Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί να «σπάσει» η καρδιά σας από στεναχώρια;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν νιώθετε πως η καρδιάς σας σπάει ή ραγίζει από αγάπη, απογοήτευση, χαρά ή στεναχώρια, η πραγματικότητα μπορεί να μην απέχει πολύ από το αίσθημα που περιγράφετε.

Το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς δεν είναι όνομα-ευφυολόγημα αλλά αντιπροσωπεύει μια πραγματική ιατρική κατάσταση που αποδεικνύεται και επιστημονικά, ενώ πιο επιρρεπείς σε αυτήν εμφανίζονται οι γυναίκες.

Τι είναι το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς
Αυτό που ήταν ήδη γνωστό είναι πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικές αντιδράσεις στο σώμα – ανάμεσά τους και στην καρδιά. Αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση σοβαρού και ξαφνικού άγχους. Μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που πρακτικά έχουν νιώσει πολλοί άνθρωποι: ένα έντονο στρες, θετική ή αρνητικό, μπορεί να προκαλέσει πόνο και σφίξιμο στο μυ της καρδιάς. Το 1991 όπου περιγράφηκε για πρώτη φορά το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, θεωρήθηκε πως πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο.

Ωστόσο, νέες εκτιμήσεις και έρευνες αναφέρουν ποσοστό εμφάνισης 1,7% έως 2,2% επί όλων των ασθενών που παρουσιάζουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Universitätmedizin Rostock, στη Γερμανία, αναφέρεται ότι όταν μια είδηση προκαλεί απότομο ψυχικό σοκ ο οργανισμός παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του άγχους, με συνέπεια να συστέλλονται έντονα οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Τα συμπτώματα μιμούνται αυτά ενός εμφράγματος και περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή της καρδιάς και δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς και την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά. Τα καλά νέα είναι πως με την άμεση λήψη ιατρικής βοήθειας, οι επιπτώσεις από το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς είναι αναστρέψιμες και οι βλάβες στην καρδιά δεν είναι μόνιμες.

Μία ανάσα προστασίας
Για να προστατέψετε την καρδιά σας από το σύνδρομο αυτό, προσπαθήστε να μάθετε να ελέγχετε τα επίπεδα του άγχους σας και να μην τους επιτρέπεται να κλιμακώνονται. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονο άγχος ή ένα κύμα πανικού να σας κατακλύζει δοκιμάστε αυτή την άσκηση αναπνοής: Πάρτε ανάσα από τη μύτη μετρώντας μέχρι το πέντε και μετά εκπνεύστε από το στόμα, αργά, μέχρι να αδειάσετε τους πνεύμονες από το οξυγόνο τους. Επαναλάβετε την ανάσα αυτή ώσπου να νιώσετε ότι αρχίζετε να ηρεμείτε. Αν ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και νιώθετε σφίξιμο ή πόνο στην καρδιά, νιώθετε δυσφορία, έντονη ταχυπαλμία ή δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα, καλέστε το 166.

Πηγή: www.capital.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.