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες), είτε εξαιτίας ύπαρξης συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου (υπακρωμιακή, εσωτερική πρόσκρουση ή πρόσκρουση στην κορακοειδή απόφυση) είτε, τέλος είναι μία οξεία τραυματική ρήξη μετά από πτώση ή χτύπημα (συνήθως αθλούμενοι)», λέει ο κ. Αβραμίδης.

Τα κύρια συμπτώματα μετά από μια τέτοια ρήξη είναι οξύς πόνος στην ευρύτερη περιοχή του ώμου και ιδιαίτερα σε κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής και συχνά ακόμη και όταν είσαι ξαπλωμένος, απώλεια της φυσιολογικής δύναμης του ώμου και αισθητή μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από "εξειδικευμένο στις παθήσεις του Ώμου Ορθοπαιδικό Χειρουργό" με τη βοήθεια ειδικών τεστ και η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με απλές ακτινογραφίες, αλλά και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή πιο ειδικές εξετάσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται
Η αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από το είδος και την χρονιότητα της ρήξης, ωστόσο η ηλικία του ασθενούς, όπως και το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφαση της θεραπείας», λέει ο κ. Αβραμίδης και εξηγεί: «Μια συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και εκγύμναση των μυών του τενοντίου πετάλου και της ωμικής ζώνης με ειδικές ασκήσεις, ενώ βοηθητικά, μπορεί να έχει θέση μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και εγχύσεις στον υπακρωμιακό χώρο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των παθήσεων του τενοντίου πετάλου αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς», τονίζει ο κ. Αβραμίδης.

Η Αρθροσκοπική θεραπεία
Πρόκειται για μια επέμβαση-ρουτίνα της μιας ημέρας για έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, όπου αντί χειρουργικών τομών, η ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου λίγων χιλιοστών και συνδέεται με μια οθόνη. Έτσι, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός έχει πλήρη επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου και στον ίδιο χρόνο εφαρμόζεται η επιδιόρθωση με ισχυρή συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, αλλά και διαμόρφωση του ακρωμίου όταν χρειάζεται (ακρωμιοπλαστική).

«Τα αποτελέσματα της Αρθροσκοπικής θεραπείας είναι εξαιρετικά με τους ασθενείς να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ στην πλειοψηφία τους επιστρέφουν στην δραστηριότητα που επιθυμούν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων», λέει ο κ. Αβραμίδης.

Δες το παρακάτω βίντεο με την αρθροσκοπική συρραφή μαζικής ρήξης τενοντίου πετάλου του ώμου με άγκυρες ραμμάτων σε διπλή σειρά:

 

 

Info:

Αβραμίδης Π. Γρηγόριος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιμελητής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιδ. Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ & Ιδ. Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ
Ιστοσελίδα: www.grigoriosavramidis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.